Koronavírus vitte el a világhírű énekes-dalszerzőt

Nyolcvanöt évesen elhunyt hétfőn Armando Manzanero, a mexikói boleró egyik legemblematikusabb képviselője.

Forrás: MTI2020. 12. 28. 19:21
null
Armando Manzanero Forrás: Tania Libertad/YouTube
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcvanöt évesen, koronavírus-fertőzés szövődményeiben elhunyt hétfőn Armando Manzanero világhírű mexikói énekes-dalszerző, a mexikói boleró egyik legemblematikusabb képviselője.

A Grammy-díjas balladaszerző és -énekes halálát személyesen az ország elnöke, Andrés Manuel López Obrador jelentette be egy sajtótájékoztatón, amelyet megrendültsége miatt kénytelen volt félbeszakítani.

Az elnök Mexikó „legjobb komponistájának” nevezte és méltatta szociális érzékenységét is. A kulturális minisztérium közleménye szerint az ország egyik legnagyobb zeneszerzőjét veszítette el Manzanero halálával.

Az énekes-zeneszerző egy mexikóvárosi kórházban hunyt el, ahova december 17-én került be, miután megfertőződött az új típusú koronavírussal. Hat nap után lélegeztetőgépre helyezték, környezete szerint a saját beleegyezésével.

Armando Manzanero
Fotó: Tania Libertad/YouTube

A maja indián származású Armando Manzanero számos romantikus boleróballadát szerzett, dalait olyan világsztárok vették át, mint Elvis Presley, Frank Sinatra vagy Tony Bennett.

A kis növésű Manzanero fiatalon bárokban zongorázott. Tizenöt évesen írta első dalát, amelyet másik több száz követett. Több szerzeménye klasszikussá vált hazájában, így az Esta tarde vi llover, az Adoro, a Contigo Aprendí és a Somos novios. Ez utóbbi angolra fordítva, It's Impossible címmel Perry Como nagy slágere lett az 1970-es években.

2014-ben első mexikóiként nyerte el az életműért járó Grammy-díjat.

Manzanero Meridában született, Yucatán állam fővárosában, ahol majd a hamvait is elhelyezik. Büszke volt származására, nyíltan hangoztatta, hogy „maja származású mexikói vagyok, maja indián vagyok”.

Több házasságból hét gyermeke, 16 unokája született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.