Élőben közvetíti a csíksomlyói búcsút a közmédia

A közmédia számos csatornája változatos programokkal készül pünkösd alkalmából. A nézők megismerhetik az ünnepkör keresztény és népi hagyományait, továbbá élőben követhetik az idei csíksomlyói búcsú eseményeit is – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 21. 11:49
null
Csíksomlyó, 2020. május 30. Fotó: MTI/VERES NÁNDOR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Duna Televízió délelőtti magazinműsorában, a Család-barátban már pénteken az ünnepre készülnek. A 10.35-kor kezdődő adásban Pap Bernadett hímző, népi iparművész pünkösdi rózsát készít, a vendégekkel az ünnep valláshoz kapcsolódó részéről is beszélgetnek a műsorvezetők, a konyhában pedig pünkösdhöz köthető ételeket főznek. Az Almárium című műsorban 14.20-tól a pünkösdi hagyományokról, népszokásokról tudhatnak meg többet a nézők a közmédia csatornáján.

A világjárvány miatt idén sem tudja fogadni a tömegesen érkező külföldi zarándokokat a csíksomlyói kegyhely pünkösdkor, de a Duna Televízió – a Kossuth Rádióval egyetemben – szombaton 11 órától élőben közvetíti a búcsú eseményeit, ezzel is erősítve a hazai és határon túl élő magyar hívők összetartozását. Másnap 11 órától Várpalotáról láthatnak pünkösdvasárnapi evangélikus istentiszteletet a nézők. Pünkösdhétfőn Nagykőrösön szentelik református püspökké Balog Zoltánt, az eseményen – amelyet a Duna 16 órától élőben közvetít – Orbán Viktor miniszterelnök is részt vesz.

Csíksomlyó, 2020. május 30. Fotó: MTI/Veres Nándor

Az M5 kulturális csatorna honismereti magazinműsorában, a Hazajáróban szombaton 14.40-től a Csíki-havasok környékét barangolhatják be a nézők virtuálisan. A vasárnap 17 órától adásba kerülő Multiverzumban a pünkösdi ünnepkör kapja a főszerepet. Többek között szó lesz benne a keresztény egyház születéséről és a pünkösdhöz kötődő népszokásokról is.

A Kossuth Rádión szombaton 18 órától hallható Határok nélkülben egy összefoglalóval készülnek a csíksomlyói zarándoklatról és miséről, vasárnap és hétfőn pedig a csatorna több műsorában is a keresztény ünnephez kapcsolódó témákkal foglalkoznak.

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus és a Kossuth Rádió együttműködésében készült el A reménység oszlopa című hangjáték, amely 10 részben 10 egymást követő napon keresztül lesz hallható. Az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus eseményeit feldolgozó sorozat első, 25 perces epizódja pünkösdhétfőn 14.05-kor kerül adásba.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Veres Nándor

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.