Visszatért a kosárlabda az All Star Game-re

Az utóbbi években már nem is néztem. Nulla szabálytalanság, nulla védekezés, kismillió triplakísérlet, alley-oop hegyek, az egésznek semmi köze a valódi kosárlabdához. Az NBA All Star Game kezdett ócska vásári mutatványhoz hasonlítani, lassan olyan volt, mint a medvetáncoltatás vagy még inkább a pankráció, amiben csak imitálják a bunyót. Szörnyű kimondani, de Kobe Bryant halálának kellett bekövetkeznie ahhoz, hogy újra kosárlabdát lássunk a csillagok gáláján. És stílszerű módon abban a városban, ahol minden idők legnagyobb játékosa és csapata élte fénykorát: Chicagóban.

Ch. Gáll András
2020. 02. 17. 12:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kezdjük a lényeggel: hétfőre virradóra a 69. All Star Game-et a LeBron csapat nyerte 157-155-re a Jannisz csapat ellen. Nincs már Kelet-Nyugat, nincs már Team USA vs Team World. Most már az van, hogy a két „vezér” választ magának tizenegy-tizenegy csapattársat, ahogy régen mi csináltuk a téren, amikor leálltunk focizni egymás közt.

A két kezdőötös így nézett ki: LeBron James, Anthony Davis, James Harden, Kawhi Leonard, Luka Dončić, illetve Jannis Antetokounmpo, Joel Embiid, Pascal Siakam, Kemba Walker, Trae Young. A cserék pedig: Darius Sabonis, Jayson Tatum, Russell Westbrook, Nikola Jokić, Chris Paul, Ben Simmons, Devin Booker, Damian Lillard (sérült volt, nem játszott), illetve Bam Adebayo, Jimmy Butler, Khris Middleton, Brandon Ingram, Rudy Gobert, Kyle Lowry, Donovan Mitchell. Tizenhét amerikai és nyolc külföldi. Adebayo határeset: amerikai állampolgár, ott is született, de a szülei nigériai bevándorlók, a joruba törzshöz tartozók. Antetokounmpo nigériai, de görög állampolgár, Embiid és Siakam kameruni, Dončić szlovén, Jokić szerb, Sabonis litván, Simmons ausztrál, Gobert francia.

Az új szabályok – amelyek kidolgozásába a játékos-szakszervezet elnöke, Chris Paul is belefolyt – első pillantásra katyvasznak tűntek, de aztán ahogy a meccs haladt előre, kiderült, hogy olyasféle újítás született, ami lényegében megmentette az All Star Game-et. Miről is van szó?

Az első három, 12-12 perces negyedet külön számolták, és mindháromszor nulláról indult az eredmény számlálása. És amelyik csapat megnyerte a negyedet, az kapott 100 000 dollárt, amit jótékony célra kellett fordítani. Ha döntetlen a negyed végeredménye, akkor a prémium hozzáadódik a következő 12 perc díjalapjához. Az utolsó negyed előtt összeadják az addigi három játékrész eredményét, és a kumulált állásról vágnak neki az utolsó etapnak, amikor már nem mérik az időt.

Joggal kérdezi az olvasó: akkor mikor lesz vége a meccsnek? Nos, a kumulált álláshoz (a nyerésre álló csapat pontszámához) hozzáadnak még 24-et – azért ennyit, mert pályafutása nagy részében a 24-es volt Kobe Bryant mezszáma –, és amelyik együttes eléri ezt a bizonyos számot, az lesz a győztes.

Kezdetben mindenki kételkedett, mi sül ki ebből, még maguk a játékosok is. És az első negyed tényleg kabaré volt, senki sem védekezett, kezdett unalomba fulladni a meccs, LeBronék 53-41-re megnyerték a játékrészt. A második etapban azonban valami megpezsdült, a vesztésre álló fél játékosai úgy döntöttek, nem hagyják kiröhögtetni magukat, és elkezdtek igazi kosárlabdát játszani, amire LeBron James és társai kénytelenek voltak reagálni. Úgyhogy valódi meccs alakult ki. Trae Yong a felezővonaltól küldött be egy triplát, fantasztikus zsákolások váltogatták egymást, kosárlabda volt ez a javából. A második szakaszt 51-30-ra Walkerék nyerték. A harmadik döntetlent hozott (41-41), a díjalap átcsúszott a negyedik szakaszra.

Na, ott már fantasztikus, playoff-hangulatú kosárlabda folyt. Egyik csapat sem akart kikapni, végül 156-155-ös állásnál Anthons Davis, a Los Angeles Lakers center-bedobója két büntetőhöz állt oda, ha legalább az egyiket bedobja, a LeBron csapat a győztes. Az elsőt kihagyta, a másodikat értékesítette, 157-155-re nyert az együttese, amelynek Frank Vogel, a Lakers szakvezetője volt az edzője, míg a másik oldalon Nick Nurse, a bajnok Toronto Raptors mestere volt a „coach”.

A meccs legjobbjának járó, és Kobe Bryantről elnevezett MVP-díjat Kawhi Leonard, a Los Angeles Clippers bedobója érdemelte ki 30 pontjával és 8 értékesített triplájával, ami egy híján meccsrekord volt. Leonard júniusban az NBA-döntő MVP-je volt, csak akkor a Toronto színeiben.

Szombaton a zsákolóversenyt Derrick Jones Jr. (Miami Heat), a tripladobó viadalt Buddy Hield (Sacramento Kings) nyerte.

NBA All Star Game, Chicago, United Center: Team LeBron–Team Jannisz 157-155 (53-41, 51-30, 41-41, 33-22). Kosárdobók: Leonard 30, James és Paul 23-23, Davis 20, Simmons 17, Harden 11, Dončić 8, Tatum, Westbrook és Booker 6-6, Jokić 5, Sabonis 2, ill. Antetokounmpo 25, Walker 23, Embiid 22, Gobert 21, Siakam 15, Lowry 13, Young 10, Adebayo 8, Mitchell 7, Middleton 5, Butler 4, Ingram 2.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.