Végleg eltávozott az igazi James Bond

Életének 91. esztendejében elhunyt Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színész.

Forrás: MTI2020. 10. 31. 14:11
CONNERY, Sean
2006. október 14-én készült kép Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színészrõl a Római Filmfesztiválon Fotó: Claudio Onorati Forrás: MTI / EPA-ANSA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sir Sean, akit II. Erzsébet királynő 2000-ben emelt lovagi rangra, Őfelsége leghíresebb titkos ügynöke, James Bond első filmbeli megtestesítőjeként tett szert világhírnévre.

2006. október 13-án készült kép Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színészrõl a Római Filmfesztiválon
Fotó: Claudio Onorati / MTI / EPA-ANSA

Connery hét Bond-filmben alakította a 007-es ügynököt, először 1962-ben, de már 1954-ben feltűnt a filmvásznon.

2005. december 3-án készült kép Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színészrõl az Európai Filmdíjak berlini átadási ünnepségén
Fotó: Marcus Brandt / MTI / EPA

Oscar-díját 1988-ban vehette át az Aki legyőzte Al Caponét című filmben nyújtott alakításáért.

2006. október 14-én készült kép Sir Sean Connery Oscar-díjas skót színészrõl a Római Filmfesztiválon
Fotó: Claudio Onorati / MTI / EPA-ANSA

Sean Connery augusztus 25-én ünnepelte 90. születésnapját.

90 esztendős korában elhunyt Sir Sean Connery

Legtöbben azonnal James Bondra, a 007-es ügynökre gondolnak. Joggal, hiszen Connery keltette életre először az elegáns brit titkos ügynököt. Noha ő skót volt. Mondhatjuk, büszke skót.

Egy újságcikkben a legnagyobb élő skótként emlegették, míg egy felmérés eredményeként, Skócia legnagyobb élő nemzeti kincse lett. A Bond-filmek mellett olyan hollywoodi alkotásokban tette le névjegyét, mint a Vadászat a Vörös Októberre, az Indiana Jones és az utolsó keresztes lovag, a Hegylakó, A rózsa neve, A híd túl messze van, A nagy vonatrablás, Marnie, A domb, Aki legyőzte Al Caponét, A szikla, Briliáns csapda vagy Az ember, aki király akart lenni.

2000-ben, amikor lovaggá ütötték, nagyot alakított a Fedezd fel Forrestert! című moziban, majd három esztendőre rá forgatta utolsó filmjét, A szövetséget. 73 évesen visszavonult.

E legendás színész kis híján focista lett. Vélhetőleg hasonló sikereket aratott volna a gyepen, amennyiben a Manchester United (MU) ificsapatába hívták. A színpadot választotta. Harminckét évesen pedig őt választották James Bond szerepére a Dr. Nóban, az első epizódban.

Mielőtt színész lett, modellt állt az Edinburghi Művészeti Főiskolán, dolgozott koporsófényezőként, bébiszitterként, volt testépítő, majd egyik focimeccsén felfedezte a MU menedzsere.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.