Áprilisra össze kell állnia a végleges tokiói mezőnynek

A nemzetközi, valamint az európai vívószövetség is tervezi az „újraindítást”, de az eldőlt, hogy januárban sem rendeznek nemzetközi versenyeket.

Magyar Nemzet
2020. 12. 05. 9:15
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közelmúltban online ülést tartott a Nemzetközi Vívószövetség (FIE) legfőbb döntéshozó szerve, a végrehajtó bizottság – tájékoztatott a magyar szövetség honlapja. Ami biztos: a járványhelyzetre való tekintettel januárban még bizonyosan nem lesznek sem felnőtt, sem junior világkupa-versenyek. A döntés a testület orvosi bizottsága javaslatára született meg, ám oka ennek a világszerte eltérő beutazási korlátozás is.

Ami ugyancsak eldőlt: legkésőbb március végéig valamennyi fegyvernemben megrendezik az utolsó olimpiai kvalifikációs viadalt. A helyszínek és a pontos időpontok nem dőltek el végérvényesen, de erre a kérdésre még ebben az esztendőben bizonyosan megszületik a végleges válasz. Ezt követi majd időrendben a kontinentális olimpiai pótselejtező, azaz a tervek szerint áprilisra kialakul a végleges tokiói mezőny. Azt még homály fedi, hogy ezt követően rendeznek-e további, a kvalifikációs sorrendet módosító viadalokat, ez nyilván függ majd az akkori járványhelyzettől.

Nem született végleges döntés a kadet és junior-világbajnokság sorsáról sem. Valószínűnek tűnik, hogy nemzetközi versenyek, világkupák, európai körversenyek nem lesznek, ám a vb sorsa még nem dőlt el.

Az európai szövetség továbbra is próbálja kivárni a nemzetközi testület álláspontját. Ami pozitív hír lehet a versenyzés pártiaknak, a tél végi, újvidéki kadet és junior Európa-bajnokság megrendezése továbbra is szerepel a tervek között. Az időpont és a lebonyolítási forma rugalmas, a döntés remélhetőleg itt is megszületik még ebben az esztendőben.

Az olimpiai kvalifikációban eddig férfi kard-, valamint női tőrcsapatunk biztosította a helyét a tokiói ötkarikás játékokon, ami az egyéni versenyben is három indulási jogot jelent. Női kardcsapatunk karnyújtásnyira van a kvótától, s férfi párbajtőrözőink is harcban vannak a tokiói részvételért. Női párbajtőrben és férfi tőrben a kontinentális pótselejtezőn egy-egy versenyzőnk célozhatja meg az olimpiát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.