Bottas eddig elkerülte a blamát: ő nyerte a szahíri időmérőt

A Mercedes versenyzője, Valtteri Bottas nyerte a Formula–1-es Szahíri Nagydíj időmérő edzését. Mögötte csapattársa, a Lewis Hamiltont helyettesítő George Russell és a Red Bull pilótája, Max Verstappen végzett.

Magyar Nemzet
2020. 12. 05. 19:12
Valtteri Bottas
Szahír, 2020. december 4. Valtteri Bottas, a Mercedes finn versenyzõje a Forma-1-es autós gyorsasági világbajnokság Szahíri Nagydíjának elsõ szabadedzésén a szahíri pályán 2020. december 4-én. A futamot december 6-án rendezik. MTI/Reuters pool/AP/Hamad Mohammed Fotó: Hamad Mohammed
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Valtteri Bottast megkérdezték a hétvége előtt, milyen hatással lehet mercedeses jövőjére, ha nem tudja megverni új csapattársát, a Szahíri Nagydíjon a koronavírusos Lewis Hamilton helyére beugró George Russellt. – Nem igazán gondolkoztam ezen, és nehéz megmondani, milyen teljesítmény várhatunk el Russelltől ezen a hétvégén. Jól ismeri a csapatot, de ez egy másik autó, mint amit ő korábban tesztelt. Nem tudom, mit feleljek erre a kérdésre, de ha muszáj mondanom valamit, akkor annyi a válaszom, hogy nem mutatna jól, ha egy problémamentes versenyen kikapnék tőle. Megpróbálom elkerülni ezt – fogalmazott a finn pilóta.

Ehhez képest nem indult számára jól a versenyhétvége, hiszen az első két szabadedzésen Russell diadalmaskodott, Bottasnak először a szombati gyakorláson sikerült a brit előtt végeznie. Ekkor (Red Bull) futotta a legjobb köridőt, a második Bottas lett, mögöttük Gasly (Alpha Tauri), Ocon (Renault), Norris (McLaren), Albon (Red Bull), Russell, Pérez (Racing Point), Stroll (Racing Point) és Sainz (McLaren) volt a további sorrend.

Az időmérő első szakaszában „helyreállt a világ” rendje, és Bottas személyében újra egy Mercedes győzött. Őt Verstappen, Russell, Norris, Gasly, Pérez, Leclerc (Ferrari), Vettel (Ferrari), Ocon (Renault) és Kvjat követte, a kiesőhelyeken pedig Magnussen (Haas), Latifi (Williams), Aitken (Williams), Räikkönen (Alfa Romeo) és Fittipaldi (Haas) végeztek.

A kvalifikáció második részét Verstappen nyerte, Pérez, Bottas, Sainz és Russell előtt. A búcsúzók között Ocon, Albon, Vettel, Giovinazzi (Alfa Romeo), valamint Norris voltak. Alexander Albon és Lando Norris sem lehet büszke teljesítményére, előbbi közel négy, utóbbi majdnem kilenc tizeddel volt lassabb csapattársánál.

Ahogy az várható volt, a megkurtított bahreini pályán rendkívül szoros végeredmény született. Valtteri Bottasnak sem lesz oka pironkodásra, hiszen nem kapott ki csapattársától, helyette megszerezte pályafutása 16. pole pozícióját. George Russell is bravúros teljesítményt nyújtott, csupán 26 ezreddel végzett a finn mögött, és Verstappen is csak egy hajszállal maradt el a két Mercedestől. Pérez, Kvjat, Ricciardo, Sainz, Gasly és Stroll az első tíz további sorrendje.

A 87 körös Szahíri Nagydíj vasárnap 18.10-kor kezdődik.

A pontverseny állása (még két futam van hátra)

Versenyzők:

1. Hamilton 332 pont – már világbajnok

2. Bottas 201

3. Verstappen 189

4. Ricciardo 102

5. Sergio Pérez 100

6. Leclerc 98

7. Norris 86

8. Sainz 85

9. Albon 85

10. Gasly 71

11. Lance Stroll 59

12. Ocon 42

13. Sebastian Vettel 33

14. Danyiil Kvjat 26

15. Nico Hülkenberg 10

16. Kimi Räikkönen 4

17. Antonio Giovinazzi 4

18. Romain Grosjean 2

19. Kevin Magnussen 1

Csapatok:

1. Mercedes 533 pont – már világbajnok

2. Red Bull 274

3. McLaren 171

4. Racing Point 154

5. Renault 144

6. Ferrari 131

7. Alpha Tauri 97

8. Alfa Romeo 8

9. Haas 3

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.