Vasárnapra orosz házidöntő

Egy negyeden át sziporkázott a Sopron Basket a címvédő Jekatyerinburg ellen a női kosárlabdázók Euroligája négyes döntőjének első napján, a soproni Novomatic Arénában, de aztán beindult az orosz gőzhenger, és maga alá taposta a magyar bajnokot. Vasárnap Fegyverneky Zsófiáék a cseh USK Prahával játszanak a bronzéremért, a trófeáért pedig a két orosz óriás, a Kurszk és a Jeka csap össze.

Ch. Gáll András
2019. 04. 13. 8:45
null
Brittney Griner (labdával), a 207 centis emberhegy volt a mezőny legjobbja Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A női kosárlabdázók Euroligájának négyes döntője tavaly után idén is Sopronba, a Novomatic Arénába csalogatta a kontinens négy legerősebb együttesét, amelyek közül három – természetesen a házigazda Sopron Basket, no meg a két orosz óriás, a címvédő Jekatyerinburg és a Kurszk – ugyanaz volt, mint egy éve, negyedikként az időközben megszűnt török Yakin Dogu helyett a cseh USK Praha masírozott be az ígéret földjére.

A 2003 és 2006 között a Sopront dirigáló Natália Hejková vezérelte cseheknek az ígéret ígéret is maradt, mert a szombati első elődöntőben simán, 84-67-re kikapott a Kurszktól, így vasárnap csak a bronzéremért léphet parkettra, ám akkor még az nem volt világos, hogy ki ellen. Az oroszoknál a világ talán legjobb kosarasnője, az amerikai Breanna Stewart 32 pontot termelt 11/18-as parádés mezőnymutatóval.

A Sopron mindenféle kishitűség nélkül, győzelemre hangolva futott ki a parkettre a Jeka ellen, de az első négy támadását elrontotta, 7-0-ra megugrott az orosz csapat, ám ez sem rázta meg Roberto Íniguez mester leánykáit. Szédületes védekezéssel fokozatosan csökkentette a hátrányt a házigazda, Turner duplájával 16-16-nál utolérte a szintén spanyol edző – Miguel Mendez – dirigálta látogatót, majd a honosított amerikai két triplát is bevert, és 24-17-es hazai vezetésnél ért véget az első negyed.

Sőt, a második játékrészt is Turner duplája vezette be, és 26-17-nél 9 pont volt az előny! Nem sokáig, Torrens triplazáport zúdított a soproni kosárra, 30-31-nél már a Jeka vezetett. Dupree a dudaszó pillanatában betalált, így mindössze hárompontos orosz előnnyel (39-42) vonultak az öltözőbe a csapatok.

Brittney Griner (labdával), a 207 centis emberhegy volt a mezőny legjobbja
Fotó: Havran Zoltán

A harmadik tíz perc az oroszoké volt. Griner a maga 207 centijével uralta a meccset. 46-60-nál kezdődött az utolsó felvonás. Ekkor már csak egy csapat volt a pályán – nem a magyar bajnok. Közben a Griner nevű emberhegy megpróbálta kitörni Zahui karját – valahogy úgy, ahogy tavaly a BL-döntőben Sergio Ramos Salahnak –, sikertelenül, de kapott érte egy technikait.

Ennek már nem volt jelentősége, az utolsó percek is a vendégekéi voltak, és 81-59-re győztek. Griner (19 pont, 8 lepattanó, 3 blokk) volt a mezőny legjobbja.

– Olyan ellenféllel kerültünk szembe, amely ellen nehéz játszani, és ez egy idő után frusztrációt okozott. Ennek ellenére úgy érzem, kihoztuk magunkból a maximumot – értékelt a hazaiak kapitánya.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.