Filmfesztiválon láthatjuk a világ legújabb rajzfilmjeit

Távmoziban rendezik meg az idei Aniligue Nemzetközi Animációs Filmfesztivált; a világ legújabb rajzfilmjeinek legjavát november 25-29. között közvetítik a Toldi Moziból, az 52 alkotás az egész országból elérhető lesz – tudatták a szervezők szerdán az MTI-vel.

Forrás: MTI2020. 11. 11. 20:34
null
Az idei filmfesztivál rendhagyó módon fog lezajlani. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén két felvonásban zajlik majd a 18. alkalommal megrendezett Anilogue Nemzetközi Animációs Filmfesztivál. November végén a Toldi Távmoziban tartott filmfesztiválon vetítenek 52 alkotást, melyek az egész ország területről elérhetőek lesznek. A második felvonásra 2021 májusában kerül sor, akkor az Uránia, az Art+ és a Francia Intézet mozitermeiben személyesen találkozhatnak a nézők a világ legújabb és legizgalmasabb animációs filmjeivel – olvasható a közleményben.

Az idei filmfesztivál rendhagyó módon fog lezajlani.
Fotó: Pexels

Mint írják, november 25-én Anca Damian költői és megindító filmjét, az optimista kóbor kutyáról szóló Marona csodálatos kalandjai című filmmel nyitja meg a fesztivál a tizennyolcadik évadát. A történetben az állat visszatekint emberi társaira, akiket élete során szeretett.

A káprázatosan színes, lehengerlő képi világot részben a neves művész, Brecht Evens jegyzi. A film egy kutya türelmes és végtelen odaadásával elmesélt életigenlő történet, amely arra emlékeztet bennünket, hogy milyen kevés elég a boldogsághoz.

A fesztivál zárófilmje Ayumu Watanabe A tenger gyermekei című alkotása lesz. Ez a Daisuke Igarashi eredeti mangáján alapuló új japán animé izgalmasan ötvözi a hagyományos, kézzel készített rajzokat a legmodernebb CGI technikával.

A különleges látványvilágú film főszereplője a 14 éves Ruka, aki megmagyarázhatatlan vonzódást érez az ócenárium és a két titokzatos fiú, Umi és Sora iránt, akikkel ott ismerkedett meg – áll az összegzésben.

Magyar siker a chicagói filmfesztiválon

Horvát Lili Felkészülés meghatározatlan ideig tartó együttlétre című szerelmesfilmje kapta az 56. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál New Directors versenyprogramjának Gold Hugó-fődíját – olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

A díjat odaítélő zsűri indoklása szerint a magyar film egyebek között a magával ragadó, lebilincselő szerelmi történetéért érdemelte ki az elismerést. A szerelemi történetben a rendező két idegsebész agyának, lelkének rejtelmein keresztül a szerelem, a megszállottság és az őrület között húzódó vékony határvonalakat vizsgálja – olvasható a tájékoztatóban.

Az indokolásban még kiemelték Stork Natasa „elragadó” játékát. Horvát Lili rendező a pénteki díjátadón pedig azt mondta, reméli, hogy a chicagói fesztivál rangos díja segíti majd a magyar filmet abban, hogy megtalálja útját az amerikai közönséghez.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.