Így derült ki, hogyan halt meg egy fiatal a Karthago koncertjén

Negyven évvel ezelőtt, 1981. február 13-án tragédia árnyékolta be a Karthago székesfehérvári koncertjét. Hogy pontosan mi történt azon a napon, sokan a mai napig rosszul tudják – írja a Bors.

Forrás: borsonline.hu2021. 02. 14. 12:41
null
Takáts Tamást megrázta a negyven évvel ezelőtti tragédia. Sok részletet csak évtizedekkel később, rajongójuk könyvéből tudott meg ő is Forrás: Végh István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1981. február 13-án egy várpalotai középiskolás életét vesztette a Karthago székesfehérvári koncertjén. Sokan máig úgy hiszik, a tömeg taposta agyon a fiatalt, valójában azonban leállt a szíve: a koncert előtt vagy alatt drogként használt gyógyszert vett be és arra ivott alkoholt.

Dezsőről – mert így hívták a tinit – később dalt írt a zenekar. A Requiem máig nem csak a csapat legismertebb száma, de egy nemzedék rockhimnusza.

Takáts Tamás így emlékezik vissza a 40 évvel ezelőtti tragédiára:

– Az egész ország eufórikus volt. Sajnos Székesfehérváron beárnyékolta ezt az eufórikus hangulatot a haláleset. Már nekem is kínálgattak ilyen szereket tinédzserkorban, de én megúsztam ezeket a különböző undorító dolgokat

– kezdte el mesélni az énekes, majd elárulta: személyesen is érintette őket a tragédia, hiszen ismerték a fiút.

Takáts Tamást megrázta a negyven évvel ezelőtti tragédia. Sok részletet csak évtizedekkel később, rajongójuk könyvéből tudott meg ő is
Fotó: Végh István

– Azért érintett meg minket nagyon, mert ismertük. Én még találkoztam ezzel a sráccal koncert előtt. Ami engem nagyon szíven ütött, az az, hogy a jegyeladásból tudjuk: 4000 ember volt ott, és négyezer ember kiment úgy, hogy senki sem fogta meg Dezsőt, hogy mi van veled.

Az énekes számára máig érthetetlen, miért nem tűnt fel senkinek, hogy a tini nincs jól, vagy ha fel is tűnt, miért mentek el mellette, mintha mi sem történt volna. Ha időben segítenek rajta, talán megmenthetik az életét...

A Karthago egyik rajongója, Csenge foglalta sorokba pár évvel ezelőtt, ki is volt valójában Dezső, és mi is történt vele pontosan. Addig az volt az elterjedt, hogy agyontaposták a koncerten, noha több szemtanú állította: nem láttak rajta külsérelmi nyomokat. Valójában egy akkor divatos gyógyszer-drog végzett vele, ami a zenészeket is nagyon mélyen érintette.

A teljes cikk ITT olvasható el.

Ugye eljössz még? – Tragédia a Karthago-koncerten

A rosszindulatú híresztelésekkel, valamint a korabeli tömegkommunikáció agyonhallgatási taktikájával szemben viszont az igazság az, hogy Dezső nyugtatóra – minden bizonnyal egy Parkan nevű gyógyszerre, amivel a Parkinson-kórt kezelték – ivott nagyobb mennyiségű alkoholt, amivel kiütötte magát az egyébként nem túlságosan kicsapongó életű, ámde rossz társaságba keveredett fiú. A Karthago koncertjén eset az egész társadalom érdeklődését felkeltette, de a valóság kimondását kifejezetten gátolták, így maradt a mendemonda, amelyre alapozva a szülők többsége egyre nehezebben engedte el gyermekeit rockkoncertekre.

A teljes cikk ITT olvasható.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.