Johnny Depp színészi díjat kapott a Camerimage fesztiválon

A Nomadland című, Chloé Zhao rendezésében készült film operatőre, Joshua James Richards nyerte a hétvégén véget ért 28. EnergaCamerimage Nemzetközi Fesztivál Arany Béka-díját – számol be az Origó.

Forrás: origo.hu2020. 11. 24. 17:24
DEPP, Johnny
Velence, 2019. szeptember 6. Johnny Depp amerikai színész a velencei Lidóra érkezik a 76. Velencei Filmfesztiválon 2019. szeptember 6-án. A filmes seregszemle szeptember 7-ig tart. MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari Fotó: Ettore Ferrari
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelországi Torunban a járvány miatt online megrendezett operatőrfesztivál Ezüst Béka-díját az Antti J. Jokinen rendezte Helene operatőrének, Rauno Ronkainennek ítélték oda. A Bronz Béka-díjat pedig Matteo Garrone Pinocchio című filmjének operatőri munkájáért Nicolaj Brüel kapta – írta a The Hollywood Reporter, amely szerint az évente megtartott Camerimage operatőrfesztivál jó előrejelzője lett az aktuális Oscar-szezon operatőri mezőnyének.

Az arany béka-díjért idén 12 alkotás versenyzett november 14. és 21. között. A fődíjat végül Chloé Zhao Nomadland című, Velencében és Torontóban már díjazott alkotása vitte el, amelynek operatőre Joshua James Richards volt.

Az elmúlt öt évben háromszor szerepelt a Camerimage Arany Béka-díjasa az operatőri Oscar-jelöltek között. 2015-ben a Carol, 2016-ban az Oroszlán, 2019-ben pedig a Joker operatőre nyerte el az Arany Békát, és később az amerikai filmakadémia jelölését is. 2017-ben pedig Enyedi Ildikó Testről és lélekről című filmjének operatőre, Herbai Máté kapta a Camerimage díját, és a produkció a legjobb nemzetközi film kategóriájának Oscar-jelöltjei közé is bekerült – idézte fel a hollywoodi szaklap. 2018-ban az Arany Békát a dél-koreai The Fortress kapta, amely nem szerepelt az Oscar-versenyben, de az Ezüst Békával jutalmazott Hidegháború operatőre abban az évben szintén Oscar-jelölt volt, és a Bronz Békát elnyerő Roma operatőre, Alfonso Cuarón, aki a filmet írta és rendezte is, megkapta a legjobb operatőrnek járó Oscar-díjat.

Johnny Depp, a velencei Lidón
Fotó: MTI/EPA-ANSA/Ettore Ferrari

A Camerimage idei zsűrijét Lech Majewski forgatókönyvíró-rendező vezette. a testület munkájában Lukasz Zal, Andrzej Bartkowiak, Jean-Marie Dreujou és Anastas N. Michos vett részt.

A szombati online ceremónián a Minamata című film főszerepét alakító Johnny Depp színészi díjat kapott. Köszönőlevelében, amelyet a fesztiválnak küldött, kiemelte, hogy milyen fontos a színészek és az operatőr kapcsolata egy filmben, és a Minamatá-t fényképező Benoit Delhomme mellett elismeréssel szólt olyan operatőrök munkájáról, mint Sven Nykvist, Chris Menges, Dariusz Wolski és az idén a Camerimage életműdíjával kitüntetett Philippe Rousselot.

A záróünnepség a 2015-ben Arany Béka-díjjal elismert Edward Lachman meditatív rövidfilmjével kezdődött, amelyet az operatőr New Yorkban forgatott a pandémia alatt.

Az eredeti cikket IDE KATTINTVA érheti el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.