Elhunyt Nathalie Delon színésznő, Alain Delon volt felesége

A rákbetegségben szenvedő 79 éves Nathalie Delon családja körében halt meg csütörtökön, Párizsban.

Forrás: MTI2021. 01. 22. 9:18
null
Nathalie Delon A szamuráj című filmben 1967-ben játszott együtt akkori férjével, Alain Delonnal Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elhunyt Nathalie Delon francia színésznő-filmrendező, aki Jean-Pierre Melville A szamuráj című filmjében 1967-ben játszott együtt akkori férjével, Alain Delonnal.

A rákbetegségben szenvedő 79 éves Nathalie Delon családja körében halt meg csütörtökön, Párizsban – mondta el Nathalie és Alain Delon fia, Anthony az AFP-nek.

Színészi pályafutása A szamuráj című filmmel kezdődött. 1972-ben Richard Burton és Raquel Welch partnere volt a Kékszakáll című filmben, majd 1975-ben az Egy romantikus angol nő című vígjátékban is szerepet kapott. Az 1980-as évektől forgatókönyveket írt és filmrendezőként is kipróbálta magát (Azt mondják: baleset, Édes hazugságok). Roman Polanski Őrület című 1988-as thrillerjének pedig dalszerzője volt.

Nathalie Delon A szamuráj című filmben 1967-ben játszott együtt akkori férjével, Alain Delonnal
Fotó: Flickr

Nathalie Delon 2006-ban adta ki emlékiratait. A spanyol származású színésznő, aki Francine Canovas néven született 1941-ben Marokkóban, 1962-ben érkezett Párizsba, miután elhagyta első férjét, Guy Barthélémyt, akitől egy lánya született. Delont egy szórakozóhelyen ismerte meg. A színész jegyese akkoriban Romy Schneider volt, de szerelmük miatt Delon felbontotta az eljegyzést, és 1964-ben elvette Nathalie-t. A pár Los Angelesben telepedett le, és hamarosan megszületett fiuk, Anthony. Házasságuk azonban nem volt hosszú életű, 1969 februárjában elváltak.

Születésnapos az egyik legnagyobb filmrendező, David Lynch

1946. január 20-án született David Lynch, olyan filmek háromszoros Oscar-jelölt rendezője, mint a Radírfej, Az elefántember, a Kék bársony, a Mulholland Drive és a Twin Peaks-sorozat. Ő az egyik legnagyobb hatású amerikai szerzői művészfilmes, aki saját stílust, esztétikát, hangulatot teremtett, neve melléknévvé vált: 2018-ban a „lynches” szó – a „tarantinós” és a „kubricki” oldalán – bekerült az Oxford angol szótárba azzal a definícióval, hogy „szürreális, rejtélyes és horrorisztikus elemek hétköznapi környezetben”. Lynch büszkélkedhet a filmtörténet egyik legtöbbet és legváltozatosabban elemzett (különféle értelmezésekre nyitott) életművével, aminek kulcstémája – e sorok írója szerint legalábbis – a felfedezés, a megismerés vágya, ami pedig a rendező kreativitására vezethető vissza.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.