Vasárnap a sivatagban mély vízbe dobják 2020 magyar sporthősét

Vasárnap rangos viadalon kezdi meg 2021-es szereplését a 2020-as esztendő egyik magyar sporthőse: Valter Attila az Egyesült Arab Emírségek egyhetes országúti kerékpáros körversenyén indul nagyon erős mezőnyben.

2021. 02. 20. 10:22
Valter Attila
Forrás: Facebook/Attila Valter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

személyében tavaly tizenhárom év után volt újra magyar résztvevője a nagy háromhetes körversenyeknek (Tour de France, Giro d' Italia, Vuelta), és 22 éves honfitársunk kiválóan helyt állt a Girón: legjobb eredményét a huszadik, magashegyi szakaszon érte el, amelyen végig az esélyesek csoportjában tekert, s végül mindössze 1:48 hátránnyal a kilencedik helyen érkezett a célba. Újoncként összesítésben a 27. helyen végzett – a rajtnál 176-an voltak –, a fiatalok versenyében pedig 11. lett.

Tavaly még a lengyel CCC Team versenyzője volt, idén azonban már a francia Groupama–FDJ színeiben teker, amely szintén a legmagasabb szintű, World Tour-besorolású csapatok közé tartozik, de Valter most még több világklasszis közé került.

S vasárnap debütál is, mégpedig az Egyesült Arab Emírségek egyhetes körversenyén.

„Megérkeztünk az Egyesült Arab Emírségekbe az Équipe cycliste Groupama–FDJ csapatával. Az év első versenyének nem is lehetne jobbat elképzelni, a rendezés és a körítés is extrém, a Yas Marina Circuit Abu-Dzabi közepén lakni pedig nem mindennapi élmény! Ma megvolt az első átmozgatás a sivatag közepén, nem a legingergazdagabb környék, de így elsőre különleges érzés ilyen helyen tekerni. A sík szakaszok között egy rövid időfutam és két hegyibefutó lesz, igyekszem a legjobbamat nyújtani és gyorsan belerázódni a versenytempóba!” – írta Facebook-oldalára csütörtök este Valter Attila.

Valter Attila különleges környezetbe csöppent
Fotó: Facebook/Attila Valter

Korábban elárulta, hogy eredetileg a Valenciai körversennyel kezdte volna a szezont, de egyáltalán nem bánja, hogy az Egyesült Arab Emírségekben mutatkozik be új csapata színeiben, a 2021-es esztendő első World Tour-versenyén.

„Az év első többnapos WT-versenye talán még szebb bemutatkozás lehet az Équipe cycliste Groupama–FDJ színeiben. Főleg, hogy már az első versenyen magamért és a minél jobb helyezésért küzdhetek” – jegyezte meg Valter Attila.

A mezőny egy hét alatt bejárja az Egyesült Arab Emírségeket, Dubajban érinti a híres Pálma szigetet is (Palm Jumeirah).

Forrás: Theuaetour.com

A házigazda UAE Team Emirates kapitánya nem más, mint a Tour de France címvédője, a szlovén Tadej Pogacar – övé az 1-es rajtszám – akit a svájci Marc Hirschi és a lengyel Rafal Majka is segít. A mezőny legeredményesebb versenyzője azonban az Israel Start-Up Nationben a már 35 éves brit Chris Froome, aki hétszeres Grand Tour-győztes, a Tour de France-t négyszer nyerte meg, s idén igazolt az izraeliekhez. Korábbi csapatát, az Ineos Grenadiers-t honfitársa, Adam Yates vezeti, mellette ott lesz az időfutam-világbajnok olasz Filippo Ganna, aki a tavalyi Girón mindhárom időfutamban tönkreverte a mezőnyt. A Trek-Segafredo első embere is egy öreg harcos, a négyszeres Grand Tour-győztes, 36 éves olasz Vincenzo Nibali, a Movistart pedig a Vuelta-győztes spanyol Alejandro Valverde negyvenévesen vezeti. A Deceuninck-QuickStep elhozta az ír Sam Bennettet és a portugál Joao Almeidát, az Alpecin-Fenixnek a holland Mathieu van der Poel, az Astanának a kazah Alekszej Lucenko, a Bora-Hansgrohének a német Pascal Ackermann, a Cofidisnek az olasz Elia Viviani, a Jumbo-Vismának a holland Koen Bouwman, az EF Education-Nippónak a kolumbiai Rigoberto Uran, a Lotto Soudalnak az ausztrál Caleb Ewan a kapitánya, s mellette ott van a belga Thomas De Gendt is.

Ami Valter Attiláékat illeti, a Groupama–FDJ-nek a 28 éves svájci Matteo Badilatti a kapitánya, s a hétfős csapatban még öt francia kerékpáros található honfitársunk mellett. Az Egyesült Arab Emírségek körversenyén húsz csapat 140 profi kerékpárosa indul, s a kivonatos felsorolásból láthatjuk, hogy Valter Attila nagyon jó társaságba került.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.