Ötvenéves a világ egyik legvonzóbb férfija, Matt Damon

A világsztár hosszú utat tett meg a Good Will Hunting óta.

Forrás: MTI, MW2020. 10. 08. 9:23
Damon, Matt
Velence, 2017. augusztus 30. Matt Damon amerikai színész érkezik a 74. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál helyszínéül szolgáló velencei Lidóra 2017. augusztus 30-án, a szeptember 9-ig tartó filmes seregszemle nyitónapján. (MTI/EPA/Ettore Ferrari) Fotó: ETTORE FERRARI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Apja tőzsdeügynök, anyja egyetemi tanár volt, ereiben finn, angol és skót vér csörgedezik. Tízévesen határozta el legjobb barátjával, a nála két évvel fiatalabb Ben Affleckkel, hogy színészek lesznek és mindent ennek rendeltek alá. Matt Damon három év után még a Harvard Egyetem angol szakát is otthagyta, de filmes karrierje csak nem akart beindulni: 1992-ben kapott ugyan egy főszerepet, de a film és ő sem keltett feltűnést. A kritika csak a Bátrak igazsága című filmdráma után szólt elismerően alakításáról, a heroinfüggő, az Öböl-háború traumájával vívódó katona szerepéért húsz kilót fogyott. 1997-ben, miután egy idealista ügyvédet játszott Francis Ford Coppola Az esőcsináló című filmjében, már azt írták róla: „a sztárság küszöbén áll”.

Matt Damon amerikai színész érkezik (MTI/EPA/Ettore Ferrari)

A végső lépést a Good Will Hunting című filmmel tette meg: a forgatókönyvet még a Harvardon töltött évei alatt kezdte írni, majd a küszködés ideje alatt csiszolgatta Ben Affleck társaságában. Az ötletet megvette az egyik nagy stúdió, amely még abba is beleegyezett, hogy a huszonéves Matt Damon és Ben Affleck játssza a főszerepet. Nem bánták meg: a hányatott sorsú fiatal matekzseniről szóló alkotás a költségek tízszeresét hozta be, s 1998-ban kilenc kategóriában jelölték Oscar-díjra. Damont a legjobb főszereplők közt megelőzte ugyan Jack Nicholson, de barátjával ők nyertek a forgatókönyvírók között. A forgatókönyvért begyűjtötték a Golden Globe-díjat is, Damont a Berlinalén Ezüst Medve-díjjal tüntették ki.

Hamarosan Steven Spielberg instruálta a II. világháborús filmdráma, a Ryan közlegény megmentése címszerepében, majd Anthony Minghella A tehetséges Mr. Ripley című thrillerben. Nevét és arcát legtöbben a Bourne-filmekből ismerik, a nagy sikerű sorozat három részében keltette életre az amnéziás bérgyilkost, s bár a negyedik részt nem vállalta, a 2016-os folytatásban ismét ő lett Jason Bourne.

Rendre feltűnt a humorral átszőtt, sok csavarral teli, parádés szereposztású Ocean's-filmekben, de forgatott komoly filmdrámákat is, mint a Sziriana című politikai krimi, a Martin Scorsese rendezte A téglában rendőrök közé beépült maffiózót alakított. 2009-ben a Nelson Mandela életét feldolgozó, Clint Eastwood által rendezett A legyőzhetetlen című életrajzi drámában jelölték a legjobb férfi mellékszereplő Oscar-díjára, majd a Zöld zóna című háborús filmben iraki tömegpusztító fegyverek után kutatott. 2006-ban Robert De Niro rendezésében forgatta a parádés szereposztású Az ügynökség című thrillert, amelyben a fiát alakító Eddie Redmayne mindössze 15 évvel volt fiatalabb nála.

2015-ben a Mentőexpedíció című sci-fiért újabb színészi Oscar-jelölést kapott, s először nyerte el színészként a Golden Globe-díjat, a következő évben pedig A régi város producereként izgulhatott az Oscar-díjátadón. Az elmúlt évtizedben forgatott filmjei között volt vígjáték (Az igazi kaland), thriller (Fertőzés), filmdráma (Ígéret földje, Műkincsvadászok), sci-fi (Elysium – Zárt világ, Csillagok között), életrajzi film, a Túl a csillogáson című drámában a Michael Douglas által megformált legendás showman-zongoraművész, Liberace partnerét alakította. Hangját a legkisebbek a Táncoló talpak című animációs film második részében élvezhették, a felnőttek pedig a Deepwater Horizon nevű mélytengeri olajfúró felrobbanásáról, valamint a bostoni maratoniról szóló dokumentumfilmek narrátoraként hallhatta. A tavaly bemutatott, valós alapokon nyugvó Az aszfalt királyai (Ford v Ferrari) című autóversenyzős filmben egy autótervezőt játszott. Jelenleg Írországban forgat, a Ridley Scott rendezte The Last Duel című történelmi drámát (amelynek forgatókönyvét ismét Ben Affleckkel jegyzi), 2021-ben mutatják be.

Matt Damon mindig a hitelességre törekszik: a déli akcentus tökéletes elsajátítása érdekében hetekig dolgozott egy bárban, egy másik szerep kedvéért megtanult zongorázni, megint máskor kopaszra nyíratta fejét, s ha kell, lead vagy felszed néhány kilót. A legutóbbi Bourne-film kedvéért szigorú diétán élt és rengeteg időt töltött az edzőteremben, de a forgatás után úgy nyilatkozott: „legközelebb Jason Bourne talán lehetne kövér, boldog és öreg!”

A színész, akit televíziós munkáiért többször jelölték Emmy-díjra, filmes munkássága mellett humanitárius tevékenységéről is közismert: küzd az AIDS és a harmadik világ országaiban jelenlévő szegénység ellen, hallatta szavát a darfúri konfliktus rendezése érdekében, kiáll a menekültekért, s részt vesz több segélyszervezet munkájában.

Több hollywoodi hírességgel is volt kapcsolata. Tizenöt éve megállapodott, argentin feleségétől – aki megismerkedésük idején egy bárban volt mixernő – három lánya van, s közösen nevelik az asszony első házasságában született lányát. A People magazin által a legvonzóbb férfinak is megválasztott színész-producer 2007-ben kapott csillagot a Hírességek sétányán, s ma is az egyik legjobb befektetésnek számít Hollywoodban. Kevés szabadidejében a Boston Red Sox baseballcsapat lelkes szurkolója, a meccseket lehetőség szerint sosem hagyja ki. A Mentőexpedíció című sci-fiben általa alakított marsi kertészről néhány éve növényt neveztek el.

Nagycsaládos hírességek, akik szinte gyűjtik a gyerekeket

Hollywoodban is szép számmal találhatók nagycsaládos hírességek. Ki a gyermekek iráni szeretetből, ki véletlenül, míg van olyan, aki pénzügyi megfontolásból bővítette a famíliáját.

Tovább...

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.