Zico, Dalglish és Souness nyomdokain

Bár már nyakunkon a karácsony, és az ünnep közeledte könnyen elbágyasztja az ember fiát, azért jut a hét végére rangos futballesemény bőséggel.

Ch. Gáll András
2019. 12. 21. 8:31
null
Alisson (balra) és Firmino a honfitársai ellen játszhat Fotó: Europress/Afp
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár már nyakunkon a karácsony, és az ünnep közeledte könnyen elbágyasztja az ember fiát, azért jut a hét végére rangos futballesemény bőséggel. Itt van mindjárt a klubvilágbajnokság döntője Dohában a Bajnokok Ligája-győztes Liverpool és a Libertadores-kupa védője, a Flamengo között. Van előzménye a találkozónak, 1981-ben ez a két csapat találkozott Tokióban az Interkontinentális-kupáért, és akkor 3-0-ra győzött a brazil együttes. Amiről azt hihetnénk, hogy szenzáció volt, hiszen minden idők egyik legerősebb Liverpoolját, a legendás Bob Paisley menedzser dirigálta és Grobbelaart, Nealt, Thompsont, Hansent, Sounesst, Ray és Alan Kennedyt felvonultató szupercsapatot verték meg a brazilok.

Ám ha megnézzük a riói gárda összeállítását, mindjárt nem csodálkozunk: Raul – Leandro, Mário Marinho, Mozer, Júnior – Andrade, Adílio, Zico – Tita, Nunes, Lico. Nunes két gólt rúgott, Adílio egyet, Zicót választották meg a meccs emberének.

A mostani Flamengóban nincs Zicóhoz hasonló klasszis, viszont ott van a 65 éves portugál Jorge Jesus, akiről azt írta a legnagyobb példányszámú brazil lap, a Folha, hogy öt hónap alatt csodát tett a Flamengónál, és harmincéves edzői karrierje csúcsára ért az egykor a Benficát és a Sportingot irányító szakember. A River Plate legyőzése a Libertadores-kupa döntőjében valóban komoly fegyvertény volt.

A Liverpool természetesen sokkal ismertebb mifelénk, kezdve Jürgen Klopp-pal, folytatva a világ egyik legjobb kapusával, Alissonnal, a fantasztikus centerhalffal, Virgil van Dijkkal és befejezve a Szalah, Firmino, Mané bombacsatársorral. Közülük ketten – Alisson és Firmino – brazilok, de pályafutásuk során nem volt semmi közük a Flamengóhoz.

A mérkőzés 18.30-kor kezdődik (magyar idő szerint) a dohai Khalifa stadionban, az M4 Sport sugározza a találkozót. A várható összeállítások, Liverpool: Alisson – Alexander-Arnold, Gomez, Van Dijk, Milner – Henderson, Keita – Shaqiri, Firmino, Mané – Szalah; Flamengo: Alves – Rafinha, Caio, Mari, Luis – Arao, Gerson – Ribeiro, De Arrascaeta, Henrique – Barbosa.

Alisson (balra) és Firmino a honfitársai ellen játszhat
Fotó: Europress/Afp

A Liverpool – bár a mai, West Ham elleni PL-meccsét természetesen elhalasztotta – megszilárdíthatja helyét a tabella élén, ugyanis a harmadik helyen álló címvédő Manchester City a második helyezett Leicestert fogadja, a Liverpool meccsével egy időben (tv: Spíler 1). A Vörösök előnye tíz, illetve tizennégy pont, friss hír az égszínkékek háza tájáról, hogy Pep Guardiola feltételhez kötötte szerződése meghosszabbítását: jövő nyáron legalább három kulcspozícióra kell igazolni játékost, méghozzá a jobbhátvéd, a középhátvéd és a center posztjára. A forduló másik PL-rangadóját vasárnap 17.30 órakor (tv: DigiSport 1) a Tottenham és a Chelsea – José Mourinho jelenlegi és korábbi csapata – vívja. Előbbinek 26, utóbbinak 29 pontja van.

Végül egy újabb nagy meccs az Arab-félszigeten: az olasz szuperkupáért Rijádban, 17.45-kor (tv: Sport 1) csap össze a bajnok Juventus és a kupagyőztes Lazio. A Maurizio Sarri dirigálta Öreg Hölgy kapuját stílszerűen ismét a 42 éves Gianluigi Buffon védi, mivel Wojciech Szczesny sérült, ahogy Sami Khedira és Giorgio Chiellini is. Simone Inzaghi edző csapatában is lesznek hiányzók sérülés miatt, az egyik Jordan Lukaku, a „nagy” Romelu Lukaku öccse, a másik Denis Vavro, aki a szlovák válogatottban keserítette az életünket. A római Sasok nem esélytelenek, ebben az idényben egyedül ők verték meg a Juventust, és most is erre készülnek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.