Béke vele: Varga Ádám jól tudja, mi kell az olimpiai sikerhez

Béke Kornél és Varga Ádám nyerte a kajak-kenu olimpiai pótkvalifikációs válogató verseny legfontosabb szerdai döntőjét: a két ifjú kajakos győzött kettesben ezer méteren, így jövő héten harcba szállhatnak a tokiói kvótáért. A veterán, 43 éves Kammerer Zoltán – Gál Péterrel – nem jutott a szám fináléjába.

N. M.
2021. 05. 05. 18:20
null
Varga Ádám meghatározó alakja lett a magyar kajak-kenunak Fotó: Földi Imre Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Ádám tavaly még Kammerer Zoltánnal is versenyzett, mi több, az egyik úgynevezett tesztversenyt meg is nyerte a veterán és az ifjú kajakos duója. Varga Ádám aztán az országos bajnokságon skalpját is megszerezte, a szegedi világkupán pedig harmadik lett (Kopasz ott visszavágott neki, a portugál Pimenta győzött).

Varga Ádám tavaly többször is kipróbálta a párost Kopasz Bálinttal is, végül arra jutottak, nem illik egymáshoz a stílusuk, így másik társ után néztek. Varga Ádám Kammerer mellett Béke Kornéllal is kísérletezett, s végül rá esett a választása. A mostani eredmények alapján helyesen döntött, a duó jelentős, több mint két másodperces előnnyel győzött a szegedi Maty-éren zajló viadal K-2 1000 méteres döntőjében. A végeredmény a dühöngő szembe szélben szinte papírforma, hiszen Varga tavaly elmondta, miközben mások nem szeretik, neki kedvez ez a mostoha időjárás, Kopaszt is szembe szélben győzte le tavaly.

Kammerer Zoltán Gál Péterrel indult, akivel 2019-ben nyolcadik lett a szegedi világbajnokságon. Gál 2020-ban nem versenyezhetett, mert kocogás közben – a zebrán! – elütötte egy autó. A visszatérés rögösen kezdődött, Kammerer és Gál ezúttal még a döntőbe sem jutott be. S hogy Kopasz Bálintról se feledkezzünk meg: ő idén Nádas Bencével ült össze, de a szerdai versenyen nem álltak rajthoz, mert már mindketten szereztek kvótát, tehát ők nem juthatnak újabb tokiói helyhez.

A K-2 1000 méteres befutó alapján nincs okunk aggódni a férfi kajakos szakág jövője miatt. Béke Kornél (1998-ban született) és Varga Ádám (1999) mögött Kurucz Levente (2003) és Kós Benedek Tibor (2000) lett a második, a még csupán 18 éves Kurucz Levente a sportág újabb nagy ígérete.

Női K-1 500-on Bodonyi Dóra győzött Gazsó Dorka Alida és előtt, a négy év után visszatért Janics Natasa, továbbá Kárász Anna nem jutott be a fináléba ,az ötszörös olimpia bajnok pedig nem indult el a női kajakosoknak csupán tájékoztató jellegű versenyen. A 39 éves Janics ma kétszáz méteren egyesben és ötszázon a 40 éves Fazekas Krisztinával több eséllyel próbálkozhat.

– Nagyon erős a női mezőny, minden futam presztízscsata, ezért örültem nagyon a győzelmemnek – mondta Bodonyi Dóra.

Férfi K-1 200-on Csizmadia Kolos, női C-1 200-on Balla Virág, férfi C-1 1000-en Bodonyi András lett az első.

A viadal pénteken folytatódik, az olimpiai pótkvalifikációs regattát jövő héten ugyancsak Szegeden rendezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.