Úszólecke izgága fiataloknak

Meglehet, a kvangdzsui világbajnokságon őrületes világcsúcsot úszó Milák Kristóf volt a budapesti FINA-világkupa műsorfüzetének címlapján, a Duna Aréna közönsége azonban vérszagra gyűlt.

Ch. Gáll András
2019. 10. 07. 7:06
HOSSZÚ Katinka
Hosszú Katinka móresre tanította volt férje tanítványát Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglehet, a kvangdzsui világbajnokságon 200 méter pillangón őrületes világcsúcsot úszó volt a budapesti FINA-világkupa műsorfüzetének címlapján, a Duna Aréna közönsége azonban vérszagra gyűlt, még ha és az exférje, ­Shane Tusup által edzett Ilaria ­Cusinato összecsapása a szombati 400 méter vegyesen – hála istennek – vér, és utólag már nyugodtan leírhatjuk, izgalom nélkül zajlott le.

A szám uralkodó világ- és olimpiai bajnoknője, világcsúcstartója 4:34,37 perces idővel győzött az élete formájában úszó (4:41,73) előtt. Cusinato? Nos, a húszéves cittadellai lány csak ötödik lett, tizennégy másodperccel, fél uszodahosszal lemaradva az Iron Lady mögött. Ezt hívják erődemonstrációnak, de azt azért tegyük hozzá, hogy az Olympic Dark Horse YouTube-csatorna opusait látva könnyen elképzelhetjük, hogy Cusinato holtfáradt lehet a Shane Tusup által diktált, számára szokatlanul gyilkos edzések hatására.

Hosszú Katinka móresre tanította volt férje tanítványát
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A másik szombati magyar győzelem a mi királyszámunkban, 200 méter férfipillangón született, de nem a világcsúcstartó Milák, nem az olim­piai ezüstérmes még csak nem is az olimpiai bronzérmes – különböző okokból egyikük sem indult –, hanem a ­2010-es szingapúri ifjúsági olimpia bajnoka, Biczó Bence révén. Az idő – 1:58,67 perc – nem különös, de még csak októbert írunk. Jutott még egy magyar elsőség szombatra, mégpedig a ­4×100-as mixváltóban.

Tegnap három magyar győzelem következett zsinórban: a 30 évesen fantasztikusan tempózó Jakabos nyerte a 100 méter pillangót 59,14-gyel, Szabó Szebasztián 50 méter pillangón hibátlan úszással ünnepelte a pénteki jó hírt, miszerint magyar színekben indulhat a tokiói olimpián, Burián Kata pedig 200 méter háton oktatta a mezőnyt.

200 méter férfigyorson nagyon kíváncsiak voltunk, mire képes a szám junior világbajnoka, az egyre sokoldalúbb Milák Kristóf. Danas Rapsystól Kvangdzsuban szabálytalan rajt miatt elvették a megszolgált aranyérmet, ez a veszély most nem fenyegette a litván fiút, 1:45,97 perccel győzött, pillangóspecialista világbajnokunk 1:47,69-tel lett második.

A csattanó a vk második Hosszú–Cusinato összecsapása volt, 200 méter vegyesen, de igaza van háromszoros olimpiai bajnokunknak: ahhoz, hogy összecsapásról beszéljünk, Cusinatónak ugyanabban a kategóriában kellene versenyeznie.

Ahogy 400 vegyesen, a feleolyan hosszú számban is leckét kapott a szám története legnagyobb alakjától, aki 2:09,56-tal győzött – egyben a háromnapos viadal kilencedik magyar aranyát szerezte –, félelmetes második százat produkálva, Jakabos harmadik, az olasz lány csak hatodik, csaknem hét másodperccel lemaradva Hosszú mögött. Bajnoknőnk így búcsúzott a közönségtől: „Október végén találkozunk!” Hogy hol? Az ISL rövid pályás viadalán, ugyanitt, a Duna Arénában.

S mielőtt elfelejtenénk: a királynő trónját egyelőre senki sem veszélyezteti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.