Xavi Barcelonába érkezett, ő talán segíthet Messit megtartani

A Barcelona már nem lehet jobb harmadiknál a spanyol bajnokságban, és a spanyol sajtó szerint ez Ronald Koeman vezetőedző állásába kerülhet. Hétfőn megérkezett a katalán városba a klub ikonja, Xavi Hernandez, de azt állította, csak nyaralni jött haza. Ugyanakkor a hírek arról szólnak, hogy már tárgyalt a klubbal, és a vezetés azt reméli, a sikertelen idény ellenére Xavi segíthet meggyőzni Lionel Messit a maradásról.

Magyar Nemzet
2021. 05. 17. 18:19
null
Sadd's coach Xavi reacts during the AFC Champions League Round of 16 match between Iran's Persepolis and Qatar's Al-Sadd on September 27, 2020, at the Education Stadium in the Qatari city of Ar-Rayyan. (Photo by Mustafa ABUMUNES / AFP) Fotó: Mustafa ABUMUNES / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Xavi Hernandez hétfőn Barcelonába érkezett. Az újságírók kiszimatolták, és ott várták a repülőtéren, ám végül csalódniuk kellett. A katalán klub ikonja ugyanis nem mondott nekik semmi érdekeset, amikor arról a lehetőségről faggatták, hogy ő lehetne a Barcelona új vezetőedzője, csak ennyit felelt: – Nem tudok semmit sem, nyaralni jöttem.

Ezután pedig fogta a családját, és távozott.

Mindenesetre a legjobbkor érkezett, ugyanis vasárnap a Barcelona hazai pályán 2-1-re kikapott a Celta Vigótól, amivel eldőlt, hogy legjobb esetben is csak harmadik lehet a bajnokságban, de ha a hét végén kikap az Eibar vendégeként, a Sevilla pedig legyőzi az Alavést, akkor a katalánok a dobogóról is lecsúszhatnak. Bár a csapat megnyerte a Király Kupát, ez az év kész katasztrófa a klub számára, különösen a korai búcsú a Bajnokok Ligájától fájó pont, a bajnokság pedig egyértelműen kudarc, és ez megrendítette a vezetőedző, Ronald Koeman pozícióját.

 

Xavi Hernandezt a katari klubja elengedi, ha a Barcelona hívja
Fotó: Mustafa Abumunes/AFP

 

A holland edző a vasárnapi vereséget követő sajtótájékoztatón nem volt hajlandó a saját jövőjére vonatkozó kérdésekre válaszolni, és sajtóhírek szerint szinte biztosra vehető a távozása és Xavi érkezése a kispadra. Ő egyébként a héten szerződést hosszabbított 2023-ig a katari al-Sadd együttesénél, de ez nem jelent semmit sem. A spanyol Marca szerint ugyan nincs olyan kitétel a szerződésében, amely szerint el kellene őt engedni a Barcelonához, a korábbi világ- és Európa-bajnok bírja a klub vezetőinek szóbeli ígéretét erre.

A döntés tehát Joan Laporta elnök kezében van. Ő a hét végét Stockholmban töltötte, ahol a klub női csapata megnyerte a Bajnokok Ligáját, ám mostantól a férfiakra kell összpontosítania. Különösen hogy az edzőkérdés mellett egyre sürgetőbb egy másikra, talán ennél is fontosabbra választ találni: az utolsó meccsét játszotta-e a klub színeiben a Camp Nou stadionban.

 

Ronald Koeman a spanyol sajtó szerint szinte biztosan távozik Barcelonából
Fotó: Twitter

 

A hatszoros aranylabdás argentin az idény végére ígért választ, ami hamarosan elérkezik. A Celta Vigo ellen gólt szerzett, amivel Ronald Koeman szerint megmutatta, mennyire nélkülözhetetlen ő a csapatban.

– Ismét bebizonyosodott, hogy lehetetlen nélküle játszani – mondta. – Még mindig ő a legjobb játékos a világon, már harminc gólnál tart ebben az idényben, amelyek sok pontot hoztak, ha távozik, nem tudom, ki lő majd gólt a csapatból.

A sok kudarc mellett az is nehézzé teszi a döntést Lionel Messi számára, hogy a Barcelona válságos pénzügyi helyzete aligha ad lehetőséget olyan erősítésekre, hogy a csapat a Bajnokok Ligájában a végső győzelemre is esélyesen rajtoljon majd az új idényben. Xavi Hernandez és az argentin kapcsolata közismerten kiváló, talán a személye a maradás melletti érv az argentin számára. Egész pontosan lehetne, ha tényleg nem csak nyaralni jött vissza Barcelonába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.