Visszatérés az európai futballtérképre

Tizenöt esztendő után érkezett el a valódi „comeback” pillanata a Ferencváros számára.

Juhász Attila
2019. 09. 19. 18:10
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

2004. december 1-én, egy hűvös, esős, késő őszies hangulatú estén a Puskás Ferenc stadionban az FTC-FC Basel UEFA kupa csoportkörös meccsen, a svájci együttes 2-1-es vezetésénél 11-eshez jutott a Fradi. Jó húszezred magammal lélegzetvisszafojtva figyeltük a történéseket, azt, hogy a zöld fehérek kapusa, Szűcs Lajos nagy rössel rohan előre kapujából, elvégezni a megítélt büntetőt. Kapustól némiképp szokatlan cselekedet volt ez, ám miután a bajnoki találkozókon Szűcs több ízben is gond nélkül értékesített már 11-est, annyira nem aggódtunk.

Ott és akkor, abban a döntő pillanatban azonban a kapus hibázott és így az is eldőlt, hogy a Ferencváros nem fog továbbjutni a kupasorozat egyenes kieséses szakaszába.

Bár ezután a skót Hearts otthonában még összejött egy 1-0-ás siker, az már kevésnek bizonyult a csoportból való továbblépéshez – a Basel elleni kihagyott büntető végzetesnek bizonyult.

Hogy miért jutott eszembe most ez a réges-régi történet?

Nos, azért, mert azon a decemberi napon senki nem mert arra még csak gondolni sem, hogy ezután másfél évtizednyi böjt következik, vagyis 15 esztendő telik el, amíg az első számú magyar futballcsapat ismét rangos – értsd csoportkörös – meccset játszhat majd valamelyik nemzetközi kupában.

A Fradi szurkolói kiböjtölték ezt az időszakot, amelyben anyagi gondok, válságos időszakok, három év kényszerből a másodosztályban, majd újjáéledés, visszatérés, lassú építkezés, felemelkedés és hazai sikerek, bajnoki- és kupagyőzelmek, valamint fájó selejtezős nemzetközi kudarcok egyaránt voltak.

A valódi „comeback” pillanata azonban ma este érkezik el, amikor az Espanyol otthonában lép pályára a Fradi az Európa-liga csoportkörében.

Hogy reálisan milyen eredmény várható el a Sergei Rebrov edzette FTC-től ezen a hat találkozón – a korábban már oda-vissza legyőzött Ludogorec és az orosz CSZKA lesz még a rivális –, azt egyelőre ember legyen a talpán, aki megmondja, persze a legvérmesebbek továbbjutásban, tavaszi folytatásban bíznak, ami akár, ha minden klappol, össze is jöhet, de én egyelőre nem szaladnék ennyire előre.

Most a legfontosabb az, hogy 15 év után, 2019. szeptember 19-én a Ferencvárosi Torna Club labdarúgó csapata ismét felkerül Európa futballtérképére.

Hat mérkőzésen keresztül tehát Hajrá Fradi, még akkor is, ha valaki más magyar csapat szimpatizánsának vallja magát!

15 év után tér vissza a csoportkörbe a Fradi

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.