A tuti és a lutri

El akarták titkolni Varga Dénes sérülését, s most áll a bál. A világ hivatalosan is legjobb vízilabdázójának a válogatott edzőtáborában elszakadt a térdszalagja, amiért szőr mentén Märcz Tamás szövetségi kapitányt okolja. Dumi nem erőlteti az olimpiát.

2020. 06. 09. 15:12
null
Napjaink talán legjobb magyar pólósa igent mondott a szövetségi kapitánynak Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szenzációs hír jutott a tudomásunkra: nélkül folytatódik a hétvégén a spanyol labdarúgó-bajnokság. A koronavírus-járvány idején a Barcelona zsenije inkognitóban egy SUP-pal átszelte az Atlanti-óceánt, s csatlakozott az odahaza készülő argentin válogatotthoz. Az edzőtábor utolsó napján a gauchók teambuilding (magyarul csapatépítés) céljából fehér fülű oposszumokat hajtottak a pampán. Ekkor történt meg a baj. A – neki – derékig érő fűben a Bolha egyszer csak rosszul lépett, s nagyot reccsent a térde. Térdszalagszakadás. Mindez kilenc napja történt, Messit azóta meg is műtötték, s otthonában lábadozik. Noha a közösségi médiában már infografikán elemzik az esetet, a sérülés tényét mind a katalán klub, mind az argentin szövetség hétpecsétes titokként kezeli, csupán az szivárgott ki, hogy az eset Lionel Scaloni szövetségi kapitány állásába kerülhet.

Mindez természetesen képtelenség. S nem a SUP, a pampa és a fehér fülű oposszum miatt. 2020-ban azt sem lehetne eltitkolni, ha Messi megbotlik a járdaszegélyben, nemhogy ha térdszalagszakadást szenvedne.

TERMÉSZETESEN VARGA DÉNESRŐL VAN SZÓ

Ez csak a magyar vízilabdában történhet meg. Létszámához mérten valószínűleg a földkerekség legsikeresebb, legtöbb olimpiai bajnokkal büszkélkedő közösségében. Ott, ahol azonban az is menten kiszivárog, ha valakinek kelés nő a hóna alatt – s magától értetődő természetességgel az ellenfél éppen a sajgó ponton szorítja, csípi, rúgja az illetőt a soron következő mérkőzésen –, hát még ha elszakad a térdszalagja.

Éppen ezért érthetetlen, miben bíztak az érintettek. Hogy – mert természetesen róla van szó – sérülésének tényét egészen a világklasszis játékos teljes felépüléséig titokban tarthatják? A Karinthy rossz tanulójának taktikájával elrendelt hírzárlattal – pedig hát jól tudjuk, a „felelést” úgysem lehet a végtelenségig megúszni – csupán azt érték él, hogy ma már mindenki botrányt szimatol. Okkal.

„A sérülés várhatóan nem veszélyezteti az eredményes 2021-es olimpiai szereplését. A szövetség nevében kívánok mielőbbi gyógyulást Duminak!” – mondta Vári Attila, a Magyar Vízilabda-szövetség elnöke.

„Az FTC mindent megtesz annak érdekében, hogy klasszisunk minél hamarabb egészséges legyen és a csapat rendelkezésére álljon” – így Madaras Norbert, az FTC vízilabda-szakosztályának elnöke.

„Hiába halasztották el egy évvel az olimpiát, ahhoz nekem nagyon kellene kapkodni. […] A Fradival szeretnék még legalább két bajnokságot nyerni. [...] Egy sok komponenses hátteret igényelne, hogy eredményesen szerepeljek a válogatottban, és jelenleg nem látom, hogy ez meglenne, és hogy ezt bele tudnám tenni. […]” – nyilatkozta maga a játékos.

Mindegyik üzenet világos. Kommentárként csupán annyit hadd bátorkodjak feltételezni, Varga Dénes aligha tartaná többre a további két bajnoki címet az olimpiai aranynál. Csak éppen anyagilag a Fradi a tuti, a válogatott a lutri. S ezért senki se vessen rá követ.

A VÍZILABDA KILENCVENKILENC SZÁZALÉKBAN A VÁLOGATOTTRÓL SZÓL

Nemrég ért véget A pólósok pólósa közös játékunk. Hosszú, hosszú oldalakon elevenítettük fel a magyar vízilabda fényesebbnél fényesebb sikereit. Noha klubcsapataink sem éppen eredménytelenek, mégis szinte kizárólag a válogatottról szólva. Nem véletlenül. A magyar vízilabda kilencvenkilenc százalékban a válogatottról szól.

Pofonegyszerű, most is csupán ezt az ökölszabályt kellene szem előtt tartani. Ha Varga Dénes szereplése fontos a tokiói olimpián a magyar válogatottban, márpedig minden más játékosénál fontosabb, akkor a magyar vízilabda – természetesen az FTC érdekeinek szem előtt tartása mellett – mindent kövessen el azért, hogy a világ hivatalosan is legjobbja ott lehessen a csapatban. S ez ügyben a sejtelmes üzengetések helyett legyen egyirányú a kommunikáció.

A válogatott programjára (nyilván) rábólintott az elnökség, a csapatépítésre aligha kényszerből mentek el a játékosok. Ha nem így történt, Märcz Tamás szövetségi kapitány mondjon le. Ha viszont igen, a mószerolását kéretik befejezni. Mert ez esetben csak köhög a bolha. S persze nem Messi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.