Van Dijk újra lesújthat

Mióta a FIFA, majd az UEFA átalakította a versenynaptárat, és három-négy nap alatt két tétmérkőzésre kötelezte a nemzeti csapatokat, fel sem tűnik, milyen sok válogatottmeccset rendeznek szerte Európában. Viszont vannak olyan nagy hagyományú derbik, amelyeken nem fog az idő: ilyen például a német—holland, amely többek között az Ajax európai szárnyalása és a Bayern München látványos Bajnokok Ligája-búcsúja miatt ígér izgalmakat.

2019. 03. 22. 15:54
UEFA Nations League - League A - Group 1 - Germany v Netherlands
Joachim Löw csapata most is tarthat a Liverpool klasszis védőjétől Fotó: Leon Kuegeler Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hetvenkét órás szabályt elsősorban az elitklubok nyomására alkotta meg a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA). A 2010-es évek közepe óta érvényben levő rendelet lényege, hogy a labdarúgók három nap – stílszerűen maximum 72 óra – alatt letudják szereplésüket a válogatottban. Így nem állhat elő az a helyzet, hogy a túlterhelt futballisták a hét közben Eb-, vb-, vagy Nemzetek Ligája-selejtezőn játszanak, majd pár nap múlva kifacsartan térnek vissza a klubjukba. A szabály értelmében nem sérül a klubok érdeke és nem is húzódik el egy-egy selejtezősorozat, ha gyors egymásutánban két meccset játszanak. Hogy ez mennyire „felhasználóbarát” rendelkezés, azaz mennyire tetszik a nézőknek, más lapra tartozik.

A szurkolót nem lehet eléggé túladagolni, a többség képtelen kiábrándulni a futballból, bármilyen dózisban is kapja a meccseket. Németországban szó sincs kiégésről, a futball tematizálja a napirendet, a közvélemény még mindig nehezen tér napirendre a Bayern Liverpool elleni BL-búcsúja felett. A bajorok adják a német válogatott magját, így óvatos derűlátással várják az Ajaxra épülő holland nemzeti tizenegy elleni vasárnapi derbit. A német–holland a történelmi múlt, például az 1974-es vb-döntő és a Klinsmann–Völler köpködős afférral tarkított 1990-es vb-nyolcaddöntő miatt eleve pikáns találkozónak ígérkezik.

Joachim Löw csapata most is tarthat a Liverpool klasszis védőjétől
Fotó: Reuters

személyében ezúttal egy aktív labdarúgóval vezetik fel a rangadót – mindkét oldalon. A holland védő a Liverpool színeiben gólt szerzett a Bayern elleni BL-nyolcaddöntőben, ahogy tavaly a két csapat mindkét Nemzetek Ligája-meccsén, Münchenben és Amszterdamban is eredményes volt. A két csapat legutóbbi két mérkőzésen Hollandia 3-0-ra legyőzte Németországot, majd 2-2-es döntetlen született Münchenben. Van Dijkkal a soraiban még veretlen az Oranje a Nationalelf ellen. Ezen sürgősen változtatna vasárnap Joachim Löw és csapata.

Az Eb-selejtezők hét végi programja. Péntek: A csoport: Bulgária–Montenegró 18.00 (tv: Sport1), Anglia–Csehország 20.45 (tv: Sport1). B csoport: Portugália–Ukrajna 20.45, Luxemburg–Litvánia 20.45. H csoport: Moldova–Franciaország 20.45 (tv: Sport2), Andorra–Izland 20.45, Albánia–Törökország 20.45.

Szombat: D csoport: Grúzia–Svájc 15.00 (tv: Sport2), Gibraltár–Írország 18.00. F csoport: Svédország–Románia 18.00 (tv: Sport2), Málta–Feröer szigetek 18.00. Spanyolország–Norvégia 20.45, (tv: Sport2). J csoport: Liechtenstein–Görögország 20.45, Olaszország–Finnország 20.45, Bosznia-Hercegovina–Örményország 20.45.

Vasárnap. C csoport: Észak-Írország–Fehéroroszország 20.45, Hollandia–Németország 20.45 (tv: Sport2), E csoport: Magyarország–Horvátország 18.00 (tv: M4 Sport), Wales–Szlovákia 15.00 (tv: Sport2). I csoport: Kazahsztán–Oroszország 15.00, San Marino–Skócia 18.00, Ciprus–Belgium 20.45. G csoport: Izrael–Ausztria (18.00, tv: Sport2), Szlovénia–Macedónia 20.45, Lengyelország–Lettország 20.45.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.