Valverde legyőzője lett Valverde utóda

Tizenkét éve fordult elő legutóbb, hogy edzőt menesztettek a katalán klubtól, 2008 májusában Frank Rijkaardot küldték el, jóllehet még egy év volt hátra a hollandus szerződéséből.

Ch. Gáll András
2020. 01. 15. 10:57
Europa League - Group Stage - Group F - Real Betis v F91 Dudelange
SOCCER-EUROPA-BET-F91/ Fotó: REUTERS/Marcelo del Pozo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hétfőn kevéssel éjfél előtt vált hivatalossá Ernesto Valverde menesztése a Barcelona labdarúgócsapatától, és ekkor született meg a két és fél évre szóló megállapodás az utóddal, a 61 éves Quique Setiénnel (képünkön). Tizenkét éve fordult elő legutóbb, hogy edzőt menesztettek a katalán klubtól, 2008 májusában Frank Rijkaardot küldték el – már a bajnokság befejeztével –, jóllehet még egy év volt hátra a hollandus szerződéséből. Tata Martino is egy évvel a szerződése lejárta előtt távozott 2014 májusában, de őt nem zavarták el, az argentin szakember magától állt fel. Idény közben kirúgott Barça-edzőt keresve Louis van Gaalig kell visszamennünk az annalesekben, tőle a 2002-2003-as idény derekán vettek búcsút.

Fotó: REUTERS/Marcelo del Pozo

Mielőtt belebonyolódnánk az edzőcsere kulisszatitkaiba, szögezzük le gyorsan: ez idő szerint nem tolonganak az (ön)jelöltek a Nou Camp bejáratánál. Xavi – akinek az ereiben gránátvörös-kék vér csörgedezik – kikosarazta anyaegyesületét, az argentin Mauricio Pochettino is nemet mondott, s az ugyancsak ősbarçás Ronald Koeman is. Magyarul: nem sikerült sztáredzőt szerződtetni, vélhetően azért, mert a Luis Suárezt négy hónapra elveszítő együttesben, amelyben minden az öregedő eredményességén áll vagy bukik, kevesen látnak perspektívát.

Ha a számokat nézzük, nem feltétlenül indokolt az extremadurai születésű Valverde menesztése. A két és fél év alatt begyűjtött négy trófea (két spanyol bajnoki cím, egy-egy Király-kupa és Spanyol Szuperkupa) nem is olyan rossz termés, a Bajnokok Ligájában a lejátszott 28 meccsből elszenvedett csupán két vereség meg egyenesen káprázatos mérleg. És mégis ez a két vereség ásta meg Valverde sírját. 2018 tavaszán a negyeddöntőben a hazai 4-1 után a Stadio Olimpicóban a Romától elszenvedett 3-0, majd egy évre rá az elődöntőbeli bukás, amikor 3-0-s előny birtokában utaztak az Anfieldre, s 4-0-ra kikaptak a Liverpooltól.

Az utolsó csepp a pohárban a Spanyol Szuperkupa elődöntőjében az Atlético Madridtól elszenvedett 3-2-es vereség volt. Utána Josep María Bartomeu azonnal nekilátott az utódkeresésnek, de sokáig nem járt sikerrel, mígnem a munka nélkül álló Quique Setién igent mondott. A Johan Cruyff követőjének számító, Messit istenítő és a tikitakát favorizáló szakember legutóbb a Betist irányította. Mind a mai napig ő az utolsó, aki csapatával győzni tudott a Nou Campban Valverde Barcelonája ellen, 2018. november 11-én. A klub elnöksége tegnapelőtt nyolcórás maratoni tanácskozás után hozta meg a döntést.

Az El Confidencial című lap úgy tudja, Messit meg sem kérdezték az edzőcseréről. Ez a tény is jelzésértékű lehet…

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.