A lelkes tanulók és a tapasztalt professzorok történelmet írnak Veszprémben

Legutóbb harmincnégy éve, 1986-ban fordult elő a magyar elsőosztályú férfi kézilabda-bajnokságban, hogy egy város két csapattal képviseltesse magát az elitben. Ma este a tavalyi BL-döntős, a világválogatott erősségű, friss SEHA-liga győztes Telekom Veszprém és a magyar fiatalokra építő Veszprémi KKFT Felsőörs házi rangadó új fejezetet nyit az NB I történetében.

Szilágyi
2020. 09. 09. 7:00
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar férfi-kézilabdabajnokságban eddig négyszer fordult elő, hogy egy vidéki város egyszerre két elsőosztályú csapattal képviseltesse magát az élvonalban. A hatvanas években a Győri Textiles és a Győri ETO hét idényen keresztül boldogította egymást az NB I-ben, 1968-ban a Pécsi Dózsa és a Pécsi Bányász is tagja volt az első osztály mezőnyének, nyolc évvel később a H. Szondi SE Székesfehérvár és a Székesfehérvári MÁV Előre játszott városi rangadókat, legutóbb 1986-ban Szeged büszkélkedhetett két elsőosztályú csapattal, a Szegedi Volán SC-vel és a SZEOL-DÉLÉP SE-vel.

Éles József vezetőként képviselheti csapatát a nagy Veszprém ellen
Fotó: Mirkó István

A 2020-2021-es szezonban Veszprém városa is feliratkozott a vidéki duplázók közé: az első helyi rangadót, a Veszprémi KKFT Felsőörs–Telekom Veszprém mérkőzést (tv: M4 Sport, 20.15) ma játsszák. A korábbi világklasszis balátlövő, Éles József nevével fémjelzett csapat annak köszönheti az első osztályú tagságát, hogy a Vác ellehetetlenült helyzete miatt nem vállalta az NB I-es szereplést, ezért a kézilabda-szövetség döntésének értelmében a járvány miatt berekesztett másodosztályú bajnokság legjobb csapata, a 22 éves átlagéletkorú Veszprémi KKFT Felsőörs indulhatott el az első osztályban. A klub megálmodója, Éles József szakmai igazgató amondó, ritka az ilyen lehetőség a fiatal, a sportágat még tanuló játékosok életében, mint a mai, hogy tétmérkőzésen világsztárokkal találkozhatnak.

– A mieink nagyon lelkesek, ambiciózusak. Terhet nem rakunk, nem is rakhatunk rájuk, de nem tilthatjuk meg, hogy jól és eredményesen játszanak – mondta lapunknak a korábbi világválogatott klasszis. – Az első fordulóban legyőzték a Dabast. Úgy láttam, átszakadt a gát, a srácok bátran mertek kézilabdázni. A BL-győzelemre is esélyes, nemzetközi sztárokat felvonultató Telekom Veszprém elleni meccsen Tombor Csaba vezetőedzővel azt kérjük a játékosoktól, hogy érezzék megtisztelve magukat, amiért testközelből figyelhetik a klasszisokat, tanuljanak tőlük, és építsék be a repertoárjukba a tőlük ellesett finomságokat, cseleket, mozdulatokat.

A „nagy Veszprém” az előző hét végén a SEHA-liga négyes döntőjében volt érdekelt, a vasárnapi fináléban magabiztosan győzte le a RK Vardar Szkopjét. A torna MVP-jének választott nyáron igazolt spanyol kapus, Rodrigo Corrales már a városi rangadóra koncentrál, elismerően szólt a veszprémi fiatalokról. – Láttunk róluk videófelvételeket, ez alapján mondom, hogy vétek lenne lebecsülni őket. Mi a horvátországi Zadarból hazatérve szállodában töltöttük a hétfő éjszakát, a járvány ­miatt teszteltek minket. Valószínű, hogy az ellenfelünk kipihentebb lesz, de ez nem kifogás. Megígérhetem, hogy nem lesznek motivációs problémáink – jelentette ki a Barcelonában nevelkedett, a Paris SG-től elcsábított Európa-bajnok kapus.

Moraes Ferreira egy követ fúj az új szerzeménnyel, a brazil beálló már tavaly decemberben átélte, milyen a korábbi csapata ellen játszania. Idén a ­SEHA-li­ga döntőjében ismétlődött meg ugyanez. – Tavaly nyáron még én is a Vardar Szkopje játékosa voltam, amikor megnyertük a Bajnokok Ligája Final Fourt a Veszprém ellen. Utána igazoltam Magyarországra, cseppet sem bántam meg, bár sajnálom azt, hogy az anyagi problémák miatt ez a Vardar már nem az a Vardar. Remélem, hogy a szezon első trófeája lendületet ad a csapatnak. A felkészülési meccseink nem a legjobban sikerültek. Rasmus Lauge megsérült, és időbe telt, amíg az új igazolásaink összeszoktak a többiekkel. Ez a folyamat jelenleg is zajlik, a sikerélmény jót tett nekünk. A városi rangadón is azon leszünk, hogy olyan eredményesen játszunk, mint a SEHA-liga döntőjében – mondta a jól megtermett brazil.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.