Valter Attila nagy sikerét a Tour de Hongrie-n is megünnepelték

A magyar kerékpársport „rózsaszín napján” a nap szökésében több mint 170 kilométert töltött az élen Pelikán János hat társával együtt a Tour de Hongire-n, de végül a sprinterek csapatai döntöttek: a belga Jordi Meeus érte el elsőként a nagykanizsai célvonalat, sikerének köszönhetően az összetett versenyben is az élre állt.

Magyar Nemzet
Forrás: tourdehongrie.hu2021. 05. 13. 20:15
null
A sümegi vár Forrás: Tdh.hu/Vanik Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön a Balatonfüred és Nagykanizsa között kijelölt 183 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terepen teljesítették a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Balatonszőlős és Vigántpetend), illetve három gyorsasági (Tapolca, Hévíz és Zalakaros) részhajrára is sor került. Ráadásul a szakasz elején volt a két hegyi részhajrá, így a piros mezért érdekeltek nagyon hamar kiharcolták maguknak a „nap szökése” jogát.

A csütörtöki etapon a sümegi vár is letekintett a mezőnyre
Fotó: Tdh.hu/Vanik Zoltán

A hétfős szökevény csapatban ott volt Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec), gyorsasági részhajrát is tudott nyerni, de Nagykanizsához közeledve egyre nagyobb sebességre kapcsoltak az üldözők. A befutó előtti percekben tudták meg a nagykanizsai nézők, hogy időközben a Tour de Hongrie címvédője, ismét parádézott a Giro d’Italián, s nagyszerű teljesítményével átvette az összetettben vezetőt megilletp legendás rózsaszínű trikót! Az egész nap oly borús ég is kiderült, néhány percre ragyogó napsütés köszöntötte a magyar kerékpársportnak ezt a csodálatos napját. Ráadásul Attila megörvendeztetett minden magyar szurkolót, hiszen friss rózsaszínű trikósként adott nyilatkozatában magyarul üzente az Eurosport csatornán élőbe: „Hajrá, Tour de Hongrie!”

Még a Tour de Hongrie Facebook-oldala is rózsaszínre váltott!

Közzétette: Tour de Hongrie2021. május 13., csütörtök

Közben a szökevények négyen maradtak elöl, Pelikán János is próbálta diktálni a tempót, de ilyen az országúti kerékpárversenyek világa, az utolsó két kilométeren a sprinterek csapatai végleg ledolgozták hátrányukat, s elkezdtek a befutóra hangolni. Ezt néhány bukás előzte meg, de a sprinterek nem estek ki a küzdelemből, hatalmas csatát vívtak a szakaszgyőzelemért. Az első helyet végül a BORA–hansgrohe menője, a belga Jordi Meeus szerezte meg, megelőzve a Team DSM olasz sprinterét, Alberto Daniesét és a sárga trikós német Phil Bauhaust (Bahrain–Victorious). Meeus – aki az első szakaszon harmadik lett – átvette a sárga és a zöld mezt is, Pelikán János hatalmas erőfeszítéseit pedig siker koronázta, a nap során gyűjtött időjóváírásának köszönhetően átvette a legjobb hazai versenyzőt illető fehér mezt.

Pelikán János Nagykanizsán népes szurkolótábor előtt vehette fel a fehér trikót
Fotó: Tdh.hu

Pénteken a Veszprém és Tata között kijelölt 142 kilométeres útvonalon, enyhén dombos terepen teljesítik a távot a versenyzők. A szakasz során két hegyi (Hárskút és Pannonhalma), illetve két gyorsasági (Zirc és Oroszlány) részhajrára is sor kerül. A rajt Veszprémben, az Óváros téren lesz 14:30-kor, a várható befutó Tatán, a Május 1. úton 17:44-kor lesz.

42. Tour de Hongrie, 2. szakasz, Balatonfüred–Nagykanizsa (183 km):

1. Jordi Meeus (belga, BORA–hansgrohe) 4:03:55 óra

2. Alberto Daniese (olasz, Team DSM) azonos idővel

3. Phil Bauhaus (német, Bahrain–Victorious) a. i.

Az összetett élcsoportja:

1. Meeus 7:58:03 óra

2. Bauhaus azonos idővel

3. Maciej Paterski (lengyel, Voster ATS) hat másodperc hátrány

...8. Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec) tíz mp h.

Az összetett versenyben: 1. (sárga mezben az Aktív Magyarország díjáért) Jordi Meeus (belga, BORA–hansgrohe)

A gyorsasági pontversenyben: 1. (zöld mezben a Skoda és az Europcar díjáért) Jordi Meeus (belga, BORA–hansgrohe)

A hegyi pontversenyben: 1. (piros mezben a Cofidis díjáért) Maciej Paterski (Voster ATS)

A legjobb magyar versenyző: 1. (fehér mezben a Magyar Közút Zrt. és a Bringasport díjáért) Pelikán János (Androni Giocattoli–Sidermec)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.