Mick Fleetwood eladta jogdíjait egy zenei vállalkozásnak

A BMG nem nyilatkozott arról, hogy mennyit fizetett a 73 éves brit zenész jogdíj-jogosultságáért.

Forrás: MTI2021. 01. 15. 16:03
Honorees Stevie Nicks, Lindsey Buckingham, Christine McVie, and John McVie,  listen to Mick Fleetwood speak as the group Fleetwood Mac is honored during the 2018 MusiCares Person of the Year show honoring Fleetwood Mac at Radio City Music Hall in Manhatt
Három évvel ezelőtt a manhattani Radio City Music Hall-ban lépett fel a Fleetwood Mac Fotó: REUTERS Forrás: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mick Fleetwood eladta a Fleetwood Mac dalai után járó jogdíjak ráeső részére való jogosultságot a BMG zenei vállalatnak – írja a BBC News.

A megállapodás a Fleetwood Mac csaknem 300 dalára, köztük a legnagyobb slágerekre – a Dreams, a The Chain és a Go Your Own Way – terjed ki, leszámítva a népszerűbb brit-amerikai rockzenekar első két albumának anyagát.

A BMG nem nyilatkozott arról, hogy mennyit fizetett a 73 éves brit zenész jogdíj-jogosultságáért, de valószínűleg több millió fontról van szó.

Az elmúlt hetekben számos világhírű zenész, köztük Bob Dylan, Neil Young, Barry Manilow, Shakira és KT Tunstall is megvált dalkatalógusának egy részétől vagy egészétől.

Három évvel ezelőtt a manhattani Radio City Music Hall-ban lépett fel a Fleetwood Mac
Fotó: Reuters

A Fleetwood Mac legnagyobb slágereinek gyűjteménye, a 50 Years – Don't Stop volt tavaly a tizedik legnagyobb példányszámban eladott album az Egyesült Királyságban.

Shakira dollármilliókért adta el a zenéje jogait

Shakira több millió dollárért eladta zenéje jogait a Hipgnosis Songs Fund nevű brit vállalatnak. Minden idők legtöbb lemezt eladott latin-amerikai előadónője 80 millió korongot forgalmazott világszerte. 145 dala között olyan slágerek szerepelnek, mint a Hips Don't Lie, a Whenever, Wherever és a She Wolf. A Hipgnosis Songs Fund az elmúlt években megszerezte Bob Dylan, Nile Rodgers, Blondie, Barry Manilow és Neil Young zenéjének jogait is. A cég nem árulta el az alku részleteit, de általában 15 évnyi jogdíjnak megfelelő összeget fizet ki előre egy-egy előadónak. Adókedvezménnyel sokan „25 évnyi összegnek megfelelő pénzt kapnak egycsapásra” – mondta Merck Mercuriadis, a cég alapítója tavaly egy korábbi üzlettel kapcsolatban a BBC-nek.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.