A digitális Sundance Filmfesztivál hatalmas közönséget vonzott

Minden eddiginél népesebb közönséget vonzott a főként digitálisan megrendezett Sundance Filmfesztivál – számolt be róla a The Hollywood Reporter.

Forrás: origo.hu2021. 02. 09. 18:29
null
San Francisco, 2021. február 2. Autójukban ülõ nézõk a First Date címû film vetítésén a nagy stúdióktól független filmek seregszemléjén, a Sundance Filmfesztiválon a San Franciscó-i Fort Mason Flix autósmoziban 2021. február 1-jén. A Robert Redford amerikai színész alapította független filmes seregszemlét a koronavírus-járvány miatt az idén virtuális formában rendezik meg több helyszínen, január 28. és február 3. között. MTI/EPA/John G. Mabanglo Fotó: John G. Mabanglo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az online és mozis vetítésekkel megtartott fesztivált szervező Sundance Intézet hétfőn közzétett adatai szerint a január 28. és február 3. között lezajlott független filmmustra közönsége 2,7-szer nagyobb volt mint a korábbi, 11 napos, a utah-i Park Cityben zajló hagyományos fesztiválé általában.

A Sundance idei programját főként streamingközvetítéssel láthatták a nézők az egyesült államok 50 államában és 120 más országban. a fesztivál játékfilmjeit és rövidfilmjeit közvetítő online platformokon és televíziós applikációkon 251 331 megtekintést regisztráltak.

A Sundance szervezői szerint ez azt jelenti, hogy háztartásonként legalább két nézővel számolva több mint 500 ezren tekintették meg a mustra filmes programját. Mindezt úgy, hogy idén a szokásos 120 produkció helyett csak 73 alkotást láthatott a közönség, s azt is rövidebb időszak, hét nap alatt.

Tabitha Jackson, a fesztivál igazgatója máris jelezte, hogy

a hibrid formátum sikere, és különösen a szélesebb közönség elérése miatt foglalkoznak a gondolattal, hogy ez lehetne az új norma.

Autójukban ülõ nézõk a First Date címû film vetítésén a nagy stúdióktól független filmek seregszemléjén
Fotó: MTI/EPA/John G. Mabanglo

a Sundance statisztikája szerint a fesztivál filmjeit 85 százalékban a 15 dolláros (4450 forintos) jegy megváltásával nézte a közönség, a fennmaradó részt pedig a bérletesek tették ki.

Miközben a pandémia miatt idén a sajtó és a szakma sem tudott Park Citybe utazni, 1800 filmes szakember és több mint 1200 újságíró akkreditáltatta magát a jórészt virtuális mustrára, öt százalékkal többen, mint a 2020-as hagyományos utah-i fesztiválra.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Robin Wright a Sundance Filmfesztiválon debütált rendezőként

A hibrid formában, online és mozis vetítésekkel is zajló független filmfesztiválon Wright filmje premierjén arról beszélt, hogy a tévésorozattal szerzett tapasztalat bátorította fel arra, hogy belevágjon egy játékfilm megrendezésébe.

A Land egy csodálatos vidéken, a wyomingi vadonban játszódik, a film főhőse, Edee (Robin Wright) oda menekül, hogy egyedül legyen a gyászával.

Egy civilizációtól elzárt kunyhóban, autó és telefon nélkül, egyedül magára hagyatkozva próbál életben maradni a vadonban, mindaddig, míg egy helyi vadász a segítségére nem siet.

Wright a fesztivál online közönségtalálkozóján elmondta: azért forgatta le ezt a filmet, mert arra akart emlékeztetni, hogy „szükségünk van egymásra”.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.