Varázslók érkeztek a Ferencvárosba

A Ferencvárosi Torna Club januárban Hosszú Katinkával nem tudott megállapodni, tegnap azonban egy csapásra két olimpiai bajnokra tett szert: Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is a zöld-fehérekhez igazolt, s velük együtt hozzávetőleg hatvan rövid pályás gyorskorcsolyázó hagyja ott az MTK-t. A Liu testvérek klubváltásának ugyancsak meglepő körülménye, hogy ők keresték meg az FTC-t, amelynek az elmúlt hatvan évben nem volt gyorskorcsolyázója.

2019. 02. 14. 7:06
null
Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang számára új kapukat nyithat meg a klubváltás Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sporttörténelmi felütéssel indítva, az FTC-ben 1951-ben honosodott meg a gyorskorcsolya, ám a szakág nem volt hosszú életű. Az 1957-es megszűnésé­ben közrejátszott az a tény, hogy az 1956-os forradalom leverése után az élgárda külföldre távozott. (A műkorcsolya túlélte az 50-es évek viszontagságait, 1982-ig volt jelen az egyesületben.)

A Groupama Arénában tegnap megtartott sajtótájékoztatón Nyíri Zoltán, az FTC ügyvezető alelnöke bejelentette a short track szakosztály feltámasztását, és a „a legjobbak a legjobb helyen” mottóval mutatta be a phjongcshangi olimpiai bajnok férfiváltónk két klasszisát, Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot.

Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang számára új kapukat nyithat meg a klubváltás
Fotó: Mirkó István

Gyorsan kiderült, nem arról van szó, hogy egy „látszatszakosztály” alakult, ugyanis az MTK-ból velük együtt hozzávetőleg hatvan gyorskorcsolyázó érkezik, valamint Bánhidi Ákos, a válogatott edzője is. Az MTK-nál pedig így kiürül a szakosztály… A Ferencvárosban folytatja az idei Eb-n aranyérmes váltónkban szerepelt Krueger Cole és testvére, a Phjongcshangban az Egyesült Államok színeiben 1000 méteren ezüstérmes John-Henry Krueger is.

Mindannyian továbbra is a gyakorló Jégcsarnokban készülnek, így e tekintetben semmilyen változás nem történik. Ugyanakkor a Liu testvéreknek a klubváltás mégis olyan új ingert jelent, amire bevallottan szükségük van.

„Az olimpiai bajnoki cím megszerzése után motivációs problémákkal küzdöttem, nehéz volt az újrakezdés, hogy visszataláljak a régi önmagamhoz. Ez már a múlt, de továbbra is úgy érzem, szükségem van új impulzusokra, és ezeket az FTC-ben megtalálhatom.

Apróságnak tűnhet, de várom, hogy ha úgy adódik, akkor kimehessek egy hazai Fradi-meccsre, és ott tele torokból kiordibálhassam magamból a stresszt” – jegyezte meg érdeklődésünkre Liu Shaolin Sándor, aki elárulta, hogy a menedzsmentjük révén testvérével együtt ők keresték meg az FTC-t. Az MTK-nál január 31-én lejárt a szerződésük.

„Új lehetőségeket jelent, új kapukat nyithat meg előttünk az, hogy a Ferencvároshoz igazoltunk – csatlakozott bátyjához Liu Shaoang. – S ahogy az olimpiai aranyunk is csak a kezdet, az itteni szakosztály megalakulása is egy nagyon szép kezdet” – tette hozzá a fiatalabb testvér, aki kézközépcsont-törése miatt nem indulhat a márciusi, szófiai világbajnokságon, szurkolóként azonban ott lesz a bolgár fővárosban.

Hiányát Bánhidi Ákos a következőképpen érzékeltette: „A váltóban mindig vannak megoldóemberek és, nem megbántva őket, zongoracipelők. A verseny végén a megoldóembereknek kell varázsolniuk, és a két varázslónk közül az egyik kiesett.”

Nos, a másik, Liu Shaolin sem teljesen egészséges, de harcra kész: „Kicsit érzékeny a bokám, nem gondoltam, hogy ilyen hosszú ideig elhúzódik a sérülésem. De kemény gyerek vagyok. Nekem már van vb-aranyam, ám nagyon szeretnék megint nyerni, nem csak Magyarországnak, most már a Fradinak is.”

Elfogyott a női váltó

Liu Shaoang kéztörése mellett még egy érzékeny veszteséget is el kell könyvelnünk: női váltónk sem indul a világbajnokságon. A 2017-es rotterdami vb-n még a Heidum Bernadett, Keszler Andrea, Bácskai Sára, összetételű négyes lett ezüstérmes, az olimpiai negyedik stafétának pedig Kónya Zsófia is tagja volt; az ötösből azonban mára csak ketten maradtak, Jászapáti és Bácskai. Heidum visszavonult, s Keszler és Kónya is kiszállt a válogatottból, esetükben kérdés, véglegesen-e.

Az új hullámból Sziliczei-Németh Rebeka a sérülése után lábadozik, de Jászapáti és Bácskai a januári Eb-n a lengyelektől honosított Knoch Martával (olimpiai bajnokunk, Knoch Viktor felesége) és a 16 éves Somogyi Barbarával összeállva bronzérmes lett.

Ám váltónk a világkupa-rangsorban csak a 11. helyen zárt, a vb-n pedig csupán az első nyolc indulhat. A világkupa-sorozatban válogatottunk hét arany-, négy ezüst- és három bronzérmet szerzett. Összesítésben Liu Shaolin 500 méteren 5., 1000-en 6., Liu Shaoang 1000-en 3., 500-on 6., Jász-

apáti 500-on 5. lett.

Férfiváltónk megnyerte a világkupát, vegyes váltónk pedig a negyedik helyen végzett. Utóbbi műfajt szinte nekünk találták ki, mert itt csak két nőre van szükség…

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.