A világ legismertebb magyar emberéről jelent meg képregény

A képregény Puskás kalandos és megható, csodálatos magasságokba ívelő és tragikus mélységeket egyaránt tartalmazó élettörténetét meséli el.

Forrás: origo.hu2021. 04. 20. 10:34
null
Tallai Gábor, a képregény alkotója Forrás: Terror Háza Múzeum
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Képregény jelent meg a világ legismertebb magyar emberéről, Puskás Ferencről. A képregény Puskás kalandos és megható, csodálatos magasságokba ívelő és tragikus mélységeket egyaránt tartalmazó élettörténetét meséli el, amelynek kiadója a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány – olvasható az Origón.

A legendás magyar Aranycsapat kapitányáról, Puskás Ferencről, „Öcsiről”, a hazai és a nemzetközi futballtörténelem kiemelkedő alakjáról, a legsikeresebb magyarok egyikéről még nem jelent meg olyan képregény, amely ekkora terjedelemben és ilyen részletességgel mutatja be az életét és sportkarrierjét. A kötet nemcsak a világ leghíresebb magyarját mutatja be, hanem azt a szenvedélyes szeretetet is, amely Puskás Öcsivel összefűz bennünket, magyarokat. Az ellenfelek által rettegett, szurkolói által csodált, 10-es számú mezt viselő játékos neve egyet jelentett a győzelemmel. A képregény címe éppen ezért: 10 – A Puskás. Puskás Ferenc meséje a magyar labdarúgás – és az egész magyar történelem – legszebb története. Igaz mese, mert megtörtént. A képregény írója Tallai Gábor író, a rajzokat pedig Futaki Attila készítette, aki a Magyar Képzőművészeti Egyetem mellett a firenzei nemzetközi képregényiskolában tanult. Interjú a képregény két szerzőjével, Tallai Gáborral és Futaki Attilával.

Tallai Gábor, a képregény egyik alkotója
Fotó: Terror Háza Múzeum

 

Tallai Gábor: Puskás olyat tett, amit se azelőtt, se azóta senki

– Mennyire ragaszkodott Puskás Ferenc életének pontos történetéhez, és mennyire rugaszkodott el néha a valóságtól?

– Létező személy esetében illendő az élettörténetre támaszkodnunk. A dramaturgia viszont olykor megkívánja – hiszen az emberi sorstörténeteknek csupán apró részét látjuk, akár a jéghegy csúcsát – hogy itt-ott beillesszünk fiktív elemeket, alakítsunk a sztorin. A Puskás-képregény írásakor is ez történt. A történet íve, Puskás életének főbb csomópontjai megegyeznek életrajzával, de vannak a képregényben epizódok, amelyekre nincsen történeti dokumentum, mégis képesek megfesteni a kort, és vannak fiktív, ha úgy tetszik, szimbolikus szereplők. Az egyik ilyen a Gróf becenevű mestertréner, akit a magyar foci hőskorának több karakteréből gyúrtam össze. A történetben többek között tőle tanul focizni gyerekként Puskás és Bozsik, a két elválaszthatatlan jó barát, a két zseni. Közhely, de honnan tudhatnánk, Puskásék pontosan miről beszélgettek, milyen konkrét élethelyzetekben hogyan reagáltak? Mel Gibson A rettenthetetlen című filmjétől sem azt várja a néző, hogy a főhős William Wallace autentikus életrajzát ismerje meg. A mi sztorink főhőse Puskás, aki az Uzsoki utcai kórházban született, Kispesten nőtt fel. Néhány kulcsfontosságú meccs, bár erről a szakértők véleménye meg fog oszlani, ott szerepel a képregényben. Célunk Attilával azonban sosem egy „fociképregény„ megalkotása volt, hanem olyan történeté, amely képes megérinteni az olvasót.

– Mi késztette arra, hogy megírja a képregényt?

– Tény, nem úgy ébredem egy reggel, hogy Puskásról képregénysztorit írjak. Több helyről jött inspiráció. Az egyik ösztönzés kollégámhoz, Schmidt Mária történészprofesszorhoz kötődik, aki az előző képregény, a Budapest Angyala külföldi sikere után vetette fel, hogy mi lenne, ha? A másik nagy inspirátor a képregény rajzolója, Futaki Attila volt. Attila rendre előjött a gondolattal, hogy kéne egy képregény Puskásról. A végső lökést talán az adta, hogy fülembe jutott, egy világhírű forgatókönyvíró azzal utasította vissza a feladatot, hogy Puskásban nincsen sztori, csak megszületett, szórta a gólokat, és hűséges férjként szerette feleségét, nincs itt semmi látnivaló, lehet továbbmenni, nem izgalmas. Igen, a sértett büszkeség is szerepet játszott! Mi az, hogy egy, a diktatúra kellős közepén szárnyaló labdarúgózseni életében nincsen dráma?

– Puskás Ferencet a világon mindenhol ismerik – nemcsak a meccsei, góljai és kivételes futballtehetsége miatt, hanem azért is, mert szeretetre méltó ember volt, aki imádta a hazáját, mégis el kellett hagynia. A képregényben Puskás életének történelmi környezetét is bemutatják?

– Nem tudom, ki gondolkodott el mélyen azon, Puskás miért hagyta el hazáját, ahol éppen imádták, és persze olykor szidták is? Molnár Ferencről tudjuk, hogy sikerei ellenére New Yorkban azon kesergett, jobb volna otthon, mert ott legalább rendesen tudnak utálni. Szóval ennek a döntésnek, az otthon elhagyásának motivációja érdekelt. Sok-sok könyvet, cikket olvastam el Puskásról, szerencsém volt hosszasan beszélgetni Szöllősi Györggyel, hazánk két lábon járó Puskás-lexikonjával, aki, néha úgy éreztem, percre pontosan ismeri Puskás napjait, ahogy minden egyes gólját!

A teljes interjút IDE KATTINTVA olvashatja.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.