Vajon mi kell ahhoz, hogy Fucsovics Márton top 20-as játékos legyen?

– Ha a tenyeresén és a fonák nyesésén múlna, Fucsovics Márton bőven top 20-as játékos lenne – mondta lapunknak Köves Gábor, a Davis-kupa-válogatott kapitánya. Köves szerint vannak fejlesztendő elemek a wimbledoni negyeddöntőig eljutó, 29 éves teniszező játékában, mindenekelőtt a szerváját kell javítania ahhoz, hogy stabilan lehorgonyozhasson a világranglistán a top 30, akár a 10. és 30. hely között.

Szilágyi
2021. 07. 08. 13:35
null
Fucsovics kiváló formában várta az olimpiát, de a sérülése miatt nem indulhatott el Tokióban Fotó: Glyn KIRK / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

szenzációs sikert ért el Wimbledonban, Szávay Ágnes teljesítménye után 14 évvel ismét volt magyar teniszező Grand Slam-tornán a legjobb nyolc között. A jövő hétfőn frissülő világranglistán Fucsovics bizonyosan előrelép a 48. helyről, és várhatóan az első 40 között foglal majd helyet. Köves Gábor segítségével annak jártunk utána, hogy mi kellene a legjobb magyar teniszező további előrelépéshez. A Davis-kupa-válogatott kapitánya kérésünkre jellemezte Fucsovics főbb ütésfajtáit és a mentális felkészültségét.

A szervajátékot kell csiszolni az előrelépés érdekében
Fotó: Europress_AFP

– Marcinak nem az adogatás az erőssége: e tekintetben jelenleg nincs a top 50-ben. Ha hasonlóan tudna adogatni, mint a top 10-es olasz Matteo Berrettini, akkor őt is a legjobb tíz között jegyeznék a ranglistán. Jelenleg 60 százalékban üti be az első adogatásait, az előrelépés érdekében ezt a mutatót fel kellene tornáznia 70 százalékra vagy afölé, és akkor a top 20-as játékosok ellen mindig lehetne esélye a győzelemre. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne képes nyerni topversenyzőkkel szemben, Wimbledonban Andrej Rubljov és Diego Schwartzman ellen is diadalmaskodott. De még több esélye lenne a kiemelkedő szereplésre, ha stabilabb lenne a szervajátéka, mert ez jelentősen megnövelné az önbizalmát. Az adogatásának a sebessége limitált, a pontosságon viszont lehet javítani – kezdte Köves Gábor, majd rátért Fucsovics erősségeire. A 29 éves játékos ugyanis remek fonák nyeséssel és tenyeressel büszkélkedhet. A két ütésfajtában állja a versenyt a közvetlen elittel. – Világszínvonalú. A fonák nyesése biztosan top 10-es minőségű, és a tenyerese is ott van a legjobbak között. Nadal és Berrettini tenyerese más szintet képvisel, de Marci nem sokkal van lemaradva mögöttük. A kétkezes fonák egyenese öt évvel ezelőtt kilógott a sorból, de rengeteg gyakorlással ezt fejlesztette. Megbízható ebben a műfajban, komoly erőssége, hogy variálni tudja a fonákjátékát. A röptéje sokat fejlődött, jobban helyezkedik a hálónál, mint néhány éve. Talán többet kellene párosoznia, hogy ebben még többet fejlődjön, de az egyéni játékosok között abszolút megállja a helyét – magyarázta a kapitány.

Köves közölte, Fucsovics egyik legnagyobb erőssége, hogy sokoldalú a játéka, és ezért szinte minden borításon tud érvényesülni. – Nem véletlenül jutott be a harmadik fordulóba a US Openen, szerepelt a nyolc között Wimbledonban, nyolcaddöntős volt a Roland Garroson és az Australian Openen. Leszámítva talán a Fabio Fognini elleni mérkőzés utolsó két játszmáját az idei Roland Garroson koncentrációban és a mentális állapotát tekintve is látok előrelépést. Borzasztó nehéz őt megtörni, mentálisan egyben van, ebben a világ legjobb harminc játékosa közé tartozik – mondta Köves.

A kapitány tisztában van Fucsovics erősségeivel kapcsolatban
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

A világelső, Djokovics elleni mérkőzésen is szembetűnő volt, hogy több labdamenetet is Fucsovics diktált, főleg a második szettben egyáltalán nem ijedt meg a világelsőtől. De amikor igazán kellett volna, mégis Djokovicsé lett a fontos pont. – A legjobbak tudják, hogy mit kell csinálni. Nadal vagy Djokovics ritkán ad oda mérkőzéseket, akár játszmákat úgy, hogy az ellenfélnek ne kelljen a fontos helyzetekben a legjobb játékukat nyújtani ellenük. A második szettben 4:4-nél Marci szervált, de csak egyszer tudta megcsinálni azt, amit kellett volna, kétszer is rontott. Djokovics erősebb volt. A harmadik szettben Marcinak 0-40-e volt Djokovics szervajátékában, de nem tudott élni a lehetőséggel. Nem tudta megcsinálni a pontokat ebben a helyzetben. De lényegesen előrébb tart e tekintetben, mint évekkel ezelőtt. Ha az ATP 1000-es versenyeken is el tudna érni néhány kiemelkedő eredményt, és a már említett szervajátéka feljavulna, akkor stabilan ott tudna lenni a top 20-ban – nyilatkozta Köves Gábor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.