A lét a tét, azaz elbukik, vagy számolgathat a válogatott

Rendkívül fontos Európa-bajnoki selejtezőt játszik szerda este 18 órakor a női kosárlabda-válogatott Pöstyénben. Ha ugyanis nem nyer, akkor biztosan nem lehet ott a júniusi kontinenstornán, győzelem esetén viszont legrosszabb esetben is második lesz a csoportjában, és számolgathat a kijutás esélyeiről. Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a csapat maradéktalanul felkészült a sorsdöntő mérkőzésre.

2021. 02. 04. 11:30
null
A 208 centis Határ Bernadett (44) már sokkal több, mint reményteljes tehetség Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Remény vagy bukás – így is meg lehet fogalmazni a magyar női kosárlabda-válogatott mai Európa-bajnoki selejtezőjének a tétjét. Remény, hiszen a győzelem még nem jelent automatikus részvételt a kontinenstornán, sajnos a hollandoktól elszenvedett két vereség után a csapatnak nincs a saját kezében a sorsa, ám megmarad annak a lehetősége, hogy a többi eredménytől függően mégis célba érhessen. Azaz jön a számolgatás ideje, és a selejtezők utolsó napján, szombaton a többi eredménytől függően dől el, június 17-től játszik-e a magyar válogatott az Európa-bajnokságon.

És persze bukás, mert ha kikap, nincs miről tovább beszélni, kiesik, és csak nézője lehet a kontinens legjobbjai mérkőzéseinek, ami a 2019-ben elért hetedik hely után nagy csalódás lenne.

 

Raksányi Krisztina a csapat vezére lehet
Fotó: FIBA

 

A magyar válogatott szombat óta a pöstyéni buborékban készül erre a sorsdöntő összecsapásra. Az indulás előtt a keretszűkítésnek Bernáth Réka és Pusztai Réka esett áldozatul, ott lesz viszont a parketten a 36 éves aki a cél érdekében erre az egy mérkőzésre felfüggesztette a visszavonulását a válogatottságtól, és a többiekkel készül a spanyol Tenerife rutinos légiósa, Raksányi Krisztina is. Mindenki egészséges, a koronavírustesztek is negatívak, így Székely Norbert együttese ebből a szempontból nyugodtan várhatja a fontos találkozót.

– Maradéktalanul elvégeztük a tervezett munkát, a lányok vevők voltak az elképzeléseinkre, nagyon szépen dolgoztak – összegezte a felkészülés tapasztalatait a Magyar Nemzetnek Székely Norbert szövetségi kapitány. – Előre tudtuk, és most láthatjuk is, hogy ez mélyebb keret, mint amellyel novemberben kikaptunk Hollandiában. Ugyanakkor a szlovákok is mindenkit mozgósítottak, azzal a kerettel érkeztek a buborékba, amelyre számítottunk, itt van minden neves kosarasuk. Arra számítok, hogy a kulcsjátékosaik sokat lesznek a pályán. A szlovákok egészen más játékstílust képviselnek, mint a hollandok. Fizikálisan is egészen mások. Egy biztos, hogy nekünk nem szabad olyan lassan kezdeni, mint ahogy Hollandiában tettük. Ez a csapat sokszor játszott magas hőfokú mérkőzéseket is az első perctől koncentrálva. Sokkal több labdát kell a belső területre bejuttatnunk, és abból befejezéseket találnunk, illetve kihasználni azt a sebességet, amit Fegyverneky Zsófia fog adni a csapatnak

A magyar kulcsjátékosok közül kiemelkedik Határ Bernadett szerepe. A 208 centire nőtt center az ősszel elkapta a koronavírust, majd a gyógyulás után kiderült, hogy szövődményként szívizomgyulladást kapott, és emiatt január elejéig nem léphetett pályára. Azóta is orvosi felügyelettel kosárlabdázik, és Székely Norbert szerint a mérések alapján négy-hat percet lehet őt egyhuzamban terhelni, tehát ennek megfelelően tudja majd bevetni.

A Szlovákia–Magyarország Európa-bajnoki selejtező szerdán 18 órakor kezdődik, az M4 Sport élőben közvetíti.

SZÁMOLGATÁS Ha a magyar válogatott ma kikap Szlovákiától, akkor egy győzelemmel a harmadik helyen zárja a csoportot, és nem juthat ki az Európa-bajnokságra. Ha nyer, akkor biztosan második. Szlovákia és Hollandia szombaton játszik egymással, a hollandok a győzelemmel a csoport első helyét is megkaparintanák, két győzelemmel a magyar együttes lenne a második, Szlovákia a harmadik. Ha viszont a szlovákok nyernek, akkor mind a három válogatott hat-hat ponttal zárná a selejtezőket, és az már biztos, hogy a hollandoké lenne a legrosszabb kosárkülönbség, amivel harmadikként végeznének, a magyar és a szlovák csapat között is ez a különbség döntene. Ezért tehát az sem mindegy, hogy ha Székely Norbert együttese ma nyer, azt mekkora különbséggel teszi. Szlovákia elsősége esetén sincs veszve az Eb-részvétel reménye, ugyanis a kilenc csoportgyőztes mellett az öt legjobb második is kijut a kontinenstornára, a kosárkülönbség itt is döntő jelentőségű lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.