Harry herceg a mai napig bánja, hogy így beszélt Dianával

Most már mindent másképp csinálna – írja a duol.hu.

Forrás: MW2020. 11. 10. 17:04
null
Diana hercegnő két fiával, Vilmos és Harry herceggel Forrás: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Harry herceg mindössze 12 éves volt, amikor édesanyja, Diana hercegné egy tragikus balesetben életét vesztette Párizsban, az Alma-alagútban.

Mint minden 12 éves kiskamasznak, neki is fontosabb volt a játék, mint egy telefonbeszélgetés az édesanyjával.

Diana hercegnő két fiával, Vilmos és Harry herceggel
Fotó: Daniel LEAL-OLIVAS / AFP

Ennek ellenére a mai napig bánja, hogy olyan szűkszavú volt, amikor Diana felhívta pont a tragikus baleset napján.

A teljes cikk IDE kattintva érhető el.

Aprópénzre váltott királyi korona

Nem azért irányítanak az uralkodóházak egy-egy országot, nem azért ülnek tagjaik a trónon, mert a szerencse istenasszonya úgy döntött, márpedig ez a család jó lesz arra a pozícióra, hanem mert hosszú évszázadokon keresztül ezért dolgoztak. Irányították a nagyon szorosan összekapaszkodott család mindennapi politikai teendőit, birtokokat vettek és adtak el, háborúkat indítottak, seregeket állítottak fel, meggyőzték a pápát, vagy épp kiugrottak a szentegyház kebeléből, hogy maguk alá gyűrjék a vallást és ezzel a civil adminisztrációt is, no meg az alattvalók lelkének üdvösségét.

Ahogy mindent ezen a világon, ezt is el lehet rontani. Modern világot látni 2020-ban, ahol már nem az a fontos, hogy mit tett a család a XVII. században, milyen elvek mentén vált azzá, amilyen most. Pontosan ezt teszi Henrik herceg, aki úgyszólván nem akarja megérteni, mi az ő szerepe a történelemben. A brit uralkodócsalád nem választásról választásra tervez, hiszen nem a köznép szavaz róluk, gyakorlatilag személyükben szimbolizálják a birodalmat, vagyis ma már az egyesült országot, a nemzetet, a nemzetek közösségét. A feladatuk ennek a szimbólumnak a fenntartása, hogy minden nevezetes alkalommal felvonuljanak, feddhetetlen életet éljenek, és azt a képet sugározzák az emberek felé, hogy bármi történik, mindig ott leszünk, és képviselni fogunk titeket. A bulvársajtó iszonyatos nyomását is ki kell bírniuk, ők nem lehetnek dühösek, hiszen az újságírók és lesifotósok is az istenadta nép gyermekei. A királynő ezt tudja, a koronaherceg is tudja, s a trón későbbi várományosa, Vilmos herceg is tudja. Henrik herceg viszont mintha nem tudná.

A brit sajtó imádott csámcsogni azon, hogy a vörös hajú királyi sarj Kanadába költözött, amely azért annyira már nem a hazája, bármennyire is II. Erzsébet az uralkodója. Az igazi mélyütés azonban az volt, hogy a bulvársztárrá vált Henrik és felesége, Meghan Markle megállapodást kötött a Netflix filmgyártóval. A szerződésről maguk a sztárpár tagjai számoltak be, előtérbe helyezve azt, hogy többféle módon fogják segíteni a tévégigász programjainak előállítását, azzal a céllal, hogy a számukra fontos ügyekben szülessenek produkciók. Ilyenek a női egyenjogúság, az esélyegyenlőség, a környezetvédelem, azaz azok a témák, amelyekért mostanában olyan sokat fizetnek a médiában. Henrik herceg pedig tudja, hogy nem az a fontos esetében, hogy milyen a fizimiskája, még a felesége se számít különösebben érdekesnek, itt pontosan a hercegi cím emeli őt mindenkinél magasabbra. Mert akinek nincs igazi vezetékneve, az a nyugati világban nagyon kapós. Az ő magánélete vonzó, mert titokzatos, egy kékvérű herceg, aki roppant divatos módon megvalósítja önmagát, kiszakad az őt korlátok közé szorító ősrégi családja ölelő karjaiból, elveszi feleségül élete szerelmét, aki nem brit és nem is fehér. Amolyan sikertörténet. A sajtóban rengetegszer előkerült a téma, miszerint a volt sussexi hercegné nem illeszkedik be könnyen a túl merev brit királyi etikettbe, nem tudja eljátszani a neki szánt szerepet. „Ugye az nem elég, ha valaki túl tud élni valamit. Nem ez az élet célja. Az embernek ki kell bontakoznia, boldognak kell lennie!” – nyilatkozta Meghan Markle az életkörülményeiről és a vágyairól.

Az elmélete azonban hibás. Az uralkodónak nem lehetnek ilyen céljai, hiszen éppen úgy tudtak eljutni a brit trónra, hogy minden hasonló egyénieskedést idejekorán elfelejtettek. Henrik herceg ugyanis a britek egyik példaképe volt, akinek tovább kellett volna vinnie a rá osztott szerepet, aki nem tehette volna meg azt, hogy kilép a hercegi rangból. Ezt valójában nem tudja megtenni, mert a brit korona szabályai erre nem adnak lehetőséget, de egy furcsa megoldással ­amolyan lappangó herceggé vált, aki hátat fordít a palotának, s magánemberként viselkedik. Ugyanolyan hazugság, mint amikor Gyurcsány Ferenc elmegy egy tüntetésre, és azt mondja, ő magánemberként van ott, nem politikusként. Henrik herceg sokkal nagyobb kárt okozott lépésével, mint azt bármikor gondolná, persze nem lehet tudni, pontosan mi jár a fejében, de az bizonyos, hogy a Netflix busásan meg fogja fizetni a nemrég még koronás fő szolgálatait. A túlságosan is egyszerű, borzasztóan negédes témák egy olyan ember képét festik le, aki állandóan a jótékonykodással foglalkozik, a segítés vágyával kel és fekszik, miközben épp a magánemberré válás vágya irányította erre az útra.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.