Világcsúcs nélkül is parádé

Bár Genzebe Dibaba nem tudta megjavítani saját világrekordját a női 2000 méteren, nem lehetett panasz a színvonalra a kilencedik Gyulai István Memorial — Atlétikai Magyar Nagydíjon, Székesfehérváron. S külön öröm, hogy a nívót a magyar atléták — Halász Bence, Nguyen Anasztázia, Márton Anita, Kozák Luca és Kerekes Gréta — is emelték.

Ch. Gáll András
2019. 07. 10. 7:53
null
Nguyen Anasztázia 670 centivel egyéni csúcsot ugrott Fotó: MTI/Bodnár Boglárka
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kegyeikbe fogadták az égiek a 9. Gyulai István Memorial – Atlétikai Magyar Nagydíj viadalt; nem tombolt elviselhetetlen trópusi hőség a székesfehérvári Bregyó közben, az eső sem esett, legfeljebb egy kis szellő fújdogált, ami a női távolugrás versenyzőit kimondottan segítette.

Így például Nguyen Anasztáziát is, aki egy darabig az elképesztően színvonalas viadal egyetlen magyar győztesének tűnt, amikor a második sorozatban döbbenetes, 670 centis egyéni csúccsal a mezőny élére szökkent. A 26 éves, sprinterként kezdő, de ma már egyértelműen a távolugrást favorizáló atlétanő egyenletesen jó teljesítményt nyújtott, nem volt 640-nél rövidebb ugrása, és bár később az orosz Jelena Szokolova, a londoni olimpia ezüstérmese (681 cm) és a szerb Ivana Spanovics, az uralkodó fedett pályás világ- és Euró­pa-bajnoknő (680 cm) is túlugrotta, „Naszti” boldogsága leírhatatlan volt.

– Nem számít, hogy harmadik lettem, a 670-es ugrás a lényeg, két centivel maradtam el a vb-szinttől, és az olimpiai szintet is megközelítettem 12 centire. Számomra ez történelmi ugrás, régóta kerülgettem a 670 centit, ezzel úgy vagyok, mint amikor 100 méteren először áttörtem a 12 másodperces határt – nyilatkozta lapunknak az aprócska hölgy.

Nguyen Anasztázia 670 centivel egyéni csúcsot ugrott
Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A súlylökőkhöz képest Márton Anita is aprócska, ám kicsi a bors, de erős: ő a magyar atlétika első világbajnoka (fedett pályán), amellett olimpiai bronzérmes és vb-ezüstérmes is. Most még csak keresgéli régi önmagát, és ebben a keresgélésben fontos állomásnak tartja a tegnapi 18,38 méteres dobást, amellyel negyedik lett a jamaicai Danniel Thomas-Dodd (18,97 m), a svéd Fanny Roos (18,54) és az amerikai Chase Ealey (18,50) mögött.

– Sajnos a súlylökés bonyolult szám, nem olyan, mint a biciklizés, amit, ha egyszer megtanult az ember, sohasem felejti el. Hiába dobtam már bőven 19 méter fölött életemben, és hiba érzem, hogy szétrobbanok az erőtől, a mozgásom még nem állt össze. Még tizenegy hetem van hátra a dohai világbajnokságig, addig össze kell raknom a technikámat, és össze is fogom rakni – mondta a mosolygós szegedi hölgy.

Halász Bence a kalapácsvetés döntőjének legifjabb résztvevője volt a maga 21 évével, de nincs híján a rutinnak: tavaly az Eb-n és a Memorialon is harmadik lett a két lengyel, a háromszoros világbajnok Pawel Fajdek és az Európa-bajnok Wojciech Nowicki mögött. Most előrelépett a 80,49 méteres dobással győztes Fajdek mögött 77,36-tal második lett, ami kiváló útravaló az U23-as Eb-re.

– Holnap (azaz ma – a szerk.) indulok, a helyezésemnek természetesen örülök, de lehetett volna nagyobb is a dobásom. Sajnos a bemelegítésnél elvesztettem a fonalat, nem is találtam meg, a 77 méterért is küzdenem kellett – mondta Halász.

A magyar érdekeltségű számok csattanójaként női 100 méter gáton a hatodik (12.91 mp) és a hetedik Kerekes Gréta (12.93) is megfutotta a vb-szintet.

Persze figyelni kellett a külföldi sztárokat is, mert igazi parádét hozott a kilencedik Memorial. Elsősorban a férfimagasugrás, amelyet az orosz Ilja Ivanyuk 233 centis ugrással, a világ idei legjobb eredményével nyert meg. Nem maradt el ettől a másik ügyességi szám, a férfihármasugrás sem, itt az amerikai Christian Taylor, a nagy közönségkedvenc, a londoni és a riói olimpia bajnoka 17,93 méterrel győzött.

A 200 méteres síkfutásban a világ ez idő szerint leggyorsabb embere, az amerikai Christian Coleman új Memorial-csúccsal, 19.91 másodperccel legyőzte a szám világ- és Európa-bajnokát, a török Ramil Gulijevet (20.22 mp).

A végére maradt a bejelentett világcsúcskísérlet a női 2000 méteren. Az etióp Genzebe Dibaba saját, 5:23.75 perces eredményét próbálta megjavítani, ez nem sikerült, de az 5:33.77 perc így is a világ idei legjobbja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.