Paksi Endre: a legjobb dolog totális csendben festegetni

Próbálok visszafogottabb módon hatni, igyekszem minél jobb dalokat, szövegeket írni. Tudom, hogy ebben a harsogó világban nem ez a könnyebben járható út, de úgy vélem, hogy ez illik hozzám és már nem akarok olyanokat tenni, ami idegen tőlem – mondta az Ossian frontembere egy interjúban.

Forrás: MW2020. 12. 13. 16:14
Paksi Endre
Paksi Endre, az Ossian frontembere Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Paksi Endre hobbijairól és régi, nosztalgikus emlékeiről is beszélt a Vasárnap Reggelnek adott interjújában.

– A közösségi rendezvények átmeneti beszüntetése miatt többek között a zenei élet is befagyott. Hogy viseli ezt az időszakot?

– Jól vagyok, köszönöm szépen. Már jó ideje nem élek társasági életet, szeretek otthon lenni, persze néha jólesik kimozdulni. Rengeteget olvasok, egyébként is elég sok elmaradásom van, voltak olyan időszakok, amikor négy-öt félig-harmadáig elkezdett regény sorakozott az asztalomon. Most éppen normandiai veteránok visszaemlékezéseit olvasom és egy angol tanulmányt a Kurszk-i offenzíváról.

– Közismert a történelem iránti rajongása, de emellett a szépirodalom sem áll távol öntől.

– Valóban, mostanában újraolvasok régi klasszikusokat is, Rejtő Jenőt, régi Moldova és P.G. Woodehouse szatírákat, de elővettem Agatha Christie és Stephen King regényeket is. Nagyon rákattantam Müller Péter és Coelho írásaira, hihetetlen bölcsességeket találok bennük. Emellett sok filmet is nézek, széles a paletta nálam. Nemrég láttam a T.Rex 1972-es koncertfilmjét, amit Ringo Star rendezett, hatalmas élmény volt. Úgyhogy összességében elvagyok, lefoglalom magam.

– Nem hiányzik a közösségi élet?

– A telefon és az internet révén tartom a kapcsolatot a barátaimmal, figyelem a világban zajló eseményeket. Töretlenül optimista vagyok, rendbe fognak jönni a dolgok, az emberiség ennél nagyobb tragédiákat is legyőzött!

Paksi Endre, az Ossian frontembere
Fotó: MTI/Komka Péter

– Dolgozik most valamin?

– Igyekeztünk hasznosan tölteni a kényszerből felgyülemlett szabadidőnket és nekiláttunk ahhoz, amit igazán szeretünk: új dalokat írunk. Márciusban kezdtünk hozzá a munkához barátommal és egyben szerzőtársammal, Rubcsics Richárd gitárossal és eddig még soha nem dolgoztunk ennyit egy új albumon. Nagyon bízom benne, hogy az emberek hallani-érezni fogják ezt! A jövő tavaszra tervezett új lemez címe „A Teljesség” lesz és ezzel a gondolati-szövegi irány mellett utalunk a zenei részére is, mert szerintem ez a lemez egyfajta összegzése lett a zenekar életművének.

– Azt hiszem nem túlzás, ha azt mondom: az Ossian Magyarország egyik legtermékenyebb zenekara. Hány dal lesz az új lemezen?

– Tizenhárom új dal született, ebből 11 szöveges szerzemény, egy instrumentális szám és egy feldolgozás, közel 50 percben. Hangulatilag és dinamikailag rendkívül változatos, mégis egységes anyag készül, március óta folyamatosan dolgozunk rajtuk, csiszolgatjuk őket. Az idén megjelent Csak a Jót albumunkat egyáltalán nem tudtuk élőben bemutatni, de így is dupla platina lemez lett rekordidő alatt. Úgyhogy 2021 tavaszán az a rendkívüli helyzet fog létrejönni, hogy egyszerre két albumot mutatunk be, a Csak a Jót és a Teljesség-et. Nagyon hosszú, változatos, izgalmas programmal és látvánnyal fogunk előállni egymást követő két napon, április 30-án és május elsején a Barba Negra Track-ben.

– Számos dalukon több milliós megtekintés van a Youtube-on, a rádiókban mégis nagyon ritkán csendül fel egy-egy Ossian dal. A Kádár-rendszer végén és most is kiszorulnak a médiából. Mit gondol, miért van ez?

– Engem is elszomorít, mert például a Gyönyörű Bolond dalunk másfél év alatt lépte túl a négymilliós nézettséget, úgy, hogy nem játszották szinte sehol. De említhetném a Ha Te ott leszel velem, az Ahányszor látlak, a Barát, a Többet ér mindennél, vagy akár Társ a bajban dalainkat, amelyek szintén sokmilliós nézettségűek.. Némi reményre ad okot, hogy a Petőfi Rádió elkezdte játszani az idei album Követem vakon balladáját, amit ezúton is köszönök. A készülő új lemezen is sok ígéretes szám lesz, remélem a legjobbakat ezen a téren is. De így is elképesztő ütemben terjed a zenénk, például egy kis felvidéki faluban a plébános úr is Ossian-rajongó és a barátjának a halastavára épített kis fahidat nemrég rólam nevezték el, mérhetetlenül meghatott a gesztus!

– Korábban hét regénye jelent meg álnéven. Most, hogy a négy fal közé kényszerül, nem gondolkodott azon, hogy újra elkezdjen írni?

– Jelenleg annyira leköt a dalszerzés, hogy ez nem jutott eszembe. Annak idején a könyvírást csak egy érdekes kirándulásnak tartottam, kipróbáltan magam ebben is és nagyon szórakoztatónak találtam. Talán majd egyszer később megint fogok írni, de ez most nagyon távlati dolog számomra.

A teljes interjút IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.