Kovács Áron gyerekkora óta küzd gyógyíthatatlan betegséggel

Gyerekkora óta küzd a cukorbetegséggel Kovács Áron, aki napi hatszor méri a vércukrát – írja az Origó.

Forrás: origo.hu2021. 05. 05. 12:24
Mk Kata; Kovcs ron
Budapest, 2020. január 3. Mák Kata és Kovács Áron mûsorvezetõk a Szerencsejáték Zrt. sorsolási mûsora, a SzerencseSzombat megújult stúdiójának bemutatóján a Fortuna Stúdióban, a budapesti Pólus Centerben 2020. január 3-án. Január 4-tõl megújult tartalommal és látványvilággal debütál a képernyõkön a SzerencseSzombat. További változás, hogy 2020-ban a hatos lottó sorsolása is átkerül a Duna Televízió csatornájára, így a különbözõ lottójátékok sorsolása egy helyen lesz látható. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ez a betegség folyamatos önkontrollal jár, ez a legrosszabb az egészben. Nem tudod elengedni magad, ez elfárasztja az embert – meséli Kovács Áron.

Én nem aludtam 40 éve úgy, hogy beesem az ágyba, előtte tudnom kell, mennyi volt a cukrom, mit ettem, hogy mire kelek, hogyan ne aludjak bele egy rosszullétbe.

Bevallom, néha csak üvöltenék, hogy miért kaptam ezt a sorstól, amikor nem ezt érdemlem, de aztán eszembe jutnak a jó dolgok is, és ez átlendít a nehézségeken„ – mesélte a Blikknek.

Mák Kata és Kovács Áron műsorvezetők
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gyerekként kellett szembesülnie vele, hogy egy vírusfertőzés miatt kialakult nála a betegség, és az élete soha többé nem lesz olyan, mint korábban. ”Egy nap harmincszor voltam pisilni, szerencsére a szüleimnek feltűnt, hogy valami nincs rendben. Előtte volt egy vírusos megbetegedésem, ami azért fontos, mert annak a szövődményeként is kialakulhatott a cukorbetegség. Emlékszem, január volt.

Az éjszaka közepén vitt el a mentő, a szüleim egy pokrócba csavartak, még elköszönni sem tudtam tőlük.

Így visszagondolva már nem fáj, de akkor 9 évesen ezt átélni nagyon rossz volt. A kórházban beraktak egy rácsos ágyba, bekötötték az infúziót, majd rám oltották a villanyt. Eltelt 1-2 hét a vizsgálatokkal, amikor leült velünk az orvos, aztán kertelés nélkül elmondta, hogy gyógyíthatatlan beteg vagyok. Két erős fogalmat ott meg kellett tanulnom: az örökké és a soha„ – mondta.

Az eredeti cikket ITT érheti el.

Kiemelt kép: MTI/Máthé Zoltán

Prediabetes – lassú út a cukorbetegségig

Amikor az emberek azt hallják, hogy prediabetes, egy jól meghatározott, konkrét állapotra gondolnak, mely a cukorbetegséget előzi meg. Pedig a prediabetes több kóros állapotot takar: friss kutatások szerint ugyanis 6 egyértelműen megkülönböztethető altípusa van, amelyek különböznek a betegség kialakulásában, a cukorbetegség kockázatában és a másodlagos betegségek fellépésében. Ezt mutatja a Nature Medicine nevű folyóiratban megjelent német tanulmány, ahol egy új osztályozást írtak le, mely segíthet a jövőben megakadályozni a cukorbetegség és annak szövődményeinek kialakulását, méghozzá célzott prevencióval.

Tovább

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.