Elhunyt a No, megállj csak! című rajzfilmsorozat alkotója

Elhunyt Alekszandr Kurljandszkij, minden idők legsikeresebb szovjet-orosz rajzfilmsorozat, a No, megállj csak! alkotója.

Forrás: MTI2020. 12. 21. 19:01
null
Részlet, a kultikus sorozatból Forrás: YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az író, forgatókönyvíró, gyermekkönyv, dramaturg és humorista Kurljandszkij 82 évesen, hosszú betegség után halt meg Moszkvában vasárnap.

Kurljandszkij leghíresebb műve a kultikussá vált animáció, a No, megállj csak! (Nu, pagagyi!) amelynek legtöbb epizódját két másik alkotótársának (Felix Kandel, Arkagyij Hajt) valamelyikével írta, de némelyiket csak saját maga jegyzett. Hármójuk közül egyedül ő működött közre az összes epizód létrehozásában.

Részlet, a kultikus sorozatból
Fotó: YouTube

A Szojuzmultfilm animációs stúdióban készített híres rajzfilm első epizódját 1969-ben vetítették. A fondorlatos nyúl és a gonosz, buta farkas történetéből 2006-ig összesen 20 rajzfilm készült.

A No, megállj csak! 2014-ben minden idők legnépszerűbb rajzfilmje lett egy, az oroszok körében végzett felmérésben.

Hosszú pályafutása alatt Kurljandszkij további 40 rajzfilmet írt, köztük egy felnőtteknek szólót is a szovjet átlagemberről. A rajzfilmeken kívül írt számos gyermekkönyvet, regényt, sőt sci-fit is.

Filmfesztiválon láthatjuk a világ legújabb rajzfilmjeit

Idén két felvonásban zajlik majd a 18. alkalommal megrendezett Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. November végén a Toldi Távmoziban tartott filmfesztiválon vetítenek 52 alkotást, melyek az egész ország területről elérhetőek lesznek. A második felvonásra 2021 májusában kerül sor, akkor az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben személyesen találkozhatnak a nézők a világ legújabb és legizgalmasabb animációs filmjeivel – olvasható a közleményben.

Mint írják, november 25-én Anca Damian költői és megindító filmjét, az optimista kóbor kutyáról szóló Marona csodálatos kalandjai című filmmel nyitja meg a fesztivál a tizennyolcadik évadát. A történetben az állat visszatekint emberi társaira, akiket élete során szeretett.

A káprázatosan színes, lehengerlő képi világot részben a neves művész, Brecht Evens jegyzi. A film egy kutya türelmes és végtelen odaadásával elmesélt életigenlő történet, amely arra emlékeztet bennünket, hogy milyen kevés elég a boldogsághoz.

A fesztivál zárófilmje Ayumu Watanabe A tenger gyermekei című alkotása lesz. Ez a Daisuke Igarashi eredeti mangáján alapuló új japán animé izgalmasan ötvözi a hagyományos, kézzel készített rajzokat a legmodernebb CGI technikával.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.