Elhunyt George Segal Golden Globe-díjas amerikai színész

Elhunyt 87 éves korában George Segal amerikai színész, akit a Nem félünk a farkastól című film mellékszereplőjeként Oscar-díjra jelöltek, és az Egy kis előkelőség című vígjátékért Golden Globe-díjjal jutalmaztak.

Forrás: MTI2021. 03. 24. 12:36
Segal, George
A színész kedden halt meg Fotó: NINA PROMMER Forrás: MTI/EPA/Nina Prommer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A színész kedden halt meg, felesége, Sonia Segal tájékoztatása szerint szívbillentyűműtétje utáni szövődmények következtében.

„Egy legendát veszítettünk el ma” – írta a halálhírre reagálva a Twitteren Adam F. Goldberg, A Goldberg család című sorozat alkotója, amelyben George Segal utoljára szerepelt.

„Megtisztelő volt részese lenni George Segal fantasztikus pályafutásának, csak csekély mértékben is. A sors keze volt, hogy megtaláltam a tökéletes színészt Pops szerepére. Ahogy nagyapám, George is gyermek volt a szívében varázslatos szikrával”

– fűzte hozzá Goldberg, akinek sorozatát saját élete ihlette.

Segal ügynöke, Abe Hoch közleményben búcsúzott barátjától, akit csodálatos embernek nevezett.

Segal 1934-ben született Long Islanden orosz zsidó kivándorlók utódjaként, de a családja már nem volt vallásos. Visszahúzódó gyermek volt, de a színpadon felszabadultnak érezte magát. A Columbia Egyetemen szerzett színészi diplomát. Pályája a hatvanas évek elején indult New York-i színpadokon és a televízióban. Hamarosan filmes karrierje is elkezdődött, 1965-ben szerepelt a Bolondok hajója című vígjátékban, majd a Patkánykirály című második világháborús drámában.

Két évvel később Oscar-díjra jelölték a Nem félünk a farkastól című film mellékszereplőjeként.

Az öt Oscar-díjjal jutalmazott produkcióban Richard Burton és Elizabeth Taylor oldalán játszotta Nick szerepét.

A színész kedden halt meg
Fotó: MTI/EPA/Nina Prommer

A hetvenes években vígjátékokkal nyerte el a közönség szeretetét. A Bagoly és cicababában (1970) Barbra Streisand, A nagy balfogásban (1972) Robert Redford volt a partnere. Az 1973-ban bemutatott Egy kis előkelőségért Golden Globe-díjat kapott.

„Mindig igyekeztem megtalálni a humort a szerepeimben, mert vígjátéki színésznek tartottam magam”

– idézte fel egy 2016-ban adott interjújában.

Szerencsésnek tartotta magát a filmiparban, amelyet egyébként a szerencsejátékhoz hasonlított, mert mint mondta, folyton arra kell várni, hogy az ember számát kihúzzák, vagyis egy nagy szerepre.

Egész életében rajongott a bendzsóért, és a New York-i Carnegie Hallban is fellépett a Beverly Hills Unlisted Jazz Band elnevezésű zenekarával 1981-ben.

Segal szinte élete végéig dolgozott, folyamatosan kapta a szerepeket. Mint mondta, hetvenévesen még nem is okozott neki gondot a munka, de a nyolcvanas éveiben már azért lelassult.

Húsz éve halt meg William Hanna amerikai rajzfilmes

Húsz éve, 2001. március 22-én halt meg William Hanna amerikai rajzfilmes, Tom és Jerry, Foxi Maxi, Maci Laci, Frédi és Béni társalkotója, akinek művein generációk nőttek fel.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.