Willi Orbán gólt lőtt, Szalaiék pontot raboltak Dortmundból

Gulácsi Péter és Willi Orbán is végig a pályán volt az RB Leipzigben, amely 2-2-es döntetlent ért el a Wolfsburg otthonában a Bundesliga 16. fordulójában. Sőt, a magyar válogatott védője gólt is szerzett a fordulatos mérkőzésen. Szalai Ádám csereként beállva volt részese Dortmundban a Mainz bravúros pontszerzésének, amelyhez a VAR és Marco Reus kihagyott tizenegyese is kellett. A forduló győztese eddig a Bayern München, amely csak holnap lép pályára.

Magyar Nemzet
2021. 01. 16. 17:31
VfL Wolfsburg vs RB Leipzig
epa08941931 Leipzig's Willi Orban (R) in action against Wolfsburg's Wout Weghorst (C) during German Bundesliga soccer match between VfL Wolfsburg and RB Leipzig in Wolfsburg, Germany, 16 January 2021. EPA/FOCKE STRANGMANN / POOL CONDITIONS - ATTENTION: The DFL regulations prohibit any use of photographs as image sequences and/or quasi-video. Fotó: FOCKE STRANGMANN / POOL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten az RB Leipzig hazai pályán 3-1-re elveszítette a Dortmund elleni rangadót, és ma sem várt rá könnyű feladat, hiszen a Wolfsburg otthonába látogatott, amely a mérkőzés előtt veretlen volt hazai pályán ebben az idényben. Talán emiatt is óvatosabb volt Julian Nagelsmann edző a lipcseiek összeállításakor, ugyanis nem volt klasszikus csatár a vendégek kezdőjében, Emil Forsberg hamis kilences volt, miközben a centerek, Alexander Sörloth, Yussuf Poulsen és Hvang Hicshan a kispadon kaptak helyet.

ezúttal nem úszta meg kapott gól nélkül Fotó: EPA/Focke Strangmann

Szokás szerint ott volt viszont a Leipzig kezdőjében Gulácsi Péter a kapuban és a védelemben, míg a csapat harmadik magyarja, a frissen szerződtetett sérülése miatt továbbra sem játszhatott. Már az ötödik percben megszerezte a vezetést a Leipzig. Egy baloldali bedobás után gyors passzokkal zilálták szét a Wolfsburg védelmét a vendégek, Forsberg lépett ki a védők közül a szélen, majd a középre tett labdáját Nordi Mukiele lőtte a kapuba – 0-1.

Nem tartott ki sokáig a lipcsei előny, a Wolfsburg fokozatosan átvette az irányítást, és ennek a 22. percben meg is lett az eredménye. Egy bal szélen futott akció végén Wout Weghorst fejelt Gulácsi kapujába, miután a holland csatár megelőzte védőjét, Marcel Halstenberget a beadás után – 1-1. Weghorstnak ez volt a 100. mérkőzése a Wolfsburg színeiben, és már az 53. találatát szerezte.

Még az első félidőben magához ragadta az előnyt a Wolfsburg. Marcel Sabitzer vesztette el a labdát könnyelműen a saját tizenhatosa előterében, az így kialakult helyzettel pedig éltek a hazaiak: a 35. percben Renato Steffel lőtt kapura, a labda megpattant Orbánon, aki blokkolni igyekezett, a labda pedig Gulácsi kapujába vágódott – 2-1.

A lövés után Orbánon megpattant a labda, és Gulácsi nem tudott védeni Fotó: AFP/Fabian Bimmer

Jellemző volt, hogy félidőben Nagelsmann nem a csatáraihoz nyúlt, hanem a szélső Christopher Nkunkuval igyekezett felpörgetni a Leipzig támadójátékát a folytatásra. A francia Forsberget váltotta, és hamar ki is harcolt egy ígéretes szabadrúgást, amelyből összejött az egyenlítés. Ehhez a Wolfsburg védői is kellettek, akik a beadás után ahelyett, hogy felszabadítottak volna, a kapu felé pattanó labdát a kapusnak hagyták, Casteels viszont örült, hogy vetődve védeni tudott. A kipattanót pedig Orbán továbbította a kapuba az 54. percben – 2-2. A magyar válogatott védőnek ez volt a második bajnoki gólja az idényben.

A hajrában a Leipzig feljavult, több nagy helyzete is akadt, amelyből megszerezhette volna a győzelmet, ugyanakkor a Wolfsburgnak sem sok hiányzott egy-két alkalommal a harmadik találathoz. Végül azonban több gól már nem született, döntetlen maradt, Gulácsi és Orbán végig a pályán volt.

A nap összes többi mérkőzésén az 57. percben született az első gól, amikor a Mainz meglepetésre megszerezte a vezetést Oztunali góljával a Dortmund otthonában. Pedig a sárga-feketék már a második percben örülhettek, de Erling Håland találatát videóbírós ellenőrzés után les miatt visszavonták.

1-0-s hátrányban három perc alatt fordíthatott volna a Dortmund: előbb Meunier egyenlített a 73. percben, majd büntetőhöz jutottak a hazaiak, ám Marco Reus ezt kihagyta a 76. percben. Három perccel később csereként pályára lépett a Mainzban aki a hajrában így részese volt csapata bravúros pontszerzésének Dortmundban.

Nagy szívességet tesznek az elmúlt két tétmérkőzésén vereséget szenvedett Bayern Münchennek a riválisai, hiszen a Leverkusen pénteken kikapott az Union Berlintől, ma pedig a Leipzig és a Dortmund is pontokat vesztett. Így a bajorok a kisebb válságuk ellenére holnap Freiburgja ellen növelhetik előnyüket a tabella élén.

Bundesliga, 16. forduló

Péntek

Union Berlin–Leverkusen 1-0

Szombat

Wolfsburg–RB Leipzig 2-2

Dortmund–Mainz 1-1

Werder Bremen–Augsburg 2-0

Köln–Hertha 0-0

Hoffenheim–Bielefeld 0-0

Stuttgart–Mönchengladbach 18.30 (tv.: Sport 2)

Vasárnap

Bayern München–Freiburg 15.30 (tv.: Sport 2)

Frankfurt–Schalke 18.00 (tv.: Sport 2)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.