Világbajnoki éremmel meg lehet győzni a kapitányokat

Tegnap a női váltók versenyével megkezdődött az öttusázók világbajnoksága Egyiptomban. A magyar színeket a fehérorosz és orosz kettős mögött a harmadik helyen végzett Erdős Rita, Simon Sarolta páros képviselte az első versenynapon. Ma a férfiak váltóversenye is a ráhangolódás jegyében zajlik, a fontos kérdések a hétvégén dőlnek el, ekkor rendezik a férfiak és a nők egyéni versenyét. Mindkét nemben az első három helyezett szerez részvételi jogot az olimpiára. De nem ilyen egyszerű a történet.

Szilágyi
2021. 06. 09. 7:45
null
Alekszejev Tamara Kairóban mutathatja meg, hogy ott a helye Tokióban Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nemzetet mindkét nemben legfeljebb két-két öttusázó képviseli Tokióban. Jelenleg két magyar rendelkezik olimpiai kvótával, Demeter Bence és Kovács Sarolta a tavalyelőtti angliai Európa-bajnokságon harcolta ki a tokiói részvételt. Igen ám, de a döntő szót az olimpiai indulókról az öttusa szövetség elnöksége mondja ki. Kasza Róbert 2016-ban a riói játékok előtt maradt le a részvételről. Idén is elképzelhető hasonló előzés a hajrában: Demeter nem tudta állandósítani a formáját, és hiába harcolta ki Bathban az olimpiai részvételt, még egyáltalán nem biztosított a tokiói indulása.

A székesfehérvári versenyző a kvótája ellenére sem érezheti magát nyeregben
Fotó: MTI/Kovács Tamás

– A júniusi kairói világbajnokság döntő lesz, ott kell jól szerepelnem: meg kell előznöm a kvótáért harcoló magyar ellenfeleimet – mondta lapunknak még áprilisban Demeter Bence. Az olimpiai rangsorban a 2009-ben egyéni világbajnok, 2012-ben olimpiai bronzérmes a negyedik helyen áll, de ha a már kvótával rendelkezők kikerülnek előle, akkor ő az első, így gyakorlatilag biztosnak tekinthető a kvalifikációja. Martinek János szövetségi kapitány válogatási elvei egyértelműek. – Az első helyen a világbajnoki szereplés áll: ha valaki az első hat között végez, az előnyben van a többiekkel szemben – tájékoztatott Szöul kétszeres bajnoka. Így már érthető, hogy miért van különös jelentősége a kairói világbajnokságnak. Az idei világkupákon is eredményesen szereplő Kasza például jól áll a hazai rangsorban, de ő lábszársérülése miatt nem indul a vb-n. A világbajnokság hagyományos versenyében Demeter Bence, Marosi Ádám, Kardos Bence és – Kasza helyén – Bereczki Richárd állhat rajthoz.

Az olimpiai bronzérmes Marosi zsinórban a harmadik olimpiáját célozza meg
Fotó: Mirkó István

A nőknél a második helyen áll az olimpiai kvalifikációs rangsorban. Ha továbbra is tartja a megbízható formáját, és Egyiptomban is ő lesz a legjobb magyar női induló, akkor nem lesz nehéz dolga Kállai Ákosnak az olimpiai keret véglegesítésekor. – Neki most nagyon megy a szekér, a magyarok közül leginkább ő az, aki be tud keveredni az élcsoportba. Kicsit meglepődnék, ha Alekszejev Tamara Kairóban szerepelne kiemelkedően, de alapvetően ez lenne az elvárás vele szemben – nyilatkozta a nők kapitánya az MTI-nek.

Gulyás Michelle berobbant a felnőttmezőnybe
Fotó: Mirkó István

Hozzátette, a fiatal Guzi Blanka kiegyensúlyozott vívással kerülhetne az élbolyba a vb-n. A már kvótával rendelkező Kovács Sarolta nem egészséges. A 2016-ban egyéniben világbajnok, kétszeres olimpikon székesfehérvári versenyző március végén térdműtéten esett át, csak pár hete kezdte újra az edzéseket, így a vb-n nem indul. Kérdéses, hogy milyen állapotba tud kerülni a következő hetekben.

Az egészséges indulók Kairóban győzhetik meg a kapitányt arról, hogy ott van a helyük Tokióban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.