Három magyar is reklámot csinált csapatának az Alpokban

Valter Attila, Fetter Erik és Dina Márton is ott van a sztárok között a Tour of the Alps elnevezésű viadalon.

Magyar Nemzet
2021. 04. 20. 18:31
null
Festői tájakon tekereg a mezőny Fotó: Josef VAISHAR Forrás: Facebook/Tour of the Alps
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn a Brixen és Innsbruck közötti 140,6 kilométeres szakasszal megkezdődött az Alpok Körversenye , a kerékpársport olyan nagy neveivel a mezőnyben, mint Chris Froome, Simon Yates és Nairo Quintana, akik mindannyian nyertek már Grand Tour-versenyt – Froome hetet, közte négy Tour de France-t –, vagy éppen Thibaut Pinot, Alekszandr Vlaszov és Jai Hindley. A május 8-án Torinóból rajtoló Giro d’Italia egyik legfontosabb felkészülési versenye számunkra azonban azért érdekes igazán, mert három honfitársunkat is láthatjuk a mezőnyben. A Girón is induló a legmagasabb besorolású, World Tour-csapatok közé tartozó francia Groupama-FDJ színeiben teker, Dina Márton és Fetter Erik pedig az egy szinttel lejjebb levő olasz Eolo-Kometát erősíti.

A 22 éves Valter tavaly már indult a Girón, az egyik legkeményebb hegyi szakaszon volt top 10-es helyezése, és idén március végén a katalán körverseny záró etapján a szökés után szerzett harmadik helyével meglett az első World Tour-dobogója is. Dina 25, Fetter 21 esztendős, vagyis hosszú tetszhalott állapot után feléledt a magyar kerékpársport; és persze azt is említsük meg, hogy Valter mellett a 22 éves Peák Barnabás is World Tour-csapat, az ausztrál Team BikeExchange kötelékébe tartozik. A 19 éves Vas Kata Blankát, aki három szakágban (országúti, hegyikerékpár, terepkerékpár) is korosztálya legjobbjai közé tartozik, pedig bő egy hete szerződtette a legerősebb női World Teamek között jegyzett holland SD Worx.

Az Alpok Körversenye a Nemzetközi Kerékpáros-szövetség (UCI) naptárában a huszonkét Pro kategóriás viadal közé tartozik, a többnaposak között csak a tizennégy World Tour-verseny rangosabb nála. S hogy kicsit megint hazakanyarodjunk, a Tour de Hongrie, a május 12-én rajtoló ötnapos magyar körverseny a harmadik „ligában” van, de évről évre erősebb a mezőny nálunk, van esély feljebb lépnünk – miként versenyzőink számára is. Az ötnapos Tour of the Alps már említett első szakaszán mindhárom magyar megmutatta magát a televíziós közvetítésben, ami a reklám szempontjából is mindig nagyon fontos a csapatoknak.

Dina Márton kék mezben, szökésben:

Itt pedig Valter Attila akcióban:

 

Dina bő 100 kilométert töltött szökésben harmadmagával, de a szembeszél ki is szívta az erejét, utána a mezőny végére került. Valter, majd Fetter a hajrában próbálkozott támadással, s ugyan ezeket is leszerelték, jó volt látni, hogy nem olvadnak bele a mezőnybe. Fetter elmondta, hogy nem érezte nagyon nehéznek a szakaszt, csak a hosszú lejtmenet esett neki kicsit rosszul a hideg miatt. Valter örült, hogy már az első napon pörögtek a lábai, mert a többnapos versenyeken neki általában idő kell, hogy belelendüljön.

Festői tájakon tekereg a mezőny az Alpokban, ez a fotó a keddi napon készült
Fotó: Facebook/Tour of the Alps

A hétfői, lankásabb etap után kedden az Innsbruck és Feichten im Kaunertal közötti 121,5 kilométeren már kétszer 1500 méter fölé is fel kellett kapaszkodni, a cél pedig 1300 méteren volt, de az Alpokban ez senkit sem érhet váratlanul. Bő húsz kilométerrel a cél előtt a hegymászásban Simon Yates tempót váltott, leszakította azokat is, akik egy ideig tartották vele a lépést, és a szakaszt megnyerő brit versenyző az összetettben is az élre állt. A 143 fős, szétszakadozó mezőnyben Fetter a 26., Valter az 54., Dina a 92. helyen ért célba. A magyar kontingensből Fetter Erik áll legelőrébb, a 30. helyen, Valter az 53., Dina a 120.

Simon Yates a célban:

 

Magyar bajnokokkal jöhetnek a Tour de Hongrie-ra

Keddi hír szerint a romániai bejegyzésű, olasz hátterű kontinentális csapat, a Giotti-Victoria–Savini Due is indul az idei Tour de Hongrie-n. Az együttes már tavaly is részt vett a versenyen, idén pedig minden bizonnyal ott lesz soraiban az elmúlt két esztendő magyar országúti bajnoka, a címvédő Filutás Viktor és a 2019-ben első Szarka Gergely. Előbbi részvételét koronavírus-szövődmények okozta problémái teszik egyelőre kérdésessé. A 2018-ban alapított csapat öt román, négy olasz, két magyar és egy kolumbiai kerékpárossal kezdte a 2021-es szezont. A legjobb bringása az olasz Andrea Guardini, aki öt éven át tekert az Asztana és az UAE Emirates World Tour-csapataiban, s 2012-ben szakaszgyőzelmet ünnepelhetett a Giro d’Italián. A 42. Tour de Hongrie-t május 12. és 16. között rendezik, s huszonegy csapat 126 kerékpárosa áll rajthoz.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.