Valter Attila közel az első húszhoz a Giro d’Italián

A Giro d’Italia keddi, 10. szakasza előtt pozitív koronavírustesztje miatt kiszállt a versenyből az összetett egyik nagy esélyese, a holland Steven Kruijswijk, vele együtt csapata, a Jumbo–Vsima, s fertőzések miatt visszalépett a Mitchelton–Scott is. A szakaszt a szlovák Peter Sagan (Bora–Hansgrohe) nyerte meg emlékezetes, 130 kilométeres nagy szökés után. Valter Attila pedig már a 22. az összetettben!

2020. 10. 13. 17:00
null
Peter Sagan százharminc kilométeren volt szökésben, így nyerte meg a Giro 10. szakaszát Forrás: Facebook/Giro d'Italia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc szakasz után igazán ráfért a hétfői szünnap a Giro d’Italia mezőnyére, ám ez sem telt nyugodt pihenővel. Akadt csapat, amelyiket a doppingellenőrök ébresztettek, a távozásuk után pedig azért sem lehetett visszaaludni, mert koronavírustesztre kellett menni… S a járvány sajnos rárobbant a Giróra. Korábban csak egy pozitív mintára bukkantak, szombaton éppen az egyik esélyes, a brit Simon Yates (Mitchelton–Scott) szállt ki, kedden viszont az ausztrál csapat négy stábtagjánál is kimutatták a fertőzést. A Mitchelton–Scott visszalépett, s ugyanígy tett a holland Jumbo–Visma is, miután a Girón jelen levő legnagyobb ásza, az összetettben 11., de csak 1:24 perces hátránnyal álló kapitánya, Steven Kruijswijk tesztje pozitív lett. A Sunwebnél is egy nagymenő, az ausztrál Michael Matthew akadt fenn a rostán, aki két szakaszon is a legjobb három között zárt, számára is véget ért az olasz körverseny. Az ő negatív mintát produkáló csapattársai viszont ott voltak a keddi, 10. etap rajtjánál is.

Az elmúlt két napban amúgy az olasz körversenyen szereplő valamennyi versenyzőt és stábtagot tesztelték. Csak a hétfői pihenőnapon 571 vizsgálatot végeztek el a szervezők; az említetteken kívül az AG2R La Mondiale és az Ineos–Grenadiers csapatából egy-egy stábtag betegedett meg, plusz még két kísérő motoros is. A tizennégy kerékpáros visszalépése után az összetett 28. helyén álló a 24.-re lépett előre, a 9. szakasz után Kruijswijk csapattársai közül az ugyancsak holland Koen Bouwman (23.) és az ausztrál Chris Harper (26.), valamint a mitcheltonos ausztrál Lucas Hamilton (15.) is előtte volt.

Az eredetileg 168 fős mezőnyből 145-en maradtak – a múlt héten persze bukások, sérülések miatt is többen feladták a Girót –, hogy Lanciano és Tortoreto között megtegyék a 177 kilométeres, főleg a második részén igen sok emelkedőt tartalmazó szakaszt. Hegytetőre nem kellett felmenni, csak 300 méter fölé, gondolhatnánk, hogy ez semmiség, de így akadt olyan rész, ahol 24 százalékos volt az emelkedő, és a lejtmenetekben is nagyon észnél kellett lenni. Harminc kilométerrel a vége előtt egy hatfős szökevényboly haladt az élen, de csak alig több mint egy perccel az összetett esélyeseinek csoportja előtt, és a sor végén itt láthattuk Valter Attilát is.

Tizenkét kilométerrel a cél előtt a szlovák Peter Sagan – aki már a nap elején, az ötvenedik kilométer előtt szökött, és sokáig egy hétfős bolyban tekert az élen – megindult a szakaszgyőzelemért. A harmincéves kerékpáros a Tour de France-on hétszer nyerte meg a pontverseny győztesének járó zöld trikót, s most az első Giróján szerepel. Nos, a sprinter Sagan a sprintbefutókón ráfázott, háromszor is második lett, most viszont a 130 kilométeres szökésből elsőként ért célba. Így elmondhatja, hogy mindhárom Grand Tour-viadalról van szakaszgyőzelme: a Tour de France-ról tizenkettő, a Vueltáról négy, s immár a Giróról is egy.

Peter Sagan százharminc kilométeren volt szökésben, így nyerte meg a Giro 10. szakaszát
Fotó: Facebook/Giro d’Italia

Az összetettben vezető portugál João Almeida (Deceuninck–Quick-Step) a szakaszon harmadik lett, amiért még négy másodperc időjóváírást is kapott, vagyis kicsivel növelte az előnyét. Valter Attila végül a 32. helyen zárt, 2:11 perccel elmaradva Sagantól, az összetettben pedig már a 22. Ami úgy is nagy szó, hogy reggel négy versenyző nevét kihúztuk előle.

Giro d’Italia, 10. szakasz, Lanciano–Tortoreto, 177 km:

1. Peter Sagan (szlovák, Bora–Hansgrohe) 4:01:56 óra

2. Brandon McNulty (amerikai, UAE) 19 másodperc hátrány

3. João Almeida (portugál, Deceuninck–Quick-Step) 23 mp h.

...32. Valter Attila (CCC) 2:11 p h.

Az összetett élcsoportja:

1. Almeida 39:38:05 óra

2. Wilco Kelderman (holland, Sunweb) 34 másodperc hátrány

3. Pello Bilbao (spanyol, Bahrain–McLaren) 43 mp h.

4. Domenico Pozzovivo (olasz, NTT) 57 mp h.

5. Vincenzo Nibali (olasz, TrekSegafredo) 1:01 perc hátrány

...22. Valter 11:26

Szerdán a Porto Sant’Elpidio és Rimini közötti 182 kilométer megtétele vár a mezőnyre.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.