Mégis megtarthatja az őscápafogat a hétéves György herceg

A 23 millió éves fosszíliát Attenborough az 1960-as évek vége felé fedezte fel egy vakációja alatt.

Forrás: MW2020. 09. 30. 20:02
Sir David Attenborough Opens Woodberry Wetlands
LONDON, ENGLAND - APRIL 30: Sir David Attenborough opens Woodberry Wetlands on April 30, 2016 in London, United Kingdom. (Photo by Danny Martindale/WireImage) Fotó: Danny Martindale Forrás: PEOPLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

György brit herceg mégis megtarthatja azt az őscápafogat, melyet Málta hétfőn magának követelt, miután a hétvégén Sir David Attenborough világhírű természetfilmes a hercegnek ajándékozta.

Kedden azonban ennek ellenkezőjét közölték: mégis a hercegnél maradhat az őskövület.

A 23 millió éves fosszíliát Attenborough az 1960-as évek vége felé fedezte fel Máltán egy vakációja alatt.

A 23 millió éves fosszíliát Attenborough az 1960-as évek vége felé fedezte fel Máltán egy vakációja alatt.
Fotó: PEOPLE

A 2,6 millió éve kihalt cápafaj háromszor nagyobb volt, mint egy mai fehér cápa, hossza elérhette a 16 métert. Abból az alkalomból adta a hétéves Györgynek, hogy a királyi családnak magánvetítésen mutatták be Attenborough új környezetvédelmi filmjét, az A Life on Our Planetet. A Kensington-palota által kiadott fotókon látható, amint a herceg megcsodálja a megkövült óriási cápafogat.

José Herrera máltai kulturális miniszter a Times of Malta című lap hétfőn megjelent számában azt mondta: „vannak tárgyak, amelyek nagyon fontosak Málta természeti öröksége szempontjából, de valahogy külföldre kerültek és ezeket vissza kell szereznünk”.

Máltán 2002 óta törvény védi a kövületeket. A miniszter arra nem tért ki, miként képzelik el a fogkövület visszaszerzését a brit királyi családtól, de hangsúlyozta, hogy a puha sárga mészkőből kiásott ősi cápafognak egy máltai múzeumban a helye. Málta 1964-ig brit gyarmat volt.

A máltai minisztérium egy szóvivője kedden közölte, hogy nem áll szándékukban az ügyet folytatni.

Herrera hétfői megszólalására számos negatív reakció érkezett a közösségi médiában, többen rámutattak, hogy egy őscápafogat kevesebb mint 50 euróért (18 ezer 300 forintért) is meg lehet már kapni.

Fellázadtak II. Erzsébet királynő alkalmazottai

A brit királyi udvarban dolgozóknak elegük van abból, hogy II. Erzsébet királynő és férje, Fülöp herceg miatt év végén sem lehetnének otthon.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.