Hatvan éves Eddie Murphy amerikai filmszínész, komikus

Április 3-án ünnepli hatvanadik születésnapját Eddie Murphy Golden Globe-díjas amerikai filmszínész, komikus.

Forrás: MTI2021. 04. 03. 14:28
null
Április 3-án ünnepli hatvanadik születésnapját Eddie Murphy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Eddie Murphy New York Brooklyn negyedében született, apja rendőr és amatőr humorista volt. Kényelmes középosztálybeli körülmények között nőtt fel, és már kisgyermekként ő volt az iskola mókamestere. Tizenöt évesen már 25-50 dolláros gázsit kapott stand-up fellépéseiért, 19 évesen pedig bemutatkozhatott az NBC televízió Saturday Night Live című műsorában. Rövid idő alatt ő lett a show kulcsfigurája, több karaktert is megszemélyesített, humora egyedülálló keveréke volt a fiatalos arroganciának, a csípős csattanóknak és a mindennapi életből vett poénoknak.

1982-ben átnyergelt a filmekre: Nick Nolte partnereként debütált a 48 óra című akció-vígjátékban, amelyért rögtön Golden Globe-díjra jelölték. Az 1983-ban forgatott Beverly Hills-i zsaruban már ő volt az abszolút főszereplő, a film pedig az évtized egyik legnagyobb kasszasikerének bizonyult. Az 1986-os Aranygyermek után az Amerikába jöttem című produkcióban több szerepet is játszott, némelyiket olyan remekül, hogy fel sem lehetett ismerni. Ugyanebben az évben első díjazottként vehette át az amerikai filmművészet kiemelkedő alkotóit és művészeit elismerő American Cinematheque Awardot.

Április 3-án ünnepli hatvanadik születésnapját Eddie Murphy

Ezután karrierje rövid időre hullámvölgybe került, az általa írott és rendezett Harlemi éjszakák a sztárokkal tűzdelt szereposztás ellenére sem aratott sikert. A Bumeráng és A dzsentlemanus még vonzott nézőket, pályafutása mélypontját a Beverly Hills-i zsaru harmadik része jelentette, erről később maga is lesújtó véleményt nyilvánított. A csorbát 1996-ban a Bölcsek kövére köszörülte ki, amelyben egyszerre hét különböző figurát alakított. Ezután a családi filmek felé nyitott, de a Dr. Doolittle címszerepét majdnem elvesztette, mert éppen ekkoriban egy transzvesztita prostituálttal a kocsijában állították meg a rendőrök. Az állatok nyelvén értő doktor története a botrány ellenére sikert aratott, ezután a Mulan című animációs filmnek kölcsönözte hangját, 2001-ben a kasszasiker Shrekben (és a folytatásokban is) az ő hangján szólalt meg a Szamár. A felnőttek világába a nagy sikerű Fergeteges forgatással tért vissza, elkészítette a Bölcsek kövére folytatását, az Én a kém című akció-vígjáték legnagyobbrészt Budapesten forgatták.

Karrierjének csúcsát – szakmai értelemben mindenképp – a Dreamgirls jelentette 2006-ban. A zenés filmben kikacsintva a komédiák világából énektudását kamatoztatta, teljesítményéért Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, és bár ezt nem nyerte el, a Golden Globe-díjat hazavihette. A 2007-ben forgatott Norbit című filmje ugyanakkor már-már a jó ízlés határát súrolta, kapott is érte hideget-meleget, továbbá a legrosszabb filmszínésznek járó Arany Málna-díjat, mindjárt hármat. Mindez azonban aligha zavarta, hiszen sztárgázsija ekkoriban 20 millió dollár volt filmenként, amit meg is kapott a kegyeiért versenyző stúdióktól.

Pár évvel később aztán a Forbes magazin már a leginkább túlfizetett filmsztárok listáján szerepeltette, hiszen olyan csúfos bukásokat kénytelen elkönyvelni, mint Az üresfejű 2008-ból vagy az Ezer szó 2012-ből. A gödörből ezúttal is kikapaszkodott, 2015-ben a legjobb amerikai humoristáknak járó rangos Mark Twain-díjjal vigasztalódhatott, Hollywoodba négy év szünet után 2016-ban a megszokott vígjátéki szerepek helyett a Mr. Church című drámával tért vissza. Ebben egy szakácsot játszott, akit egy halálosan beteg anya fogad fel hat hónapra, ám a férfi végül 15 évig marad és segít felnevelni a gyermekét.

Újabb hároméves kihagyás után 2019-ben a Netflix produkciójában készült, A nevem Dolemite című életrajzi komédia főszerepében állt a kamera elé, s Rudy Ray Moore amerikai komikus, énekes megszemélyesítéséért rendkívül kedvező kritikákat kapott. Tavaly majdnem három évtizeddel az első rész bemutatása után, az eredeti színészgárdával készítette el az Amerikába jöttem folytatását. A bemutatót még a mozikban tervezték, de a koronavírus-járvány miatt többször elhalasztották, és végül idén egy másik streaming óriás, az Amazon kínálatában debütált. Már évekkel ezelőtt beharangozták, hogy Murphy elvállalná Axel Foley szerepét a Beverly Hills-i zsaru negyedik részében, de a terv megvalósulása még várat magára.

A komikus 2018-ban tizedszer lett apa, hat lánya és négy fia közül öt házasságából, a másik öt különböző kapcsolataiból származik. Murphy dalokat is ír, amelyeket maga ad elő, számos lemeze lett közönségsiker. Mintegy 200 millió dollárra becsült vagyonából gyakran és szívesen adakozik jótékonysági célokra.

Borítókép: Eddie Murphy (b) az Amerikába jöttem című filmben

75 éves az Oscar-díjra jelölt nagy magyar művész, Koltai Lajos

75 éves Koltai Lajos, Kossuth-díjas, Európai Filmdíjas és kétszeres David di Donatello-díjas, Oscar-jelölt operatőr és filmrendező, a Színház- és Filmművészeti Egyetem nemrég kinevezett osztályvezető tanára – írja az Origo.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.