Zárt kapuk mögött Szófiában

A bolgár kormány döntése értelmében a vírushelyzet miatt Bulgáriában meghatározatlan ideig zárt kapuk mögött rendeznek minden sporteseményt. A döntés hatálya alá esik a bolgár–magyar labdarúgó Eb-pótselejtező is. Ugyanakkor a március 26-i időpontig a bolgár kormány bármikor módosíthatja döntését. Szintén friss hír, hogy az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) április 3-ig minden sportesemény megrendezését felfüggesztette, további intézkedésig pedig Romániában a futballmérkőzéseket a közönség kizárásával kell lebonyolítani. Félő, előbb-utóbb a magyar sportot is elkapja a „gépszíj”.

Ch. Gáll András
2020. 03. 10. 7:06
null
A hazai bajnoki mérkőzéseken még ott lehetnek a szurkolók Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Reggelig sorolhatnánk a baljós híreket: nézők nélkül rendezik meg a március 22-i bahreini Formula–1-es világbajnoki futamot, az e heti négy labdarúgó Bajnokok Ligája-nyolcaddöntő-visszavágó közül kettőt – a valenciait és a párizsit – csak tévén nézhetik a szurkolók, törölték a Grand Slam-tornák utáni legjelentősebb teniszversenyt, az Indian Wells-it. És most itt van a szófiai pótselejtező zárt kapussá nyilvánítása. Mi lesz a magyar szurkolóknak eddig már eladott 2500 belépő sorsa?!

Már vasárnap negyed kettő tájban a körmünket rágtuk az izgalomtól, vajon elkezdődik-e a Parma–SPAL Serie A labdarúgó-mérkőzés. A csapatok a játékoskijáróban toporogtak, amikor érkezett a hír, hogy Vincenzo Spadafora sportminiszter az olasz bajnokság felfüggesztését fontolgatja.

A hazai bajnoki mérkőzéseken még ott lehetnek a szurkolók
Fotó: Mirkó István

Végül fél óra elteltével győzedelmeskedett a józan ész – és a gazdasági érdek… –, a meccset és a forduló vasárnapra rendelt mind az öt találkozóját lejátszották – igaz, a Juventus–Internazionale Derby d’Italiát a torinói Allianz Sta­dion 41 000 nézője helyett üres lelátók előtt. Ha csak ötveneurós átlaggal számolunk, akkor is több mint kétmillió eurótól esett el a bajnok.

A koronavírus-járvány gazdasági hatásai vélhetően messze felülmúlják az egészségügyi-humanitárius károkat, természetesen azokban az országokban, ahol a futball piaci alapon működik. A hét végén 76 000-en voltak az Old Traffordon a manchesteri derbin, a Nou Campban 77 000-en a Barcelona–Real Sociedad mérkőzésen, a Dortmund kivétel nélkül telt ház, 81 365 néző előtt játssza le hazai meccseit a Signal Iduna Parkban. Egy hazai Dortmund-bajnoki elmaradása vagy zárt kapus lebonyolítása harminc eurós átlagárral számolva 2,5 millió eurós bevételkiesés.

Magyarországon eddig egyetlen sportesemény sem maradt el, a közönséget is csupán a hét végén a Ludovika Arénában rendezett férfi- és női párbajtőr Grand Prix-ről rekesztették ki, de ennek – érthetően – valamivel kisebb volt a gazdasági kára, mint egy Dortmund–Schalke derbi zárt kapus lebonyolításának. Hogy mit hoz a jövő? Az MLSZ-től a következő tájékoztatást kaptuk: továbbra is azt az irányelvet követik, hogy betartják a hazai hatóságok és az UEFA/FIFA nemzetközi előírásait, jogkövető magatartást tanúsítanak.

Tegnapi hír, hogy a koronavírus-járvány terjedése miatt az Olasz Olim­piai Bizottság (CONI) április 3-ig minden sportesemény megrendezését felfüggesztette. A CONI emlékeztetett arra, hogy a klubok és a nemzeti válogatottak nemzetközi mérkőzései felett nem rendelkezhet, ezért ezeket nem érinti a mostani határozat.

Az Egyesült Államokban – amelyet szintén nem kímél a kór – az NBA sztárjai értetlenkedve fogadták, hogy egyáltalán felmerült a zárt kapus kosármeccsek lehetősége. – Még hogy nézők nélkül játsszunk? Ne tréfáljunk! Ha nincs néző, ki sem futok a parkettre – tette egyértelművé LeBron James, a Los Angeles Lakers sztárja.

A jelek szerint ott még úgy gondolkoznak, a nézők nélküli profi sport körülbelül annyira értelmezhetetlen jelenség, mint a zárt kapus színházi előadás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.