A Kis fejsze kapta a Los Angeles-i Filmkritikusok fődíját

A Steve McQueen rendezésében készült Kis fejsze című minisorozat kapta a legjobb film díját a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetségétől (LAFCA), amely először adta a legjobb rendezés díját egy ázsiai származású filmesnek, a Nomadland-et készítő Chloé Zhaónak – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 12. 22. 15:16
Boyega, John
Los Angeles, 2019. december 17. John Boyega brit színész a Csillagok háborúja: Skywalker kora címû filmjének premierjén a hollywoodi El Captain filmszínházban 2019. december 16-án. MTI/EPA/Christian Monterrosa Fotó: Christian Monterrosa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A filmes díjszezon egyik befolyásos kritikuscsoportjának számító LAFCA vasárnap hozta nyilvánosságra idei díjazottjait.

Nem kis meglepetésre az öt epizódból álló Kis fejsze című minisorozatnak ítélték oda a legjobb film díját, bár a sorozat nem vesz részt a filmes Oscar-versenyben.

A szériát forgalmazó Amazon Golden Globe-díjra és a hollywoodi színészcéh (SAG) díjára nevezte a produkciót. A Variety.com szerint Steve McQueen filmsorozatának operatőre, Shabier Kirchner is díjat kapott a Los Angeles-i filmkritikusoktól.

John Boyega, a Kis fejsze egyik főszereplője.
Fotó: MTI/EPA/Christian Monterrosa

A legjobb rendezés díját a kínai származású Chloé Zhaónak ítélték oda Nomadland című road movie-jáért, amelynek főszerepét Francis McDormand játszotta.

Nomadland a Pekingben született és 15 évesen az Egyesült Államokba került Zhao harmadik játékfilmje. A produkció korábban elnyerte Velencében az Arany Oroszlán-díjat, és pénteken a New York-i Filmkritikusok Köre is Zhaónak adta a legjobb rendezés díját.

Zhao az első ázsiai származású és a negyedik női rendező, akit a los angeles-i kritikusok a legjobb rendezés díjával ismertek el.

A közelmúltban elhunyt Chadwick Boseman posztumusz kapta meg a legjobb színész díját a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című filmben nyújtott alakításáért. A legjobb színésznő trófeáját az Ígéretes fiatal nő című krimiben játszó Carey Mulligan vitte el, és emellett a film forgatókönyvéért Emerald Fennell is díjazott lett, aki rendezőként is jegyzi a produkciót.

A los angeles-i kritikuskör a Wolfwalkers című alkotásnak adta a legjobb animációs film díját. a legjobb idegen nyelvű film pedig az orosz Dülda (angolul Beanpole) című dráma lett, amely 1945-ben játszódik Szentpéterváron.

A LAFCA 1975 óta ítéli oda díjait az év legjobb filmjeinek, színészeinek és filmes alkotóinak. Díjazottjai rendszerint jól szerepelnek az Oscar-mezőnyben.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.