Valter Attila átvette a fehér trikót a Giro d’Italián!

Várható volt, hogy a negyedik szakasz komoly hatással lesz az összetettre a Giro d’Italián. Valter Attila a szakaszon elért hatodik helyének köszönhetően összetettben ötödik helyre jött fel, míg a fiatalok versenyét vezeti.

Magyar Nemzet
2021. 05. 11. 17:34
Valter Attila országúti kerékpáros
Valter Attilát ezúttal a kék-fehér helyett a magyar nemzeti színekben figyelhetjük Forrás: Facebook/Groupama-FDJ
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

már a Giro d’Italia előtt érezte, hogy a negyedik szakasz feküdhet neki az olasz körversenyen. A Groupama–FDJ magyar kerekesének sikerült is bekerülnie a nap szökésébe, ahogy a Giro másik magyar indulója, Dina Márton (Eolo–Kometa) is tagja volt a huszonöt fős élbolynak. Dina a részhajránál szerzett is két pontot a ciklámen trikóért folytatott versenyben.

Az első kategorizált emelkedő utáni lejtmenetben három versenyző, az esős időben komoly kockázatot vállalva meglógott az élcsoport többi tagjától: Chris Juul-Jensen (BikeExchange), Rein Taaramäe és Quinten Hermans (mindkettő Intermarché–Wanty). A többi szökevény változó méretű csoportokban üldözte a triót, amely Hermans leszakadása után duóvá zsugorodott.

Amikor a főmezőny erősebb tempóra váltott, Filippo Ganna (Ineos Grenadiers) lemaradt, így eldőlt, hogy nem fogja megtartani az összetett éllovasának járó rózsaszín trikót, ahogy a legjobb huszonöt év alattinak járó fehér trikót sem. Utóbbi megszerzésére a szökés összetétele miatt Valter Attila is esélyes volt, de még nagyon sokat kellett érte küzdeni.

Az utolsó emelkedőn Alessandro de Marchi (Israel Start-Up Nation) és Joe Dombrowski (UAE) utolérte az élen haladó Juul-Jensenéket, sőt hamar le is hagyták a fáradt kettőst. Végül Dombrowski nyerte meg a szakaszt, és az amerikai megszerezte a hegyi pontverseny vezetőjének járó kék trikót is, míg De Marchi az összetett éllovasának járó rózsaszínt vehette át.

Valter Attila végül 44 másodperc hátránnyal a hatodik helyen, az összetett esélyesek előtt ért célba, és az összetett győzelemre is esélyesnek tartott Alekszandr Vlaszov (Astana–Premier Tech) előtt 24 másodperccel átvette a fehér trikót a negyedik szakasz után! Korábban sohasem fordult még elő, hogy bármelyik kitüntetett trikót magyar versenyző viselje háromhetes körversenyen. Valter az összetettben is előkelő pozícióba jött fel, ötödik helyen várja az ötödik szakaszt.

Vlaszovval együtt érkezett meg Egan Bernal (Ineos Grenadiers), Giulio Ciccone (Trek–Segafredo), Mikel Landa (Bahrain–Victorious) és Hugh Carthy (EF Education), ők voltak a legerősebbek kedden az összetett esélyesek csoportjából.

Dina Márton végül 4:07 perc hátránnyal a 44. helyen ért célba, míg a tavaly két hetet rózsaszínben töltő João Almeida (Deceuninck–Quick Step) 5:58-as hátránnyal ért be, ő már most lemondhat az összetett sikerről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.