Zajlik az F1: Bottas bemutatott, Russell fejbe verte + videó

Talán még most is szedegetik a Mercedes és a Williams törmelékeit az imolai pálya sóderágyában Valtteri Bottas és George Russell ütközése után, amit azonnal követett még egy csattanás, a fiatal brit dühösen odacsapott a finn sisakjára. Nem mondhatjuk, hogy vasárnap eseménytelen volt a Formula–1-es vb második futama, az Emilia-Romagna Nagydíj.

2021. 04. 19. 9:31
null
Forrás: Twitter/Formula 1
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ami három hete Bahreinben nem jött össze Max Verstappennek, az most igen, Imolában a Red Bull holland pilótája húzta be a győzelmet, megelőzve Lewis Hamiltont, és a hétszeres világbajnoknak nagy mázlija volt, hogy be tudott jönni a második helyre. A 31. körben a vizes pályán kicsúszott a kavicságyba, kis híján ott ragadt, a Mercedes orrkúpját is összetörte, de másodpercekkel később Valtteri Bottas és George Russell hatalmas balesete miatt félbeszakították a futamot, és ezzel Hamilton időt nyert.

A hétszeres világbajnoknak innen volt visszaút:

 

Csapattársa autója és a Williams viszont rommá tört, és amikor Russell a még autójában ülő finnhez közeledett, először azt hihettük, hogy csak az egészségi állapota miatt aggódik. Ám a heves gesztikulásából gyorsan leszűrhettük, hogy erről szó nincs, majd olyasmit láthattunk, amire nagyon régen volt példa a száguldó cirkuszban. Miután a finn a középső ujjával fejezte ki véleményét, Russell odasózott egyet a sisakjára! A fiatal brit pilóta azzal a kérdéssel vonta felelősségre a finnt, hogy vajon mindkettőjüket meg akarta-e ölni. A Mercedes versenyzője szerint viszont Russell magának kereste a bajt, ő idézte elő a balesetet.

A történteket rekonstruálva az történt, hogy Bottas a vizes pályán a széles száraz íven haladt, a jobb oldalon melléje ért Russellnek már csak a vizesen maradt hely, de a kulcs az, hogy volt helye. Ám a Williams megcsúszott, a balesetet ez okozta, a sportfelügyelők így versenybalesetnek minősítették az esetet. Russell persze azt hangoztatja, hogy a finn a vizes ívre szorította, ami felelőtlenség volt.

Ez lett a végeredmény:

Fotó: Twitter/Formula 1

– Teljesen száraz körülmények között ez talán rendben lett volna, de ebben az esetben nem tehetett volna ilyet – jelentette ki Russell, aki szerint Bottas agresszivitása azért is érthetetlen volt, mert akkor éppen a kilencedik helyért csatáztak, ami egy Mercedesnek nem sokat számít, neki viszont fontos lett volna. S tett még egy megjegyzést, ami ugyancsak nem alapozza meg a barátságát Bottasszal: biztos benne, hogy riválisa más versenyzővel nem szúrt volna ki szándékosan, csak vele. Ennek a hátterében az áll, hogy az egyik legtehetségesebb fiatal pilótának számító, 23 éves Russell a Mercedes saját nevelése, és meglehet, hogy jövőre ő váltja majd Bottast. Tavaly a Szahíri Nagydíjon beugróként kiválóan helyettesítette az akkor koronavírusos Hamiltont, nyerhetett is volna, egy technikai hiba miatt kellett beérnie a kilencedik hellyel.

Toto Wolff, a Mercedes csapatfőnöke Russell vádaskodását „marhaságnak” (bullshit) nevezte, és elsütött egy poént, hogy lehet, a forrófejű, még tanulásra szoruló pilótát nem a Formula–1-be, hanem inkább a Renault Clio-kupába menedzselik be. Bottas is visszaszólt a szerinte „gondolatolvasó” Russellnek:

– Bocsánat, elhagytam valahol az alufólia-sapkámat! Ez aztán az elmélet. Én mindig védekezni fogok, bárki ellen, nem akarok egy pozíciót sem veszíteni. Ez most normál védekezés volt, mások ellen is pontosan ugyanezt csináltam volna.

Később aztán Russell némileg visszakozott, hogy a pillanat hevében ragadtatta el magát, és szeretné tisztázni a történteket Bottasszal, mert nem akar rossz viszonyt vele. Tegyük hozzá: ha már jó viszonyuk aligha lesz.

Nemzetközi sajtóvisszhang

The Guardian: Hamiltonnak és Verstappennek két futam után egy-egy győzelme és egy-egy második helye van, a címvédő az Imolában megfutott leggyorsabb köréért kapott plusz egy pontnak köszönhetően vezet az összetettben. Ezzel kapcsolatban Hamilton elismerte, hogy a vasárnapi hibája jelentősen csökkentette esélyeit a nyolcadik világbajnoki címének megnyerésére.

Corriere dello Sport: Leclerc negyedik Imolában, a Ferrari újra versenyképes.

As: Verstappen kiütéssel győzte le a világbajnokot egy emlékezetes versenyen. Nagy diadal Mad Max számára, megelőzve Hamiltont és Norrist.

L'Équipe: szavait a tettek követték. A holland kijelentette, hogy harcba száll Hamiltonnal a világbajnoki címért, és vasárnap Imolában az idei első győzelmét aratta. Nem is akármilyet, Verstappen ugyanis a rajttól a célig előre felépített versenyzéssel diadalmaskodott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.