Varga Csaba a negyvenedik napon érhet fel az Everestre

Varga Csaba április 18-án érte el az Everest alaptáborát, s ha minden jól alakul, kereken negyven nap múltán, május 28-án, pénteken érhet fel a csúcsra. A kötelező felkészülésen, az úgynevezett akklimatizációs körökön felül az elmúlt tíz napot kényszerből, a rossz időjárás miatt töltötte az alaptáborban. De végre megkezdhette a csúcstámadást.

Magyar Nemzet
2021. 05. 26. 18:53
null
Varga Csaba jó erőben és továbbra is motivált
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Varga Csaba április 18-án érte el az Everest alaptáborát. Azt követően háromszor is nekivágott a hegynek, egyrészt akklimatizációs céllal, másrészt, hogy a csúcstámadáshoz felvigye a szerelését.

Május 13-án, a harmadik akklimatizációs kör során már feljutott 8000 méteres magasságba, ezzel felkészült a csúcstámadásra. Akkor az volt a terv, hogy visszatér az alaptáborba, pihen néhány napot, s nekivághat a csúcstámadásnak. Ám közbeszólt az időjárás. Május 17-én a közel négyes erősségű Tauktae ciklon elérte India nyugati partvidékét, majd a ciklon a Himalája hegyvonulata felé fordult és hosszú napokig uralta az Everest időjárását is, erősen szeles és csapadékos időjárást hozva magával.

Varga Csaba a kényszerpihenő alatt sem tétlenkedett, folyamatosan mozgásban volt, hogy megőrizze a megszerzett akklimatizációt.

Varga Csaba jó erőben és továbbra is motivált

A csúcsmászás időszaka azonban meglehetősen kitolódott és figyelembe véve, hogy a tavaszi mászószezon május végén lezárul, egy-két napra szűkült a lehetséges csúcstámadás időpontja. S mivel több száz, zömében oxigénes mászó igyekszik kihasználni a lerövidült időjárási ablakot, az sajnos azzal járhat, hogy csakúgy, mint 2019-ben, ismét dugó lehet az Everesten a csúcsrégióban.

Ez jelentősen csökkentheti a pótlólagos oxigén és serpa segítség nélkül, „tisztán” próbálkozók esélyeit, hiszen míg az oxigénes mászók nem érzékelik a 8000 méteres magasság fölött kezdődő halálzónának nevezett szakasz szervezetre gyakorolt negatív hatásait – ebben a magasságban a tengerszinthez képest már csak harminc százaléknyi a levegő oxigéntartalma –, addig a „tisztán” próbálkozók versenyt futnak az idővel.

Varga Csaba ma reggel indult el az alaptáborból a Mount Everest 8849 méteres csúcsa felé. Kiváló tempóban haladt, körülbelül hat óra alatt ért fel a második magaslati táborba, amelyet 6500 méteres magasságban épített ki magának az első akklimatizációs kör során, szinte pontosan egy hónappal ezelőtt, április 25-én.

Az előrejelzések szerint május 27-én ismét havazás várható a hegyen, de 29-én és 30-án megfelelő időjárás mutatkozik. A tervek szerint a magyar hegymászó csütörtök délután megpróbál feljutni a hármas táborba (7150 m), amelyet előzetesen a meredek Lhoce-jégfalban alakított ki és innen indulna a csúcsra.

A Kalifa „Tisztán” Magyar Everest Expedíció 2021 célja, hogy Varga Csaba első magyarként, teljesítményfokozók (teljesítménynövelő szerek és pótlólagos oxigén) nélkül, „tisztán” mássza meg a 8849 méter magas Everestet. Emellett az alpinista önállóan, magashegyi teherhordók segítsége nélkül mozog a hegyen, a felszereléseit is saját erőből juttatja fel a magaslati táborokba.

Fő a biztonság!

– Bár nincs könnyű helyzetben a szűk időjárási ablak és a várható tömeg miatt, a kettes tábort nagyon jó sebességgel érte el. A műholdas telefonon keresztül is érződött, hogy erős a hangja, motivált és mindent meg akar tenni a sikeres csúcstámadásért. Csabában minden megvan hozzá, hogy teljesítse ezt a sporttörténelmi célt és első magyarként pótlólagos oxigén nélkül érje el az Everest csúcsát, de mint minden alkalommal, most is azt kértük tőle, hogy a biztonság legyen az első! – foglalta össze Sarhan Omar, a Kalifa Alpin Csapat vezetője a hegymászóval folytatott beszélgetését.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.