A tehetség, aki szembeszélben tud igazán kibontakozni

Világbajnoki címvédőként Kopasz Bálinttal egyértelműen olimpiai esélyesként számolt a magyar sportközvélemény. S akkor mit mondjunk arról, aki legyőzte a „kajakkirályt”? Varga Ádám – mert hát ő vitte véghez ezt a bravúrt a múltheti kajak-kenu országos bajnokságon a K–1 1000 méteres számban – szerényen úgy fogalmaz: most már talán nem pusztán az olimpiai részvétel, hanem az éremszerzés lehet a célja jövőre Tokióban.

2020. 09. 02. 8:12
null
Nagy húzások, alacsony csapásszám, ez a védjegye Fotó: Tumbász Hédi Forrás: Nemzeti Sport
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A felnőtt országos bajnokság után menetből elindult az U23-asok között is. Jövő héten a maratoni ob-ra is benevez?

– Valószínűleg nem. Gyakorolni kellene a futásokat, s nincs sok idő a szegedi világkupáig, arra akarok felkészülni.

– A maratoni távon lett először világbajnok, még az ifik között. Nosztalgiázik vagy most már kizárólag síkvízre, az olimpiai futamokra készül?

– Most egyértelműen az olimpiai felkészülés élvez elsőbbséget, de végleg nem mondtam le a maratoni szakágról.

– A hosszú evezések, miként több magyar klasszisnak, önnek is meghatározták a gyerekkorát?

– Igen, a dunakanyari iskola szellemében nevelkedtem. Az edzőm, Matyus Zsolt Babella László tanítványa volt, és különösen serdülőkorban, majd az ifista évek elején ő is a hosszú evezésekre esküdött. A Szentendrei-szigetet évente ugyan csak két-háromszor kerültük meg, de Tahiig és vissza – ami ötven kilométer – kéthetente biztosan feleveztünk.

– Mit gondol, milyen adottságának köszönhetően tűnt ki a kortársai közül?

– Kisgyerekként úsztam, amit, bevallom, nagyon nem szerettem. Nem is értem el kiugró eredményeket, de az alap állóképességemnek biztosan használt. Nem vagyok gyors, robbanékony, viszont relatíve alacsony csapásszámmal tudok kellő sebességet elérni.

Nagy húzások, alacsony csapásszám, ez a védjegye
Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

– Csak az érdeklődők kedvéért, milyen eredményt kell produkálni annak a kiegészítő sportágakban, úszásban, futásban, aki Varga Ádámot le akarja győzni?

– Úszásban száz gyorson 57 másodpercen belül van a rekordom, a Cooper-teszten tavaly 3570 métert futottam. Fekvenyomásban a maximumra nem megyünk rá, annak nincs különösebb jelentősége, de a 130 kilóval azért elbírok. Fontosabb, hogy az ötven kilóba egy perc alatt hetvenet nyomok bele.

– Taktikailag is készült a elleni csatára vagy csupán ki akarta hozni magából a maximumot?

– Egyértelműen az utóbbi. Még serdülőként próbálkoztam azzal, hogy másokhoz viszonyítva alakítottam a taktikát, most már csak önmagamra figyelek.

– Fix pulzus- és csapásszámot beállítva?

– Nem, mert a kajak-kenu nem úszás, minden pálya és a változó szél miatt minden egyes verseny különböző. Menet közben képes vagyok korrigálásra, ha netán az optimálisnál gyorsabban vagy lassabban kezdtem, akkor a táv második felén tudok változtatni.

– Többen megjegyezték, hogy a 3:23 perc, amivel megnyerte az ezer métert, világcsúcsközeli idő. Ideálisak voltak a körülmények?

– Egyfelől igen, hiszen viszonylag nagy volt a hátszél, amit viszont én nem szeretek. Olyankor nagyobb csapás­számban kell evezni, ami nekem nem kedvező, jobban szeretem a szembeszelet, amikor legalább 3:40 perc egy ezerméteres pálya.

– Érzékeli, hogy a sikerének köszönhetően megváltozott ön körül a légkör?

– Nem különösebben. A szövetség honlapja eddig is beszámolt a fontosabb versenyek eredményeiről. Annyi a változás, hogy az M4 Sportban is szerepeltem. De jó ez így, nem keresem a rivaldafényt.

– Ugyanolyan céltudatos, mint Kopasz Bálint, aki az edzésen felül a táplálkozásban és a pihenésben is tudományos elveket követ?

– Annyira szerintem nem, bár én is csak hallomásból tudok erről. Az én életemben az jelentett komoly változást, hogy ez az első idény, amikor nem tanulás mellett sportolok. El is döntöttem, még egy évek halasztok a fizikus szakon.

– Érthető, az olimpiára tekintettel. S milyen célt tűz ki maga elé?

– Durván egy éve az volt a célom, hogy jussak ki Tokióba. Ezt talán annyiban pontosíthatom, hogy jó lenne érmet szerezni.

– Egyesben vagy kettesben?

– Az egyes élvez prioritást, a szegedi világkupán is abban indulok, de a párost sem engedtem el. Kammerer Zoltánnal teljes közöttünk az összhang, de nem tettem le arról, hogy jövőre Kopasz Bálinttal újra megpróbáljuk a párost.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.