Nyolcvanéves Paul Anka, akinek nevéhez örökzöld slágerek fűződnek

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját Paul Anka, akinek nevéhez olyan örökzöld slágerek fűződnek, mint a You Are My Destiny, a Diana és a My Way.

Forrás: MTI2021. 07. 30. 12:49
Anka, Paul
Július 30-án tölti nyolcvanadik születésnapját Paul Anka Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kanadai-libanoni családba született Ottawában, ahol apjának előkelő vendéglője volt. Kiskorától zongorázott, a templomi kórusban énekelt, és még tizennégy éves sem volt, amikor elkötötte anyja autóját, hogy részt vehessen egy tehetségkutató versenyen – büntetést csak azért nem kapott, mert díjjal tért haza. Egy évvel később Los Angelesbe utazott, és minden kiadót felhívott, amelyik szerepelt a telefonkönyvben, az egyiknél el is készíthette első, különösebb feltűnést nem keltő kislemezét. Apja az év végén még New Yorkba is elengedte, azzal a feltétellel, hogy ha nem sikerül énekesi álmát megvalósítania, visszatér Ottawába.

Minden bátorságát összegyűjtve bekopogtatott az A&R kiadó vezetőjéhez, és elénekelte neki Diana című szerzeményét. Azonnal szerződtették, de az okmányt – lévén az énekes még kiskorú volt – apjának kellett aláírnia.

A szerelmi vallomás, amelyet egy csak látásból ismert bébiszitterhez írt, 1957-ben az Atlanti-óceán mindkét partján listavezető lett, húszmillió példány kelt el belőle.

A tizenhat éves, de még annyinak sem látszó srác ontotta a dallamos slágereket, mint a Put Your Head on My Shoulder, a Cinderella, a Crazy Love és persze a You Are My Destiny. Nem csak a tinédzserek, a szülők is szerették, mert udvarias, csendes fiú volt, aki a lázadó, tomboló rock and roll helyett békésebb húrokat pengetett, szerelmi bánatról énekelt, és a szülői tekintélyt sem kérdőjelezte meg. Érdekes módon ő sem lehetett hazájában próféta, 1956-ban ottawai fellépésén kifütyülték, amin annyira megsértődött, hogy évtizedekig nem lépett fel a városban.

Húszévesen „kiöregedett” a tinibálvány szerepkörből, ráadásul Amerikába is megérkezett a Beatles, közönsége elfordult tőle, a kiadók ejtették. Ugyanakkor vigasztalhatta, hogy már nagykorúságának elérése előtt milliomos volt, lemezcéget igazgatott, nevéhez fűződött (akkor) minden idők második legnagyobb példányszámban elkelt kislemeze, a Diana (az első a Fehér karácsony volt Bing Crosbyval). Az üzletembernek sem utolsó Anka 250 ezer dollárért visszavásárolta dalainak jogdíjait, a zeneszerzői pályára kezdett összpontosítani, és ezen a téren legalább olyan sikeres lett, mint előadóként.

Ő írta például a The Tonight Show című tévéműsor főcímzenéjét, és egyedül ebből évente egymillió dollár jogdíjat zsebelt be, az ő szerzeménye Tom Jones egyik legnagyobb slágere, a She's a Lady.

A színészetbe is belekóstolt, A leghosszabb nap című háborús filmben nem csak szerepelt, a címadó dalt is ő írta és adta elő.

Július 30-án tölti nyolcvanadik születésnapját Paul Anka
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Franciaországban talált rá első feleségére és egy slágerre, amelynek angol szöveget írt. A My Way Frank Sinatra pályafutásának talán legnagyobb sikere és a világ egyik legtöbbször feldolgozott dala lett, még Sid Vicious, a Sex Pistols basszusgitárosa is elénekelte. Emellett az ő szerzeménye Buddy Holly egyik utolsó slágere, az It Doesn't Matter Anymore, a Puppy Love pedig Donny Osmond védjegye lett, és mint kiderült, Michael Jacksonnal közösen írták Jackson utolsó slágerét, a This Is It-et.

Anka előadóként 1974-ben, egy évtized után szerepelt ismét a slágerlistán (You're) Having My Baby, majd egy év múlva Times of Your Life című dalával. A nyolcvanas-kilencvenes években inkább koncertfelvételekkel és válogatásalbumokkal jelentkezett, majd 2005-ben a stúdióba vonult, az eredmény a dzsesszes beütésű Rock Swings lett. Pályafutásának 55. évfordulóját duettalbummal tette emlékezetessé, és idén ismét a listák élére került a Put Your Head on My Shoulder új, Olivia Newton-John társaságában előadott változata.

A zenész, aki már Budapesten is fellépett, ma is tevékeny, a tervek szerint jövőre ismét turnéra indul.

Paul Anka mintegy 120 albuma tízmilliónál több példányban kelt el világszerte, nem számítva a kislemezeket, egyedül vagy másokkal 900 dalt írt. Kanadában nemzeti intézménynek számít, amikor beiktatták az ottani dalszerzők dicsőségcsarnokába, a miniszterelnök tartotta a méltató beszédet.

A bulvársajtónak sokáig semmilyen témát nem szállított, 2000-ben aztán több mint három évtizednyi boldognak tetsző házasság után elvált feleségétől, hogy elvegye személyi edzőjét. Ez a házassága csak két évig tartott, de 2016-ban harmadszor is megnősült, első két házasságából hat gyermeke született.

Bette Midler is megkapja a Kennedy Központ életműdíját

Bette Midler színésznő-énekesnő és a Motown Records alapítója, Berry Gordy is megkapja decemberben a washingtoni Kennedy Központ életműdíját.

A szervezők bejelentése szerint idén közönség előtt, hagyományos gálát rendeznek a díjazottaknak. Tavaly több hónappal halasztani kellett a díjátadót, végül korlátozott számú közönség előtt, a pandémiás szabályok betartásával zajlott az ünnepség.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.