Zárt kapuk, világhálós edzések Székelyföldön is

Házi feladatokkal ellátva vonultak vissza otthonaikba a székelyföldi labdarúgók a koronavírus-járvány miatt hozott berekesztő intézkedések után. Sepsiszentgyörgyön és Csíkszeredában egyaránt a Román Labdarúgó-szövetség döntéseitől teszik függővé az edzésmunka újrakezdését, illetve a játékosokkal zajló tárgyalásokat.

2020. 03. 27. 12:39
null
Sajnos, még becsúszhatnak a románok a Sepsi OSK-nak Fotó: Sepsi OSK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vírusveszély kiterjedését követően Székelyföldön is kiürültek a futballpályák, akárcsak a világ túlnyomó részén. A térség zászlóshajójának számító Sepsi OSK a román első osztályú bajnokság nyolcadik helyén – azaz a bajnoki rájátszás alsóházának másodikjaként – „megrekedve” várja a fejleményeket. Ezt a helyezést Hadnagy Attila klubigazgató végeredményként is elfogadná, szerinte ez a pozíció nagyjából megfelel a csapat jelenlegi tudásának, illetve a bajnoki erőviszonyoknak.

– A legutóbbi járványügyi határozatok után kizártnak tekinthetjük, hogy április 16-án újrakezdjük az edzéseket, egy hónap múlva pedig folytassuk a bajnokságot – mondta a Magyar Nemzet megkeresésére a klubvezető. – Az OSK valamennyi alkalmazottja otthonról próbálja végezni a felada­tait, a felnőttcsapat játékosait személyre szabott edzéstervvel engedtük haza, remélem, mindenki igyekszik a körülményekhez képest jól elvégezni a gyakorlatokat. Senki nem kért eltávozást, a külföldi játékosaink is itt, Romániában várják a megszorítások feloldását.

Míg a romániai élvonalban szereplő klubok többségének vezetői azon törik a fejüket, hogyan lehetne csökkenteni a játékosok fizetését, a Sepsi OSK-nál egyelőre ez nem téma. Egészen addig így is marad, tudtuk meg Hadnagytól, amíg a szövetség hivatalos álláspontja változatlan. A sok kérdőjel közepette a háromszéki csapat közeljövőjének biztonságát szolgálhatja az is, hogy a jelenlegi huszonöt fős keretből csak a bolgár Velev szerződése jár le júniusban, a többiekre a továbbiakban is számíthat a piros-fehér együttes.

Legutóbb március nyolcadikán rendeztek bajnoki mérkőzést a román első osztályban
Fotó: Sepsi OSK

A négyszáz gyereket és fiatalt foglalkoztató utánpótlás-ágazat tevékenységét is felfüggesztették az iskolák bezárásával egy időben. Az ágazatvezető, a volt NB I-es játékos, Krecska János azonban sem az utánpótlásedzőket, sem a játékosokat nem hagyja pihenni.

– Miután egy hónapos teljes kihagyás messze ható káros következményekkel járhat, kezdésnek levélben kerestem fel a szülőket, felhíva a figyelmüket a helyes táplálkozás, a folyadék- és a vitaminbevitel fontosságára. Aztán több gyakorlatot is közzétettünk, amelyekkel elsősorban az erőállapotot kellene szinten tartani. De labdás gyakorlatokat is beiktattunk, hiszen úgynevezett köteleslabdát például házilag is lehet barkácsolni, annak segítségével pedig a láb különböző felületeinek labdaérintését lehet tökéletesíteni. Igyekszünk a fiatalok tudatára is hatni, hogy rendszeres napi programmal töltsék ki ezeket a szokatlan heteket – mesélte Krecska.

Az iskolai oktatás „háziasítását” követően a csíkszeredai székelyföldi futballakadémiára is lakatot tettek, bár Szondy Zoltán igazgatónak meggyőződése, hogy a járványos időkben a fia­talok a kollégiumban lennének a legnagyobb biztonságban. Március 15-én „hogyan tovább?” témájú szülői értekezletet tartottak, majd a szülők egy részének aggodalmait figyelembe véve hazaengedték az Erdély különböző részeiből származó, közel százhetven bentlakót. Az utánpótláskorú futballistákat egyéni edzésprogrammal bocsátották útra, a gyakorlatok elvégzését folyamatosan igyekeznek számonkérni.

A romániai másodosztályú bajnokság 17. helyén álló FK Csíkszereda külföldi játékosai a bajnokság felfüggesztése után hazatértek szülőhazájukba, akárcsak a keret három, Magyarországról érkezett labdarúgója. Bértárgyalásokról itt sem esett még szó, ebben a tekintetben is a szövetség hivatalos álláspontját tartják irányadónak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.