A Manchester City játékosa szombaton romba döntheti Angliát

Az ukrán labdarúgó-válogatott már azzal is történelmet írt, hogy az Európa-bajnokságon továbbjutott a csoportjából, de itt nem állt meg, Andrij Sevcsenko szövetségi kapitány csapata az Anglia elleni szombati negyeddöntőre készül. S ebben hatalmas szerepe van Olekszandr Zincsenkónak, a Manchester City 24 éves játékosának, aki balhátvédként és bal oldali középpályásként is bevethető, s gólokra is számíthatunk tőle.

2021. 07. 01. 15:46
null
Forrás: Twitter/HT Sports
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olekszandr Zincsenko pályafutását nézve a Sportarena ukrán portál kiemeli, nem mindennapos, hogy valaki az orosz bajnokságból, az Ufa csapatából a Manchester Cityhez kerüljön. A bal oldali középpályásnak abban is szerencséje volt, hogy ott posztriválisai, Benjamin Mendy és Fabian Delph megsérültek, így juthatott ő játéklehetőséghez. Azt a szakmai fejlődést azonban, amit a jelenleg 24 esztendős Zincsenko az utóbbi években elért, nem lehet pusztán a szerencse számlájára írni. Alapember lett a Premier League-ot uraló Manchester Citynél, BL-döntőt játszhatott, az ukrán válogatottban pedig a taktikai fegyelmezettsége kiemelkedő, ebben a tekintetben csak Ruszlan Malinovszkij, Roman Jaremcsuk, Tarasz Sztepanenko és némi fenntartással még Andrij Jarmolenko mérhető hozzá.

Zincsenkóval együtt ez az ötös fogat határozza meg az ukrán válogatott játékát, de amíg a másik négy labdarúgó inkább a küzdőszellemével tűnik ki, a Manchester City játékosa igazi csillag a nemzeti csapatban. Bár a bal szélen száguldozik a pálya teljes részén, valójában központi figura. S hogy ilyen komoly kaliberű játékossá nőtte ki magát, abban elévülhetetlen érdemei vannak Pep Guardiolának, a Manchester City vezetőedzőjének – mutat rá a Sportarena. A személyiségéhez a kitörő szenvedély is hozzátartozik, és a svédek elleni, hosszabbításos nyolcaddöntőben (2-1) ez is megmutatkozott: amikor Zincseko megszerezte a vezetést, a gólörömében a mutatóujját a szájára téve látszólag a glasgow-i közönséget intette csendre, de ennek semmi értelme nem volt, hiszen a Hampden Parkban az ukrán szurkolók voltak többségben. Zincsenko a kritikusainak üzent – az ukrán portál egy nyomdafestéket nem tűrő szóra is utal –, mert azért akadnak olyanok is, akik nincsenek elájulva tőle. S miután az ukrán válogatott a C csoport zárófordulójában gyenge játékkal 1-0-ra kikapott az osztrákoktól, Zincsenko is megkapta a magáét.

A bírálói elővették a Hollandia elleni csoportmeccset is. A hollandok 2-0-ra elhúztak, de az ukránok öt perc alatt egyenlítettek Jarmolenko (75.) és Jaremcsuk (79.) góljaival; hogy aztán a hollandok Denzel Dumfries fejesével (85.) mégis megnyerjék a találkozót. Dumfries egy bal oldali beadásból éppen Zincsenkót megelőzve bólintotta be a labdát. Az ukrán játékos látványosan a földre rogyott a gól után.

A svédek elleni nyolcaddöntőben viszont ő volt a nyerő ember, a gólja mellett a hosszabbítás legvégén a 121. percen ő adta a gólpasszt, tökéletesen varázsolta a labdát Artyom Dovbik fejére. Mondani sem kell, hogy Zincsenkót választották a mérkőzés legjobbjának.

Ugyan a csapatkapitány a 31 éves, 98-szoros válogatott Jarmolenko, a West Ham United játékosa, a Sportarena rámutat arra, hogy Zincsenko is vezéregyéniség a maga karakterével, a minden áron győzni akarásával, valójában ő a szellemi vezér a pályán. S ez éppen a legnehezebb pillanatokban jön elő belőle, amikor a társai már kezdik elveszteni a reményt. „Vezér titulus nélkül” – jellemzi az ukrán portál, megemlítve, hogy amikor a svédek ellen Jarmolenkót a 105. percben lecserélték, nem véletlenül Zincsenkóra szállt át a csapatkapitányi karszalag.

Érdekesség, hogy a Transfermarkt szerint az ukrán válogatott legértékesebb játékosa jelenleg a 28 éves Malinovszkij, az Atalanta játékosa 30 millió euróval, Zincsenko utána következik holtversenyben a Dinamo Kijevet erősítő Viktor Cigankovval, 25 millió eurós értékkel.

A Manchester City játékosának különösen izgalmas lesz a negyeddöntőben Anglia válogatottja ellen játszani, ráadásul a szigetországiak éppen csapattársa, vezetésével menetelnek.

– Sok játékost ismerek személyesen a Premier League-ből. Kiváló csapat ellen játszunk, ha csak a kispadon ülők értékét nézem, kijönne belőle talán három ukrán válogatott is. De ettől nem kell megijednünk, éppen ellenkezőleg, ennek motiválnia kell bennünket. Raheem nagyszerű formában van, de megpróbálom majd feltartóztatni – ígéri Olekszandr Zincsenko.

Nos, a Manchester City játékosa ennél még többet is tehet. Szombaton a római Olimpiai stadionban akár romba is döntheti Angliát.

Cikkünk végén kanyarodjunk el kicsit a bulvár világába! Zincsenko felesége Vlada Sedan televíziós műsorvezető, aki a tavaly augusztusban azzal is bekerült a hírekbe, hogy amikor a Manchester City a BL negyeddöntőjében kiesett a Lyonnal szemben (1-3), keményen kritizálta Guardiolát a csapat felállása miatt. A futballista pedig magyarázkodhatott az öltözőben.

Vlada az Európa-bajnokságon egyelőre csak szurkol, és Sevcsenkónak még nem szólt be…

 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 

Vlada Zinchenko (@v.lada_sedan) által megosztott bejegyzés

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.